banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 12:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Slumdog Millionaire
PostPoslato: 04 Apr 2009, 23:31 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Feb 2004, 23:11
Neka vas ne zavara ni prica, ni glumci, ni Deni Bojl, ovo je holivudska bajka. Ali dobra. Gotovo bajka bez mane.

Sve je dobro, sjajna rezija, muzika, scenario nije mogao biti los jer je knjiga dobra, mnogo statista, solidni glumci...

Ipak je rezija najbolji dio filma iako je to daleko od Bojlovih ranijih filmova, Trainspotinga i 28 days later.

Pocetak je bio i vise nego odlican i sam tok filma, od kviza, scena sa autogramom, ona mucna scena sa stvaranjem prosjaka.

Zadnja trecina filma je unistila mnogo, posebno lik brata i nacin na koji zavrsava. Neuvjerljivo i nerelano, kao i sam kraj filma.

Steta jer je mogao biti odlican, ovako je dobar!

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2009, 23:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2006, 22:47
Meni je film odlican i zasluzio je svih 8 Oskara.

Gledala sam ga jos prije 2 mjeseca, ne znam zasto je potrebno ovoliko dugo da stigne u kino.
Planiram da procitam knjigu, vidjela sam da se prodaje u knjizari Kultura.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2009, 23:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jan 2009, 12:54
Odličan film

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 00:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Avg 2008, 14:31
Dobar film, ali ne za 8 oskara...

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 00:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2009, 13:46
Dobar je... Gledao prije par dana...

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 02:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Meni je takodje taj tragicni bratov zavrsetak malo, hm, nerealan. Nisam ocekivao hepi end, ali, naivno je za ocekivati da neko ogrezao u kriminalu, odjednom ima napad savjesti i sve zrtvuje da bi brat imao svoju ljubljenu.

Ono sto me je razocaralo kod filma - ocekivao sam manje holivuda, a vise originalnosti. Ako sve saberem, film mi je jako dobar, nije me narocito ostavio bez daha, ali ga svakako vrijedi pogledati.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 09:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2002, 08:41
Odlican film, i mene je to za brata malo loshe,mogao je i on sturnuti, ili makar malo ih vise pobiti...

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 09:28 
Veteran
Veteran

Rakun_Slavko je napisao:
Meni je takodje taj tragicni bratov zavrsetak malo, hm, nerealan. Nisam ocekivao hepi end, ali, naivno je za ocekivati da neko ogrezao u kriminalu, odjednom ima napad savjesti i sve zrtvuje da bi brat imao svoju ljubljenu.

Ono sto me je razocaralo kod filma - ocekivao sam manje holivuda, a vise originalnosti. Ako sve saberem, film mi je jako dobar, nije me narocito ostavio bez daha, ali ga svakako vrijedi pogledati.

To je i moje misljenje. Na kraju bilo mi je zao jer tragican, neholivodski ili barem realan kraj bio bi sjajan sa onakvom rezijom i sjajnim kadrovima. Ona pjesma i ples na kraju su krajnje nepotrebni.

A sto se brata tice, dan prije ga iznevjeri i otme mu dragu da bi mu se probudila savjest koji dan poslije . Ma hajde. :roll:

Sto se tice Oskara, nisam gledao Milk i Frost/Nixon ali bolji je i od Bendzamina Batona i Citaca. Rezija i muzika cine Milionera dobrim filmom.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 09:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Auh, nisam htio spominjati taj ples na kraju...
Taman kada steknes u tih 2+ sata sliku Indije kakva jeste, sa svim cemerom i sirotinjom, i zapadnim svijetom i ekomonskim progresom pracenim enormnim socijalnim razlikama koji se preklapa sa time, na kraju ti zaljepe gomilu tinejdzera koji rade grupne plesove a la MTV spot :-? :o :-? :o
Gledao sam samo Benjamina, mogu reci da je daleko snazniji utisak ostavio na mene od ovog filma, mada, u sustini, nisam dovoljno zadovoljan ni sa jednim, ali su jako dobri.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 10:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Pogledao film ... sto se mene tice, tresla se gora, rodio se (poveci) mis. Solidan film, vrijedi ga pogledati ali nije ni blizu dobar koliko ga hvale. Ako film podijelimo na cetiri dijela (klinac, tinejdzer, skorija proslost, kviz), prvi dio je prejak a ostalo nista posebno. Onaj ples na kraju mu dodje kao ismijavanje ozbiljnog filma od strane tog istog filma ...
7/10

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 11:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa, vjerovatno bih vise hvalio film da nisam imao velika ocekivanja od njega, mislio sam da ce biti nesto potpuno drugacije, dublje, inovativnije... Na kraju, nesto drugaciji holivudski film sa neholivudskim glumcima. A u reklami, 8 oskara, 4 zlatna globusa, fenomenaan film... Prenapuhano, sa tolikim superlativima, ocekivao sam da me film oduva, valjda je to mac sa dvije ostrice, sa jedne strane ce privuci ogromnu masu i profit, sa druge strane ce se ljudi razocarati.

