banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 16:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 62 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Apr 2006, 21:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2005, 00:47
Otvaram ovu temu da se vise ne spamuje po drugim temama,a isto me zanima vasi odgovori.

Evropski film vise nije sta je nekada bio. Da ne idemo iz krajnosti u krajnost ima tu stvarno neosporivih kvaliteta ali ako znamo na kakakvoj zaostavstini pocivaju oni su samo blijeda slika proslosti.

Britanija je udarila temelje evropskog filma. Britanski filmovi su upadali u krizu dvadesetih godina XX vijeka ali jednim genijalnim potezom, uvodjenjem ZAKONA O FILMU, to se sve mijenja. Zakon se ogledao u tome da postoji odredjen broj stranih filmova koji se mogu uvesti i samim je znatno povecao domacu proizvodnju (u periodu 1927-1928 broj filmova je povecan sa 20 na 128). Takodje ta nam je zemlja dala 2 rezisera koji su vjerovatno postigli veci globalni uspjeh od bilo koja druga 2 evropska rezisera. Naravno rijec je o Caplinu i Hickoku.

U francuskoj pod direktnim uticajem nadrealizma, dadaizma, kubizma i sl. javlja se avantgardni impresionizam. Osnovna ideja je bila prenosenje snova na film. Zasigurno najpoznatiji film iz tog perioda je Bunjuelov “Un Chien andalou” (Andaluzijski pas). Na ovaj period se nadovezuje poetski realizam sa svojim najvecim predstavnikom Zan Renoar-om.

U bliskoj buducnosti se Italijanska “scena” posraje sve jaca. Vittorio De Sica lavinu genijalnih ideja koje cemo dobiti iz Italije u narednih par godina. De Sica 1946. snima “Sciuscià” (Shoeshine), film o siromastvu i korupciji. U narednim godinama snima mnogo dobrih filmova od kojih su najzapazeniji “The Bicycle Thief” i “Umberto D.”. Te ’46 izlazi i film “Rome: Open City” jednog od najvecih italijanskih rezisera Roberta Rossellini-a. Uz vec pomenutu dvojicu “sveto trojstvo” italijanske rezije je cinio Federico Fellini. “La Strada”, “La Dolce Vita”, “8 1\2” samo su neki od filmova ovoga majstora.

U ovo vrijeme, na sasvim suprotnom kraju Evrope, filmove je snimao po nekima jedan od najboljih rezisera svih vremena, Ingmar Bergman. Bergman kao da je iscrpio svu kreativnu moc Skandinavije, jer nako njega nije se pojavio niko ko bi mu mogao praviti eventualnu konkurenciju.

Obraz istoka branili su Rusi. Nakon Eisensten-a koji je dominirao u drugoj i trecoj deceniji XX vijeka na scenu stupa Andrei Tarkovsky. Svoj talenat pokazuje sa filmovima “Ivanovo Detstvo” i “Andrei Rublev”. Tarkovsky biva angazovan u projektu koji je trebao predstavljati ruski odgovor na Kjubrikovu “Odiseju u Svemiru”. Rezultat je vanvremenski “Solaris”.

Veoma kvalitetni filmovi se pojavljuju na mjestima na kojima se najmanje ocekuju. 1970. , kao grom iz vedra neba, pojavljuje se “Anaparastassi” (Reconstruction) koji postavlja Grcku na filmsku kartu Evrope i skrece paznju na Theo Angelopoulos-a kao mladu nadu. U Spaniji mladi Almodovar postaje nocna mora konzervativnog drustva iznoseci sve tabu teme na platno. Kusturica se oglasava sa “Secas li se Dolly Bell” i “Otac na Sluzbenom Putu”. Evropski filmski establisment uvidja njegov neosporivi talenat sto dokazuju mnoga priznanja.

