banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 07:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Jun 2002, 05:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Aleksandar Veliki stiže u Urzarzate, to je najlepša novost koju smo dobili posle boravka "Gladijatora", biće posla i uzbuđenja - izjavio je 31-godišnji Ali Mestali, u aluziji na predstojeće snimanje filma o makedonsko - helenskom imperatoru ali i angažovanju koje su statisti imali u toku snimanja filma "Gladijator".

Mestali kao i hiljade njegovih sugrađana su već šest meseci bez ikakovog posla i s nestrpljenjem čekaju septembar kad se očekuje da američki filmski režiser Oliver Stoun s glumačkom ekipom dođe u uspavani Urzarzate, "filmsku prestonicu" Maroka, i počne snimanje filma "Aleksandar Veliki".

Okolinu Urzarzate, grada sa pola miliona žitelja na jugu Maroka, na padinama planinskog masiva Atlas i samo "na korak" od severnog ruba Sahare, priroda je podarila neviđenim prirodnim lepotama - snegom pokrivenim vrhovima Atlasa, pustinjom, peščanim dinama, oazama okruženih palmama, terenom koji podseća na površinu Meseca.

Na ovim lokacijama snimani su mnogi filmski spektakli uključujući "Lorensa od Arabije" Dejvida Lina, "Dragulj Nila" sa Majklom Daglasom i Ketlin Tarner 80-tih godina, "Kundun" Martina Skorsezea o životu Dalaj Lame i, nedavno, dobitnik "Oskara" - film "Gladijator" reditelja Ridlija Skota.

U okolini grada trenutno snimaju Nemci, a Italijani realizuju TV seriju o Bibliji.
Izgleda da su svetske filmadžije fascinirane ličnošću Aleksandra Velikog, vladara i vojskovođe antičke Grčke, jer je snimanje o njemu na lokacijama oko Urzarzate najavio italijanski producent Dino de Laurentis dok američki glumac i producent Mel Gibson ovde namerava da snimi mini - seriju za TV studio HBO.

Nažalost, žitelji Urzarzate neće biti u prilici da vide filmove čijoj su realizaciji značajno doprineli niti buduća ostvarenja jer su jedina dva bioskopa u gradu - zatvorena pre tri godine, bez nade da će uskoro otvoriti svoja vrata posetiocima.

J'ai dit, Aicha, prends, tout est pour toi

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2002, 11:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
bravo medolino.
samo mala ispravka. aleksandar nije bio grk porijeklom, vec makedonac. a to nikako nije isto. makedonija je u antici predstavljala pokrajinu ili oblast sjeverno od grcke. grci su makedonce smatrali varvarima. onda je na scenu stupio filip 2, koji je pobjedio i pokorio grke, a nakon toga covjecanstvu se desio i aleksandar veliki, njegov sin.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2002, 13:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
A šta je bilo sa Aleksandrovim carstvom nakon njegove smrti?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2002, 18:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
vader,

ono se raspalo. raskomadali su ga njegovi vojni komandanti. tako su nastavile postojati kraljevina seleukida, makedonija, ptolomejski egipat i druge manje bitnije drzavice, koje su vremenom dosle pod vlast rima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2002, 19:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Hvala
I ja sam mislio da je tako nekako ali sam htio potvrdu.

Izvinjavam se unaprijed ako ovo izgleda kao gnjavaža sa moje strane ali o tome piše u starozavjetnom proroku Danijelu. Jedanaesto poglavlje ima naslov "Proricanje o carevima u Persiji, o Aleksandru Velikom, O Egipatskim i Asirskim carevima, a osobito o Antiohu Epifanu"

Ovaj naslov ne ulazi u originalan tekst Svetog Pisma već je kasnije dodan radi boljeg snalaženja. Oni koji su stavili ovakav naslov su u tekstu tog poglavlja prepoznali osobe i događaje koje su ukratko pomenuli u naslovu.

Aleksandar Veliki, Antioh Epifan a i taj Ptolemej koga pominješ su istorijske ličnosti a tekst samog proročanstva koji po meni govori o Aleksandru Velikom kaže:

"Potom će nastati silan car, i vladaće velikom državom i radiće što hoće. A kako nestane, rasuće se carstvo njegovo i razdijeliće se u četiri vjetra nebeska, ne među natražje njegovo niti s vlašću s kojom je on vladao, jer će se carstvo njegovo ukinuti i dopasti drugima a ne njima." (Danijel 11, 3-4)

Rasuće se u četiri vjetra nebeska znači da će se rasuti na sve strane.

Tako je sa tim njegovim carstvom i bilo i nije nikad više imalo snagu kakvo je imalo za vrijeme Aleksandra ("niti s vlašću s kojom je on vladao").

Možda će ovo nekome biti interesantno

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2002, 22:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Apr 2002, 01:00
Vader naravno da nece... Ipak je ovo forum na temu film :P

Imam lose vijesti :(

20th Century Fox odustao od 'Aleksandra Velikog'

read all about it: http://www.klik.hr/naslovnica/showbiz/2 ... 02009.html

Vrh