banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 11:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: The Prestige
PostPoslato: 01 Maj 2007, 00:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ovaj film definitivno zaslužuje svoju temu. I nije mi jasno da je niko do sada nije otvorio, ali kad je i High7ander to potencirao, evo je.

Ja ću za početak samo reći da je meni (a vidim i mnogima) ovo odličan film, blago rečeno.[/i]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Maj 2007, 01:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2006, 21:07
"Are you watching closely?"

Evo ja ću samo "načeti"

Trik se sastoji iz 3 djela:
Zalog - Gdje ti mađioničar pokaže nešto obično, iako to nije
Preokret - Gdje obično postaje "neobično"
Prestiž- Finale; Gledaoc viđa nešto "neviđeno", grandiozno
Tako otprilike ide i ovaj film.

Interesantnu, ulogu ima i simpatični Kinez, koji se non-stop pretvara da je nesposoban samo da bi uspešno izveo trik.
Ja sam, lično mislio da je Alfredo uspeo "Transported Man" čistom magijom. Zvuči pomalo smješno ali....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Maj 2007, 19:04 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Kod mene je bilo prevedeno kao:
1. Vizualizacija
2. Zamjena
3. Prestiz

Zasto ona crvena loptica ima toliko znacenje za cijeli film, osim sto je time Alfred bio 'obiljezen'? Kraj mi je pomalo glup, jer ispada da je Robert (H.J.) imao i rezervnu kopiju kopije.
Malo je ostalo toga nedoreceno, jer se nije znalo kad je na sceni bio Alfred, a kad brat blizanac. Mozda je to razlog zasto je ovaj lose zavezao kanap kod Robertove cure. Takodje, tek sad skontah da je, pri Alfredovom ulasku kod one cure u stan, to u stvari bio brat, sto se i nije moglo povezati onako, jer je scena sa visestrukim sesirima i mackama bila kasnije. Takodje, malo razocarenje na kraju je zbog toga sto u stvari i nije bilo velike 'stvari', oko onog trika sa zamjenom, vec je iskorisceno najobicnije rjesenje 'podmetanjem' blizanca u film...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Maj 2007, 20:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Neznam, ja sam gledao bez prevoda, pa nisam baš siguran.

Možda je "fazon" baš nedostatak velikog "fazona", twista ili kako već.
Ima li to uopšte smisla?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Maj 2007, 20:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

FLASH je napisao:
Kraj mi je pomalo glup, jer ispada da je Robert (H.J.) imao i rezervnu kopiju kopije.

Na šta misliš?

FLASH je napisao:
Malo je ostalo toga nedoreceno, jer se nije znalo kad je na sceni bio Alfred, a kad brat blizanac.

U suštini nije ni važno. Film je osmišljen tako da se to za brata blizanca ne zna do samog kraja, da se gledalac (kao i Robert) pita kako Alfred to izvodi.

FLASH je napisao:
Mozda je to razlog zasto je ovaj lose zavezao kanap kod Robertove cure.

I meni je to palo na pamet.

FLASH je napisao:
Takodje, tek sad skontah da je, pri Alfredovom ulasku kod one cure u stan, to u stvari bio brat, sto se i nije moglo povezati onako, jer je scena sa visestrukim sesirima i mackama bila kasnije.

Kakve veze šeširi i mačke imaju sa Alfredom?

FLASH je napisao:
Takodje, malo razocarenje na kraju je zbog toga sto u stvari i nije bilo velike 'stvari', oko onog trika sa zamjenom, vec je iskorisceno najobicnije rjesenje 'podmetanjem' blizanca u film...

Meni je kraj kad se sve otkrije bio odličan :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Maj 2007, 22:45 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Na šta misliš?

Na ovo:
Slika
(Posljednja scena iz filma)
Prvo je umro u onom obrucu sa vodom, potom ga je Alfred ubio, a na kraju je izgledalo kao da je on to sve posmatrao. Znaci, imaju trojica.
Vader je napisao:
Kakve veze šeširi i mačke imaju sa Alfredom?

Tek nakon te scene se dalo naslutiti sta se u stvari desilo sa Robertom, a time se ujedno moglo pretpostaviti da se i Alfred klonirao, mada nije (ali je slicna situacija bila, samo sto je sad kopija - blizanac).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Maj 2007, 22:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

FLASH je napisao:
Prvo je umro u onom obrucu sa vodom, potom ga je Alfred ubio, a na kraju je izgledalo kao da je on to sve posmatrao. Znaci, imaju trojica.

Ovo na slici je mrtav čovjek, jedan od onih koji su mrtvi u tim kontejnerima sa vodom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Maj 2007, 11:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Vader je napisao:
FLASH je napisao:

Ovo na slici je mrtav čovjek, jedan od onih koji su mrtvi u tim kontejnerima sa vodom.

I ja bih rekao da je to tako.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Maj 2007, 12:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
U suštini nije ni važno. Film je osmišljen tako da se to za brata blizanca ne zna do samog kraja, da se gledalac (kao i Robert) pita kako Alfred to izvodi.

Tacno tako. Alfred, kada je 'skuzio' kineza, je rekao da pravi madjionicar treba svoju obmanu da vrsi citavo vrijeme, da citav zivot poredi tome. Upravo to su on i njegov brat blizanac radili.