O ovoj temi se moze dugo pisati (to je i svrha teme). Neki ljudi su izostavljeni, slucajno ili namjerno. Pa da cujem vas!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2006, 23:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

zaboravih spomenuti Polanskog kojeg je Amerika UVEZLA nakon "Noz u Vodi" kao sto je to napravila i sa Hickokom i Caplinom!

neko bi mogao reci TRBUHOM ZA KRUHOM ali.....

da tu je i Pasolini kojeg su ubili po zavrsetku snimanja 120 DANA SODOME!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2006, 10:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 02:50
Citiraj:
Britanski filmovi su upadali u krizu dvadesetih godina XX vijeka ali jednim genijalnim potezom, uvodjenjem ZAKONA O FILMU, to se sve mijenja. Zakon se ogledao u tome da postoji odredjen broj stranih filmova koji se mogu uvesti i samim je znatno povecao domacu proizvodnju

Odoh u off topic, ali ne mogu da vjerujem da ti ovaj zakon smatras "genijalnim". Kako bi ti odreagovao da ti neko zabrani da gledas Sedmi pecat ili Zivot je lijep? I da svaka drzava napravi tako nesto? Film bi otisao u qrac.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2006, 11:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 02:50
Eh da zaboravih reci...

Mada ne spada u ovu kategoriju klasika mene je Pakt sa vukovima naprosto odusevio. Jedva cekam da pogledam Silent Hill.

Vec dugo zelim da pogledam Nebo nad Berlinom, ali nikako...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2006, 11:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2005, 18:41
Rambo je najbolji evropski film ikad!

Horoskopski znak, pravi veseljak,
srecna zvjezda vodi mene, volim pjesmu, vino, zene!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2006, 13:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Dec 2005, 19:08
Nisam svracao par dana na forum,al vidim da se vodila zustra polemika,
pa logicno da se otvorila ova tema.Pa sto se tice euro filmova meni su sigurno privlacniji i zanimljiviji nego recimo azijski,

al sta bi Nebo nad Berlinom?kad si to spomenuo sjetio sam se jednog starijeg njemackog filma koji mi se tako urezao u pamcenje radi se o kultnom ,,limenom dobosu,,neke scene iz tog filma nikako ne mogu da izbijem iz glave/sjajan je.

btw,jos nesto,kako mi se u glavi vrti jedna gomilica evrospkih filmova koje trazim bezuspjesno vec dugo radi se o dva svedska filma
prvi je ,,jebeni amal,,(fucking amal, 1998),a drugi je Evil,ili orginalno na svedskom Ondskan,koliko mo pamcenje sluzi ovaj zadnji je bio nominovan za oskara,narvno u kategoriji filmova van engleskog govornog podrucja.Gdje ima u gradu ako neko zna da se iznajmi ili kupi
dvd ili divx ,nije bitno?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2006, 15:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Maj 2003, 22:48
nebo nad berlinom je vendersov film. limeni dobos je odvratan, to je jedan od glupljih filmova koje sam gledao. sumira sve sto ne valja sa evropskim festivalskim filmom (zar postoji drugi?).

pazolini je zapamcen pod salu, ali meni je on mnogo vazan reziser, prvenstveno zbog jevndjelja po mateju, a onda i teoreme i svinjca.

evropski film nije bas u krizi, jer ima zanimljivih autora, ali je nevjerovatno slabiji u odnosu na aziju i amerike. najzaniljivije filmove prave prilicno stari reziseri (prosle godine filip garel i njegovi svakodnevni ljubavnici, inace manoel de oliveira, covjek koji ima 97 godina). evropa nije uspjela da proizvede rezisera koji je zanimljiv kao virasetakun. cini se da ono sto je najzanimljivije u svjetskom filmu danas - ono sto bismo mogli nazvati novom senzualnoscu - dolazi sa drugih mjesta: gas van sant, vinsent galo, apicatpong virasetakun, lisandro alonso, naomi kavase. da, kler deni je rodonacelnica svega toga i jebeni genije, ali cini se da je ovdje (u evropi) ne cijene dovoljno. ipak, nije sve tako crno. nisam ni rekao, ali sada je bolje u aziji i amerikama. evropska opsjednutost genijem je dosla evropu glave. nakon sto je generacija zlatnog evropskog arta ili poumirala ili prestala s radom ili kupila ostrva ili presla na video (bergman, felinin, antonioni, godar, trifo, breson, tati, tarkovski), niko nije smatran dostojnim da ponese palicu. i ono... polako je ucmalo.

