banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Avg 2025, 17:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Sep 2006, 00:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
Režiser Oliver Ston (Oliver Stone) optužio je filmsku industriju u Holivudu da promoviše ideju o Americi u ratu.

On je izdvojio "Perl Harbor" i "Pad crnog sokola" kao filmove koji "su prikazali obožavanje mašinerije rata".

Ston se obratio novinarima na Filmskom festivalu u Veneciji gde je, van takmičarskog programa, prikazan njegov najnoviji film "World Trade Center".

U ovom filmu glavnu ulogu tumači Nikolas Kejdž(Nicolas Cage), a u pitanju je priča o dva policajca koji su poslednji izvučeni iz ruševina Kula Bliznakinja nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. Ovi policajaci, Vil Džimeno (Will Jimeno) i Džon Meklafin (John McLoughlin), doputovali su u Veneciju sa svojim suprugama, kako bi zajedno sa Stonom prisustvovali projekciji filma.

Obraćajući se novinarima na pres konferenciji Ston je rekao da je nasilje "kulturni problem" u Americi.

On je rekao da su se od poznih 90-ih godina XX veka na ovamo vratili na scenu filmovi koji proslavljaju ideju rata - što je potpuna suprotnost njegovim filmovima o VIjetnamu, kao što su "Vod" i "Rođen 4. jula".

"Gledali smo filmove koji promovišu koncept rata, koji su promovisali šok i strahopoštovanje", rekao je Ston.

'"Perl Harbor" i "Pad crnog sokola" su filmovi koji su prikazali obožavanje mašinerije rata i mislim da se Amerika vratila na koncept rata previše lako.'

"Imam razlog da kao veteran Vijetnama budem tužan, i mogu da kažem da su mnogi vijetnamski veterani tužni pitajući se zašto smo u Iraku."

Ston je izjavio da njegov novi film nosi poruku nade.

"U prošlosti sam načinio nekoliko veoma napetih filmova, veoma snažnih filmova o mračnim temama," rekao je Ston.

"Obradio sam temu Vijetnama kada je Amerika bila veoma napredna i nije bilo rata."

"Sada je vreme da krenem drugim putem - to je moja priroda - i želim da imam pozitivan stav", rekao je Ston i dodao, "Stvari su postale veoma mračne i iskreno mnogo je više užasa, mnogo više smrti, više ratova".

Posledice terorističkih napada 11. septembra su mnogo veće nego sam taj događaj: "Neko je pitao da li je možda suviše rano za ovaj film - mislim da je na više načina previše kasno. Moramo da se probudimo", zaključio je Ston.

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]