Citiraj:
Takodje, malo razocarenje na kraju je zbog toga sto u stvari i nije bilo velike 'stvari', oko onog trika sa zamjenom

Meni je ovo bas super, upravo zato sto je tako banalno - a i sjajno govori o tome koliko je Alfred bio spreman zrtvovati da bi uspio kao madjionicar.

Citiraj:

Svaki put kada je Robert radio 'transported man' koristeci Teslinu masinu - stvorena je jedna njegova kopija i svaki put ju je on 'ubijao', pustajuci je da se udavi. Zbog toga je koristio slijepe pomagace, zbog toga je svako vece poslije predstave odnosio u svoje pozoriste onaj tank sa vodom. Ovo na slici je jedan od njih, i meni se tako cini.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Maj 2007, 16:41 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Aha, sad skontah. To na slici bi mogao biti jos jedan 'klon', mada mi opet malo nelogicno otkud na tom mjestu.
V@nja je napisao:
Alfred, kada je 'skuzio' kineza, je rekao da pravi madjionicar treba svoju obmanu da vrsi citavo vrijeme, da citav zivot poredi tome.

Kojeg kineza? Mislis na onog Robertovog dublera? Ili...?

V@nja je napisao:
Zbog toga je koristio slijepe pomagace, zbog toga je svako vece poslije predstave odnosio u svoje pozoriste onaj tank sa vodom.

Ja nisam primijetio ili se ne sjecam da su oni bili slijepi, mada sam to procitao na 2 mjesta vec, pa mora da sam i to propustio.

Nista, izgleda da sam posljednjih 20 minuta filma prespavao... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Maj 2007, 16:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Kojeg kineza? Mislis na onog Robertovog dublera? Ili...?

Onog sa pocetka filma, koji se pretvarao da je invalid.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Maj 2007, 17:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
FLASH je napisao:
Ja nisam primijetio ili se ne sjecam da su oni bili slijepi, mada sam to procitao na 2 mjesta vec, pa mora da sam i to propustio.

Nista, izgleda da sam posljednjih 20 minuta filma prespavao... :D

Slijepi su,receno i prikazano. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Maj 2007, 18:09 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Sad odgledah prvih 20 minuta filma ponovo i po koji minut na sredini, samo da bih skontao na kojeh kineza ste mislili i to za slijepe pomagece.
Mogli ste jednostavno pomenuti trik sa ribicom. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Maj 2007, 20:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

FLASH je napisao:
Aha, sad skontah. To na slici bi mogao biti jos jedan 'klon', mada mi opet malo nelogicno otkud na tom mjestu.

Kamera ga tako snimila :), iz blizine, ali i to je bio samo jedan od kontejnera sa vodom.

A što se tiče tih propuštenih detalja, i drugih sitnica, možda ti je jasno zašto sam ja film gledao dva puta :). Vrijedi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Maj 2007, 20:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Evo i ja prvom prilikom planiram još jednom pogledati ovaj film

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2007, 00:54 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Odličan film. 9/10.

Spoiler:
Alfred je imao brata blizanca i sa njim izvodio trikove. Robert to nije mogao, pa mu je Tesla napravio mašinu kojom je mogao da napravi bezbroj svojih kopija. Zatim je iskoristio jednu svoju kopiju da smjesti Alfredu. Ovaj odlazi u zatvor i umire. Alfredov brat dolazi i ubija Roberta. Caka je u tome što je Robert bio pametan, pa je napravio backup (lik u posljednjoj sceni). Dakle, Alfred je ubio još jednu kopiju. Druga je fora u tome što je Cutter odlučio da pomogne Alfredu, pa je napravio kopiju, preostalog živog brata, najvjerovatnije, a možda je napravio kopiju, prije nego što Alfred odlazi u zatvor. Sve u svemu milion poginulih, svi živi na kraju. Hepiend. :D

Još nešto. Zašto je Alfred imao lozinku "Tesla"? Da li je i njemu ranije Tesla napravio sličnu mašinu, tj. da li je Alfredov "brat blizanac" ustvari njegov klon?

P.S. E, sad sam ponovo pogledao posljednju scenu i onaj lik je ipak u bazenu, tj. nema backupa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2007, 10:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Da, pobrkao si ti neke stvari, ali si se ispravio u "P.S.", pisali smo već o tome :), nema backupa ni jednog ni drugog

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2007, 10:30 
Veteran
Veteran

Vader je napisao:
Da, pobrkao si ti neke stvari, ali si se ispravio u "P.S.", pisali smo već o tome :), nema backupa ni jednog ni drugog

Da, sad nakon što sam prespavao, sjetio sam se da je Tesla rekao da nije drugima ranije pravio slične mašine, što znači da je Alfred uputio Roberta na Teslu znajući da će ovaj nasjesti, pošto se radi o vrhunskim inženjeru, koji u to vrijeme "čini čuda". To je uradio da makne Roberta što dalje od sebe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2007, 10:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Not now, John! je napisao:
sad nakon što sam prespavao, sjetio sam se...

jutro pametnije od večeri :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2007, 11:18 
Veteran
Veteran

Vader je napisao:
Not now, John! je napisao:
sad nakon što sam prespavao, sjetio sam se...

jutro pametnije od večeri :D

Uvijek. Ja tek odgledao film i požurio da napišem komentar. ;)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]