Augh, ne znam zasto se svugdje moraju gurati krajnje pateticni patriotski gestovi u holivudskim filmovima, popu onog, kada americkim turistima "pit stop"-aju mercereda i rastave mu sve zivo za 2 min, policajac krene tuci klinca, a oni mu ne daju da ga bije, i jos zena kaze muzu "Pokazi im sta je Amerika!" na sta on vadi nekoliko krupnih novcanica i daje prebijenom klincu :-? :-? :o Ono, poznati i priznati mirotvorci, pobornici pacifizma i darivatelji siromasnih :-?

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 11:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2002, 08:41
Meni su pjesma i ples na kraju odlicni XD

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 14:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Hehe, izgleda da je film na vecinu ostavio identican utisak (sto je prava rijetkost kad vidim kakve se polemike inace ovdje vode). Meni je takodje dobar, mada je daleko od "najboljeg filma dekade" i sl. Valjda tih 8 Oskara govore o jadnom stanju, krizi, sta li, u kojoj se mejnstrim kinematografija nalazi, rekao bih, vec neko vrijeme.
Sto se tice te scene sa bratom, to se i da nekako progutati, to iznenando budjenje savjesti, mada se, ako sto je vec receno, moglo bolje izvesti. Ples na kraju mi je simpatican, ako se posmatra u kontekstu parodije na Bolivud i njihove trash kvazi-mjuzikl-sta-sve-ne. To u vezi sa velicanjem americkog "mirotvorstva i dobrote" mi nije najjasnije, ne vjerujem da je reziser imao tu ideju na umu, s obzirom da je Britanac, ali ko ce znati, produkcija, pare, sponzori.
Sve u svemu, najvise su mi se svidjele boje u filmu, najljepse i najraznovrsnije su na pocetku i na kraju, valjda predstavljajuci na taj nacin lijepe trenutke u zivotu onog lika.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 22:51 
Veteran
Veteran

Bijeg, javljanje na telefon, sreca na kvizu, osvajanje miliona, dolazak drage i jos ples. Dizni je surova realnost za ovo.

Da je cijeli film los pa hajde ali prvih 30 minuta je sjajno i onda onako zavrse...steta!

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 23:40 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
Rakun_Slavko je napisao:
Pa, vjerovatno bih vise hvalio film da nisam imao velika ocekivanja od njega, mislio sam da ce biti nesto potpuno drugacije, dublje, inovativnije... Na kraju, nesto drugaciji holivudski film sa neholivudskim glumcima. A u reklami, 8 oskara, 4 zlatna globusa, fenomenaan film... Prenapuhano, sa tolikim superlativima, ocekivao sam da me film oduva, valjda je to mac sa dvije ostrice, sa jedne strane ce privuci ogromnu masu i profit, sa druge strane ce se ljudi razocarati.

Augh, ne znam zasto se svugdje moraju gurati krajnje pateticni patriotski gestovi u holivudskim filmovima, popu onog, kada americkim turistima "pit stop"-aju mercereda i rastave mu sve zivo za 2 min, policajac krene tuci klinca, a oni mu ne daju da ga bije, i jos zena kaze muzu "Pokazi im sta je Amerika!" na sta on vadi nekoliko krupnih novcanica i daje prebijenom klincu :-? :-? :o Ono, poznati i priznati mirotvorci, pobornici pacifizma i darivatelji siromasnih :-?

Cekaj,cekaj...nije u tom bio fazon. Ako me sjecanje ne vara, to sa lovom je bilo odglumljeno u fazonu simpaticno-ironicnog osvrta na americki mentalitet i njihov nacin rjesavanja stvari. Poenta je bila da Ameri kad se susretnu sa problemom bilo koje vrste, samo daju pare i ocekuju da ce automatski sve da se sredi kao da se nekoliko sekundi ranije nije nista ni desilo. To je bila sala na racun Amera a ne hvalospjev istima.

