He, he... Tacka u ovom gore citatu nije bila tacka u mojoj recenici. Pozivam se na autorska prava za tu recenicu, te bih ovom prilikom zelio da istaknem da ne odobravam vadjenje uzoraka u obliku sintagmi iz cjelokupne recenice, kao ni mijenjanje konteksta.
Nego, sto su svi uvjereni da je ovo bajka(nebitno da li standardna ili avangardna(al' zamalo...))? Evo argument:
Da bi nesto bilo bajka, to treba da ima sretan kraj, zar ne?
Ovo jeste srecan kraj, ali samo u kontekstu dobijanja para putem kviza, ali ne i u kontekstu ostvarivanja prave ljubavi (sto je, kao, glavna osovina price). Jer, doticna djevojka kroz film uopste ne pokazuje nikakavu emotivnu naklonost prema glavnom liku. ''Kako?!!'' Pa, pogledajmo:
-
on nju za vrijeme oluje poziva u skloniste kad su bili djeca
- kada dodje izmedju svadje oko nje izmedju njega i burazera, ona se stihijski prepusta toku stvari, ne znajuci ni sama sta zeli. Da sam ja ona cura(he, he), i da je meni nesto tako htio neko da uradi kao burazer glavnog lika njoj, ja bih ga zaklao za vrijeme spavanja, izvadio mu bubreg, prodao ga, a potom pozvao svoga dragog koji se tako hrabro borio da me zastiti da idemo na Tahiti s tom lovom

. E to bi recimo, iako malo krvav, u ljubavnom smislu bio pravi happyend.
- on nju nagovara da
bjezi od gangstera sa njim . Mislim, ona ionako
bjezi od manijaka, sta onda znaci to sto bjezi s njim? Da ga voli? Aha.
- na samom kraju, ona mu se priklanja u momentu kad je ona vec stigla do samog dna a izvjesno je da ce on da se obogati (mislim, ovo je prozirna rezijska fora -- ona bjezi neposredno ranije ne zato sto to u prici bas lezi, nego zato sto reziser hoce na silu da stvori utisak happyend-a).
I sad je to odjednom kao neka velika ljubav izmedju njih dvoje, a kroz citav fim gledamo kako on koristi svaku priliku da je izvuce iz problema, dok ona jadna samo bjezi iz goreg zla u manje. Ni naznake o nekoj istinskoj privrzenosti prema njemu. Nema sta, lik se zaista usrecio.