banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Avg 2025, 04:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2006, 01:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Cim vidim tako retardiran prevod, ugasim ga.

Citiraj:
Iako sam veliki fan SW ipak mislim da V ima bolju masku od Vadera

Iako mi se V izuzetno dopao kao lik, sa ovim se necu sloziti :)

Citiraj:
ona scena kada se V prvi put susrece sa Evey ni nemozes je prevesti kako treba jer on koristi gotovo sve rijeci na "v"

"V: [Evey pulls out her mace] I can assure you I mean you no harm.
Evey Hammond: Who are you?
V: Who? Who is but the form following the function of what and what I am is a man in a mask.
Evey Hammond: Well I can see that.
Evey Hammond: Of course you can. I'm not questioning your powers of observation I'm merely remarking upon the paradox of asking a masked man who he is.
Evey Hammond: Who? Who are you?
V: But on this most auspicious of nights, permit me then, in lieu of the more commonplace sobriquet, to suggest the character of this dramatis persona.
V: Voilà! In view, a humble vaudevillian veteran, cast vicariously as both victim and villain by the vicissitudes of Fate. This visage, no mere veneer of vanity, is a vestige of the vox populi, now vacant, vanished. However, this valorous visitation of a by-gone vexation, stands vivified, and has vowed to vanquish these venal and virulent vermin van-guarding vice and vouchsafing the violently vicious and voracious violation of volition.
[carves V into wall]
V: The only verdict is vengeance; a vendetta, held as a votive, not in vain, for the value and veracity of such shall one day vindicate the vigilant and the virtuous.
[giggles]
V: Verily, this vichyssoise of verbiage veers most verbose, so let me simply add that it is my very good honor to meet you and you may call me V.
Evey Hammond: Are you like a crazy person?
V: I'm quite sure they will say so."

Sjajna scena.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2006, 09:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Jel' postoji neki dobar prevod ovog razgovora, ovoga što kaže V? Ja to ništa ne razmijem, ni u flmu mi nije bilo jasno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2006, 13:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
Gdje nabavljate DVD-ove, čini mi se da su dosta dobre kopije u prodavnici pored Media marketa, iza ETF. Imam neke filmove odatle i dosta sam zadovoljna prevodom, a i ton nije loš pa se može razumjeti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2006, 14:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Dosta sam se puta 'opekao' i pogledao dobar film na losoj kopiji tako da to vise ne praktikujem. Originalne filmove uzimam u DVD klubu ESPRO.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2006, 10:16 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Citiraj:
V: Who? Who is but the form following the function of what and what I am is a man in a mask.

:D Ova je skroz dobra. Moze se prevesti ovako: jastvo je nista vise do forma koja prati funkciju onoga sto jeste, a ono sto ja jesam je covjek pod maskom. :D

To sad moze da se tumaci nadugacko i nasiroko, ne radi se o recenici koja se moze prevesti da bude lako shvatljiva i istovremeno tacan prevod recenog. Licno mislim da je cijela poenta te recenice bila upravo njena komplikovanost.
(V ispada filozofski nastrojena persona, ali meni ovo lici na ono sto se zove circulum in demonstrando, tvrdnja u kojoj su premisa i zakljucak isti, to se smatra bezvrijednim iskazom)

Hocu reci, nije lako prevodiocima...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2006, 12:07 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Ovaj odgovor je bio u kontekstu pitanja: Who are you?
Pa je Mr. Vendeta samo pokusao docarati besmislenost pitanja 'Ko si ti?' osobi koja nosi masku da bi sakrila svoj identitet :)
Moje cestitike za komplikovanost forme recenice, u svakom slucaju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2006, 02:10 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
mislio sam da je film glup, da su englezi napravili nesto kao sto rade glupavi ameri. tek veceras pogledah film i spoznajuci politiku u engleskoj, neke stvari su mi jasne. svaka cast braci sto su ga napravili, samo sumnjam da su glupavi engleski politicari citali izmedju redova i dosli do nekog zakljucka. mislim da je neko vec se dotakao kljucne teme filma, vlast sve izmislja da bi drzala narod, tako i viruse, teroriste, nije dzabe film napravljen nakon bombih u podzemlju Londona. koga briga zasto ta maska, kako je doslo do pozara. pitanje je sloboda naroda, pravo za istinu i ne dozvoliti da vlast preko medija ispira mozak. gaj foks je tip koji je, neznam tacan datum ,pokusao dignuti u zrak parlament. svake godine inace se slavi taj dan u engleskoj. meni se licno dopa film, mada nisam obracao paznju na njega kad je izasao a isto tako na reakciju po zutim engleskim stampama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2006, 13:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2005, 00:47
pogledao sam i svidja mi se!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2006, 18:07 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
greska, al da ispravim Guy Fawkes, 1605 , je pokusao dignuti parlament u zrak.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2006, 23:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Danas je :)

Remember, remember the 5th of November

V for Vendetta
Sjećanje na Guy Fawkesa: Noć kad je parlament trebao odletjeti u zrak
Noć baklji u Velikoj se Britaniji obilježava 5. studenog, kao sjećanje na neuspjeli pokušaj da se dinamitom raznese zgrada Parlamenta. Atentatori su bili rimokatolici nezadovoljni zakonom koji im je zabranjivao javno iskazivanje vjere. Guy Fawkes bio je zadužen da u podrumu Parlamenta zapali barut no bio je otkriven i pogubljen. Kralj James I. odredio je da se dan neuspjelog atentata obilježava paljenjem Guy lutaka na lomači, a tradicija se nastavila do danas. Postoji čak i igrica koja simulira postavljanje baruta u Parlamentu, a glavni junak nedavnog filmskog hita V for Vendetta nosi Fawkesovu masku.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]