Inace, uglavnom se slazem sa Taksijem i Rakunom. Film jeste dobar, ali ima tu dosta rupa koje ga cine podloznim kritici. Meni ponajvise smeta sto je glavni zenski lik totalno shematski i nerazradjen. O njoj znamo samo da je lijepa, te da je jedna od Sirotanovica i nista vise. Djeluje krajnje mutavo. Dalje, dijelovi sa klincima su mnogo bolji(i vizuelno i rezijski) od ovih kad su odrasli. Itd..
Kad smo kod Oskara 2008, pogledajte turski kandidat ''Tri majmuna''. Mnogo jednostavnije a bolje i od Burtona i Slumdog-a i Grand Torina. Jedino sto je malko ''realtime'' pa ko nije navikao da gleda filmove sporijeg tempa ima da padne u komu.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 23:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Eh da to sam sva 3 puta htio napisati i uvijek zaboravio :D
Nakon onako jakih prvih 30-40 minuta filma, gledanja bijede u kojoj zive ta djeca i milioni indijaca, te snalazenja sirotinje, onih groznih ljudskih zvjerluka (kada ubiju majku djecacima jer je muslimanka), dolazi skoro pa tipicni holivudski film :/

Koliko sam skuzio, americki turisti su htjeli pokazati kako im nije bitan mercedes, kako ne zele da muce djecaka ne bi li saznali saucesnike i vratili pokradeno, vec kako im je bitniji taj djecacic kojeg ne znaju, i dadnu mu novac ono, da plate uslugu i da moze otici ljekaru... Barem sam ja tako shvatio :/

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2009, 00:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Потпис на све претходне постове.

Прво што сам помислио било је: "Гарант је ово римејк неког Боливуд филмског хита",
онда се предомислио након првих пола сата: "Ма ово је неки њихов трип на "Дом за вјешање"",
а онда у задњих пола сата филма опет се вратио теорији "боливуд",
у шта ме само додатно увјерила она сцена кад сви на крају плешу.
Не знам шта би мислио о филму, као да је неко користио три различита режисера за сваки дио филма.
Идеја о представљању стварног живота и слијепе вјере у љубав јесте добра,
али је најблаже речено небулозно реализована.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2009, 16:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Ljudi sta vam je za plesom na kraju...Pa to vam je tipican primjer Bolivuda.
Pogledajte sve one silne indijske spotove,svi su takvi,i meni licno je to pomalo smijesno,vidjeti njih 'iljadu da skakucu tamo ali sto je pozitivno tu makar se distancira od holivuda.Kad je vec citav film sniman u Indiji,glumci su indijski,pa neka bude i muzika i taj ples na kraju.
Jedino sto im od toga odudara je zapravo glavna tematika - sudbina.Film je surovo realan sto se tice socijalnih motiva,i stvarno me odusevio na pocetku ali kasnije kad se na samom kraju sve srecno zavrsi i na ekranu ti pise "It's written" mal ose isfuras...malo vise :)
Ali ipak film je generalno dobar,precijenjen ali dobar.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2009, 00:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
Film koji ne vrijedi pogledati dva puta, ne vrijedi nijednom :) ali ovaj put to nije slučaj! Ja ga neću pogledati ponovo zbog one scene kad oslijepe onog klinca i kad on kasnije priča s njim, to je previše za moj želudac jer sam siguran da stvarno ima takvih sranja u tom "poslu". Inače mi ne smetaju nikakve scene, ali ta mi nikako nije sjela... Film zaslužio oskare jer mi se čini da nisu velike pare uložene u stvaranje...

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2009, 10:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Ako je nešto bajka, onda nije realno.. valjda. U tom kontekstu sam posmatrala film. Mora li priča biti realna da bi bila dobra. Meni se dopada upravo srećan kraj jer je i za to potrebno hrabrosti; razrješenje, odnosno protivteža u obliku smrti brata možda nije bila potrebna i mogla se drugačije razriješiti. Bijeg od stvarnosti i potreba vraćanja u bajku, i to je neki vid odraza stvarnosti - od stvarnosti se bježi kad je surova, a ona u filmu jeste prikazana takvom.
Ples je fantastičan i u okviru atmosfere na kraju filma, nimalo suvišan.
S obzirom na to da se, ako se sjećam, sve uglavnom posmatra sa tačke gledišta glavnog lika i da je njegov doživljaj stvari u centru pažnje, tu nema puno prostora za karakterizaciju svih likova, tako da je djevojka ocrtana sasvim dovoljno za moj ukus. Da je bila loša gluma u filmu, neke stvari možda ipak ne bi funkcionisale.

Nisam sve ostale kandidate još pogledala, pa da kažem svoje mišljenje o tome da li je film zaslužio sve oskare, ali u odnosu na one koje jesam, jeste. :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]