opet, ima super stvari.

najbolji mladi su zirodi (taj stari san koji pokrece, nema odmora za hrabre, vrijeme je doslo) i krzanovski (4).

imate freda kelemana, covjeka koji predstavlja intelektualca kako ga zamisljaju.

imat belu tara i bracu darden, koji izgledaju kao oni jedinstveni evropski genijalci koje ljude dovoljno ne promovisu. bas oni izgledaju kao pravi reziseri da im stavite oznaku: genije. njima se to ne cini dovoljno.

kler deni, koja je meni najdrazi reziser na svijetu.

arno deplesan koji je jedan od najpametnijih.

ima ih jos, samo da se sjetim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2006, 16:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

eto, nisam nikog stavio iz britanije. lin ramzej i pavlik pavlikovski su mnogo mnogo dobri. od nje ne mozete, cini mi se naci nista, a njegov je onaj my summer of love.

haneke? on je sad kao mnogo bitan, covjek je ipak dobio nagradu u kanu, onda onu evropse filmske akademije. hajp. hajp. hajp. ali... meni su njegov dva posljednja malo slabiji, a najbolji mi je kod nepoznat. to mi je njegovo remek djelo.

sokurov. on se meni prije puno dopadao, ali sad ga ne gotivim. osim majke i sina, naravno. to je... cisti film.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2006, 16:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
pedro almodovar? bigas luna? onaj komunista iz danske, fon trir?

a ima i srba, dušan makavejev, recimo. i cio srpski crni talas ...

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2006, 17:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

bigas lunu? ne, ne, ne.

pedro almodovar je napravio posljednji dobar film 95. cvijet moje tajne. uz matadora, najbolji. nakon toga je postao kao ta firendly verzija samog sebe. i poceo da se ponavlja.

fon trir? ne zelim govoriti o tom covjeku.
nakon ovog maderlej sam tek spoznao KOLIKO je on odvratan.

makavejev je bog nad bogovima, ali ja govorim o sada. a sada, srba nesto bas i nema.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2006, 18:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

@Zomb1 – ti ako hoces neki film da pogledas u velikom broju slucajeva ga mozes naci. Taj zakon je prolazio u Britaniji a apsurdno ga je primjenjivati ovdje.

@insp_caLLahan – imam ja LIMENI DOBOS i ONDSKAN. ONDSKAN mi se mnogo svidja najvise iz razloga sto sam 2 godine bio u Svedskoj pa bih mogao reci da su mi neke stvari jasnije.

@kid – “jevandjelje” ne mogu naci ali mi je zato “Mamma Roma’’ dobar film.

Summer of Love me je razocarao. Mozda zato sto sam nakon Roterdamskog festivala previse ocekivao od toga filma.

Kod Almodovara je problem to sto je on bio inovativan ali onda su se masovno poceli snimati filmovi na teme sa kojima se on proslavio, pa je izgubio tu svjezinu.

Sto se de Oliveira-e tice zadnji stvarno dobar film je bio “Voyage to the Beginning of the World”. Naravno, moje misljenje. (realno ne znam ni da li je sta i snimao nakon toga).

Ali zato se potpuno slazem sa tobom sto se Fon Trir-a tice!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2006, 20:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kid_A je napisao:
ali ja govorim o sada. a sada, srba nesto bas i nema.

ah tako, ondak sam promašio. :D

e, a onaj dečko što je u berlinu prije koju dobio međeda za kratki film po scenariju abdulaha sidrana? ono, sarajevo, tunel, porađa se krava, hor pjeva? niti znam ime filma, niti reditelja ... ali je sasma dobar. imam to negdje na vehaesu ...

