High7ander je napisao:
Stojim iza svoje rečenice da je jedan od najboljih filmova ikada.
Nijedan film nije postigao kvalitet i atmosferu ovog filma. Nijedan film nije bolje obradio likove (Harrison Ford kao Dekrad, blade runner koji proganja replikante, a možda je i sam jedan od njih; Rutger Hauer kao ???, replikant koji razvija emocije, ili nešto slično emocijama, superiorni od drugi replikanata, zatim još ženski lik u koju se Dekard zaljubi; ona je replikant a da to i ne zna, ekspreiment firme za koju radi). Nijedan film nije u ovolikoj mjeri "ispred svog vremena"; prepametan za svoje vrijeme. Stvar je u tome što prvobitnu je verziju Blade Runnera malo ljudi shvatilo, čak ni kritičari nisu razumjeli mnoge djelove filma, pa je director's cut bio obavezan, a ostali su finese i tribute-i ovom remek-dejlu. Kritičari su izjavili da to što Blade Runner nije nominovan za naj film (oskar) najveća greška američke akademije.
Film koji postavlja toliko pitanja gdje ide nasa planeta da li i vrijedi se uopste se boriti za opstanak ljudske rase. Mnoge stvari su ostale misterij u filmu: prije svega Dekard (Harriosn Ford). Da li je on replikant ili ne. U knjizi Dekard obav VK test i ispostavi se da nije replikant dok u filmu najvjerovatnije jeste (piće, jednorog, sjaj u očima).
Jel primjetio ko da tokom čitavog filma pada kiša. Sigorno se rad io kiselim kišama, što znači da je našu planetu zadesila neka katastrofa.
I Još nešto film je rađen po kjnizi Filipa Dika "Da Li Androidi Sanjaju Električne Ovce".
Sa vecinom stvari se slazem...da li je sada najbolji to bas ne bih mogao reci ali sigurno u vrhu!
High7ander je sve fino objasnio i rekao iza kojih stvari stoji, ja se apsolutno slazem i dodao bi da taj film ima vece znacenje i poruku koju salje (naravno ne mislim na poruke romanticnih komedija i tog sranja ), poruku problema buducnosti, onoga sto nas ceka. Sve sto stoji u filmu se danas polako desava!BIOPOLITIKA
O tome 30-tih godina govori Walter Benajmin-umjetnost u doba svoje tehnicke reprodukcije a danas Boris Groys u cuvenim esejima o umjetnosti u doba biopolitike tj. bioumjetnosti. Upravo kroz sve to provlaci i ovaj film, i govori o njegovom znacaju!
Da li se kroz nemogucnost razlikovanja originala od kopije i gubi razlika kao takva?
Sta je original, sta je kopija? (covjek - replikant)
Sta ima original sta reprodukcija?
Kako tu razliku ustanoviti?
Koliki je znacaj dokumentacije, dokumentacije koja je replikantu dala zivot (fiktivne fotografije sjecanja na djetinjstvo, roditelja....)
Sama pomisao na tu mogucnost vodi ka jednom razmisljanju, zabrinutosti koju vodi biopolitika.
npr. danas jedemo GMO hranu, a ne mozemo vizuelno niti ukusom da razlikujemo od normalne (original-kopija)
O kloniranju da ne pricam......
Zbog svega ovoga taj film je meni jedan od najboljih!