Pompezno najavljen BLIFF ( bez potrebe pominjana imena Dzoni Depa, Koenovih...) je zavrsen.
Je li ispuno ocekivanja? Jeste.
Pocetak nije obecavao. Otkazan "Zavet", novi film S. Arsenijevica je odlicno rijesenje ali ne dovoljno reklamiran. Kasnjenje projekcija, istjerivanje publike iz sale koja je htjela nesto da cuje od glumca i rezisera. Progledacu kroz prste samo zato sto je prvi festival, isto se na greskama uci. Ipak, ljudi koji rade na info pultu trebaju nestoi da znaju o filmu, a Djecje pozoriste nije idealno ( tijesno je...eh, gdje nam je velika sala Palasa

...) .
Pogledao sam:
1. LJUBAV I DRUGI ZLOCINI - prvenac, solidan uz nekoliko sjajnih scena ( Zoran Cvijanovic je sjajan).
2. POSJETA ORKESTRA - dobar film. bez mnogo mana a sada je li najbolji ? Meni nije !!! Nije mi se svidjelo sto nam je glavna i odgovrna rekla da se u filmu provlaci glavna ideja festivala (povezivanje ljudi, shavtanje razlika...) i da njeno srce kuca za ovaj film. Izgleda da dobro kuca. Hm.
3. 12- Uh kakav film. Odavno sam prestao govoriti najbolja predstava, najbolji fim, najbolja knjiga jer ima mnogo dobrih a najboljih??? Sve te dobre knjige imaju sjajne glumce, neke sjajne scene, neke muziku i sve to cini dobar film. 12 ima sve i zato je ovo najbolji film festivala i najbolji film koji sam pogledao. A nije da ih nije bilo. Ipak sva ona razmisljanja, komentari, diskusije naredni dan sa onima koji su pogledali, razmisljanja o ovom filmu cine ovo filmom koji cu svima preporuciti. Obavezno pogledajte ako bude na repertoaru.
4. POZUDA OPREZ- Ang li je snimio pristojan film, vec vidjen( proslogodisnji Verhovenov, "Crna knjiga" je slicna). Lijapo snimljen, uz zanimljive glumce koje ne mozete cesto da vidite, nije dosadan ali nista spektakularno.
Svi ovi filmovi, rasprave o drugim filmovima, preporuke i svi razgovori o Bliff-u me nagovre da odgledam
5. NEVIDLJIVE- koji govore o zanimljivoj temi. E sad, jesam li bio umoran od posla, vrucina u Rebeki ili sta vec, ali film je razvucen bezpotrebno.
Ako je cilj festivla da vrati publiku u kina, nadam se da je uspio. Meni se svakim danom gledalo sve vise filmova a evo i sada hocu da vidim "Na ivici rajaj" i "Sluzio sam engleskom kralju". Lijepo je cuti od ljudi kako su pogledali Armina, Pati Smit, Izgubljneni odmor...i vecina hvali sve te filmove.
Nisam vidio "Goluma" ali lijepo sto je dosao u goste a muzicki program je bio ok. Mogao je biti malo bogatiji ali...
Nadam se da ce drugi Bliff biti bolji, da cemo rezervisati pakete ulaznica i da ce Banja Luka pricati o dobrim filmovima, radionicama i gostima a ne o tome koliko je ko uzeo para, gdje se rasipaju itd.
Dakle, glasam za 2.BLIFF !!!:)