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2006, 20:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

gnusni_snjesko je napisao:
zaboravih spomenuti Polanskog kojeg je Amerika UVEZLA nakon "Noz u Vodi"

najbolji film dotičnog a i šire FRENTIK sa Harisonom Fordom. savršeno jednostavno.

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2006, 20:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

da li neko ima SONGS FROM THE SECOND FLOOR od Roy Anderssona i THE BED SITTING ROOM od Richard Lestera??

kid, obraduj me 8)
da, moram ja od tebe pokupiti Mizoguchia!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2006, 20:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

fillm sa kravom se zove atorzija ili (a)torzija. reziser je stefan arsenijevic.

sto se tice oliveire, taj covjek gotovo svake godine snima novi film. tako da je od putovanja snimio nekih desetak filmova. meni je bas njegov film nakon putovanja - nemir, njegov vrh pored franciske. mada je i putovanje super. on se malo smirio od tada, ali super mu je princip nesigurnosti i pismo. ta dva su mnogo dobri i snimljeni su nakon nemira.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2006, 21:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

procitaj pitanje iznad!!! 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2006, 22:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Bigas Luna,zar se nekima ne svidja njegov rad
ma daj,jamon,jamon,bambola,mjesec i sisa,zlatno jaje...uopste nije lose
naravno sve nabijeno erotikom do te mjere,da obicno nekad i ne pratim radnju filma.:)

Lars von Trier ,da budem iskren ni meni se pretjerano ne svidja,
covjek u mnogim segmentima previse smara,mada sama ideja njegovog movementa dogma 95 i nije losa.Koliko znam covjek je u Skandinaviji veoma cjenjen (a i sire)a eto skandinavski filmovi,koje sam uspjeo pogledati veoma mi se svidjaju,ruku na srce ljudi znaju napraviti jako dobre drame tihe i melanholicne,i cini mi se da je Kauresmaki tu pri samom vrhu i Moodyson(barem se meni cini tako).

btw,sjeca li se ko onog islandskog filma
bio je prikazivan na jednoj nasoj lokalnoj televiziji prije neke 4godine(cirka),radnja filma se naravno odvija na hladnom Islandu,glumi i jedna spanska glumica sjajan je bio,film sam pogledao u jednom dahu, al naziva se ne mogu da sjetim argh,polarni dan,noc ili svjetlost
ili nesto deseto,ako se neko sjeca neka napise?tnx.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2006, 23:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ovako.

prvo da te obradujem, gnusni, imam songs from the second floor, samo nema prevoda, al kontam da se moze naci na netu. super je film.

drugo, erotika ne znaci da je film dobar. pogledaj 9 pjesama.

islandski film na koji mislis je vjerovatno rejkjavik 101 baltazara kormikurija. glumi viktorija abril. komedija. kormikuri se prodao. little trip to heaven vam je kao neki americana indie. odvratno. glupost.

kaurismaki je ok, mada je upao u manirizam cisti s posljednjima filmovima. meni su najbolji oni njegovi s kraja osamdesetih.

mudison? taj lik je isfur zesci. nakon onog jebeni amal, koji je prilicno dobar, naredao je takve gluposti da je to jadno. pa taj covjek je toliko patetican, a jos ne snima u holivudu. ja se plasim ako ga tamo neko angazuje. a fura se da je autor. uh!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2006, 23:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

genije si!!!!

da li je film na engleskom ili svedskom???

svedskog i ono sto sam znao, zaboravio sam :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Apr 2006, 19:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

U pravu si,originalni naziv filma je Rejkjavik 101,tnx.
Nasi su kao i obicno ga preveli drugcije.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 62 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]