U narednom tekstu ima
SPOILERA pa neka ne čitaju oni koji nisu gledali film.
Zašto je napravljeno da je taj učitelj borilačkih vještina živio 1000 godina? Pa ne znam, valjda da bi se dočarao njegov autoritet i znanje. Tarantino je koristio razne elemetne u filmu, između ostalog mu očigledno nije nepoznato vjerovanje da na istoku zaista postoje duhovni učitelji i učitelji borilačkih vještina (kod njih je to često spojeno) koji su veoma dugovječni.
Mada način na koji je dotični učitelj poginuo je poglup, to mu se moglo desiti samo ako je prilično opao u duhovnosti (dešava se). Za Budu mislim da važi da je umro jer je pojeo otrovne gljive, koje mu inače ne bi naškodile ali je i on opao u duhovnosti. Tako sam bar čuo.
Što se tiče samog ponašanja tog učitelja...hm...možda je takvo ponašanje dobro ali možda većini ne odaje utisak da se radi o osobi koja živi 1000 godina.
Mislim da je Bud lagao kad je rekao da je prodao mač i da je onaj mač koji je Beatrice pronašla zaista Hanzov mač. A zašto je lagao, pa to sam se i ja pitao. Možda je znao da bi mu ga ona jednooka vještica željela preuzeti a nije želio da dođe u iskušenje da ga proda. Činjenica da nije želio prodati svoj mač nego ovaj najnoviji kog se dokopao govori da mu je stalo do toga da zadrži svoj.
A svi oni su zaista profesionalci. Recimo to kako je Bud dočekao Beatrice sa dvocjevkom, strpljivo sjedeći na stolici za ljuljanje. Onda ona jednooka vještica koja sve zapisuje u notes, pa fazon sa zmijom. Interesantno je da je za vrstu zmije koristila crnu mambu, a to je ime od Beatrice u toj njihovoj organizaciji, pa ispada da je Bud poginuo od Beatrice, a i bi poginuo od nje da ga zmija nije ubila. A i jeste na neki način poginuo od Beatrice je je do svega toga (novac - zmija - ujed - smrt) došlo tako što je on želio prodati Beatricin mač.
Primjetno je kolika je moć elementa izmenađenja, u prvom filmu ni O'Ren Iši ni ona crnkinja ni Sofi nisu očekivali Beatrice. Ovde su je svi očekivali i odmah joj je bilo teže, recimo Bud ju je sjajno dočekao dvocjevkom, a Bill je napravio performans sa kćerkom baš u trenutku kad je ušla.
Neke reakcije likova su mi bile upečatljive i odavale su određen nivo. Prvo u prvom filmu kad na početku Beatrice ubije crnkinju i vidi da je to njena kćerka vidjela, kaže joj da će je čekati ako kad poraste bude smatrala to za nepravdu, dakle daje sebi pravo da se osveti ali to isto pravo daje i drugima, čak protiv same sebe. Malo ko bi to učinio, svi sebi daju pravo da se ljute na druge, da se osvete, a kad se njima to učini onda to smatraju nepravdom.
Druga upečatljiva stvar je scena koja je bila prikazana na kraju prvog dijela a ponovljena je i u drugom dijelu, kad Bud kaže Billu: "ta žena zaslužuje svoju osvetu, a mi zaslužujemo da umremo". Trebalo je imati nešto pa to reći. A još i način na koji je on to rekao, smireno, bez straha, potpuno prepušen onome što će biti, po principu "biće šta će biti i nema svrhe nervirati se i strahovati".
Ima ovde dosta neogovorenih pitanja, npr. zaštio je Tarantino kod svakog izgovaranja imena "Beatrice" puštao zvuk piiii kao kod psovki, da bi tek u drugom dijelu drugog filma odjednom otrio to ime. Isto tako je Bill prikazan tek u drugom filmu. To je opet istočnjački stav: "čuvanja u tajnosti dok ne dođe pravo vrijeme".
Meni se sviđa nelinearnost u hronologiji prikazivanja priče, skakanje iz sadašnjosti u prošlost i slično.
Scena zatrpavanja u kovčeg je zaista upečatljiva...i meni nekako najmučnija u filmu. Zamisliti sebe u toj situaciji...
A Tarantino se baš potrudio da tu scenu što jasnije prikaže, zakucavanje kovčega, stavljanje u zemlju, zvuk zatrpavanja zemljom, odlazak autom, a sve to prikazano iznutra, iz kovčega. Nije snimio kako oni iuz vana zakucavaju kovčeg, kako ga polažu u zemlju i zatrpavaju zemljom. To je sceni dodatno dalo na snazi. A najviše je sceni dala na snazi ona baterijaka lampa koja joj je ostavljena, lampa pomoću koje se jasno vidjelo koliki je to prostor unutra, lampa koja je dočarala okrutnu agoniju te situacije. A najgora stvar u toj situaciji nije taj mali prostor nego saznanje da se iz njega ne može izaći...i da je to kraj.
Dosta ljudi se boji da budu živi zakopani.
Mogu da shvatim da je Beatrice probila sanduk ali ne mogu da shvatim kako je "isplivala" kroz 2 metra zemlje. Ako ćemo pravo ona zemlja kojom je zatrpana je rastresita (jer je svježe prekopana) i trebala bi ući u kovčeg kroz probijenu rupu koja je veličine pesnice ili nešto veća, a kako onda izaći iz kovčega kroz toliku rupu i kroz 2 metra zemlje?!? Mora da joj je jedan od učitelja bio Koperfild