Meni je bio odličan i nimalo dosadan iako traje cirka tri sata i iako insistira na odsustvu akcione dinamike, premda ide iz događaja u događaj, ali više kao pripovijedanje. Mislim da se iza "fasade", uslovno rečeno naglašene estetike (film je vjerovatno jedan od vizuelno najljepših filmova ikad snimljenih), ustvari krije mnogo suštinskih pitanja. Jedan primjer samo, kad Beri maršira sa jedinicom u onom klasičnom obračunu pješadijskih musketarskih "kocki" između srednjeg vijeka i modernog doba, iako scena nema nikakav akcioni naboj, pa još uz onu laganu naraciju, opipljiv je besmisao ratovanja u toj masovnoj pogibiji gdje su ljudi kao olovni vojnici. Naravno, naš "lakomisleni" (a koji je na kraju izgleda sve, samo ne to) junak will have none of it i pobjeće iz te budalaštine.
Ili i sam uvodni dvoboj, gdje naravno očekuješ da će iskusni kapetan lako riješiti tipičnog naivnog besposlenog aristokratskog mladića... a taj kapetan ispadne simbol mediokriteta karijeriste koji pokažu svoju pravu "vrijednost" kad je stvarno gusto. Ali ima društveni status i on je "faca", logično da će žensku dati njemu, a ne Beriju jadnom. Ima, ima tih zanimljivih stvarčica, evo sad mi se opet gleda. I sad, ko je tu ispravan, svi ovi što su pratili društvene norme, ili Beri koji je bio kao i oni, ali kad ga je izbacilo iz tog kolosijeka, uzimao ono što život u tom trenutku pruža, ko je tu čistiji...
Jedna zanimljivost - za scenu kartanja pod svijećama, kako bi bila snimljena bez dodatnog osvjetljenja, urađena su posebna sočiva. Tri otišla za snimanje filma, a mislim sedam, u NASA

Stvarno mislim da je jedan od onih filmova "trebaš pogledati prije nego što umreš". A ako i nije baš klasična razbibriga uz kokice, nije kriptičan kao Tarkovski, recimo. Da 10 puta pogledam "Nostalgiju" npr. ništa neću shvatiti... ali imaju neku magiju i bez da ih shvatiš, pogotovo sa onim njegovim čuvenim sporim prelazima kamere, nekako te podesi na talasne dužine filma.