banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 00:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: bliskost
PostPoslato: 13 Feb 2005, 11:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Maj 2003, 22:48
predivan film. patrik marber je adaptirao svoju istoimenu dramu (koja je na srpski prevdena tacnije nego film - blize). od cetvoro glumaca, ne zna se ko je bolji od koga. ovo je nikolsu druga adaptacija pozorisnog komada za redom - andjeli u americi tonija kusnera je bila prva. ako ikog interesuj cija se pjesma nalazi na pocetku i kraju filma - to je the blewer's daughter damiena ricea sa njegovig albuma o. svakako pogledajte.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Feb 2005, 19:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ima li mozda ta knjiga?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Feb 2005, 01:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

joj, ne znam na sta mislis to pod knjigom? mislis, da li postoji knjiga koja se zove bliskost? ne znam. film je radjen prema drami closer. ona je prevedena na srpski i mozes je naci u antologija savremen americke drame pre i posle kose. drame je izabrao i priredio jovan cirilov. ako ti se dopadne patrik marber, pokusaj pronaci od ljudi koji rade pozoristu ili tako nesto marka ravenhila i njegov soping end faking, a vrhunac je sara kejn. koliko mi je poznato, sara kejn na srpski nije prevedena, ali je zato cista genijalnost. ubila se krajem 99. u 28 godini zivota. prvu dramu je napisala u 23. pet godina, pet drama. najveci uzori - biblija i joy division, radiohead, pixies, tindersticks, pj harvey, portishead. ne mozes ni zamisliti na sta to lici kada se pomjesa. u svakom slucaju - boli. prva drama joj je bolna. posljednja - umobolna. harold pinter ju je divinizirao.

Sometimes I turn around and catch the smell of you and I cannot go on I cannot f**king go on without expressing this terrible so f**king awful physical aching f**king longing I have for you. And I cannot believe that I can feel this for you and you feel nothing. Do you feel nothing?

No God/ Got to be something/ Why?/ Doesn´t make sense otherwise/ Doesn´t make sense anyway

You can have any man you want/ I want him/ except him

Have you ever thought, thought your heart would break? Wished you could cut open your chest tear it out to stop the pain?

If you could change one thing in your life what would you change? / My life

I just hope to God that death is the fucking end

patrik marber i bliskost su za srednju klasu koja misli da je cet na netu hrabro seksualno iskustvo. sara kejn je za pankere na ivici samoubistva koji upraznjavaju sado mazo. ne da se sam svrstavam u tu grupu, ali ovo je dobra ilustarcija. kao i protishead, ne u prevelikim dozama i nikada kada pada kisa ili je noc.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Feb 2005, 02:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2004, 01:39
Jako dobar film.Odusevila me Natalie Portman-po svemu sudeci ceka je blistava buducnost.Ma sve cetvero protagonista su odradili posao vrlo kvalitetno...bice Oskara

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Feb 2005, 22:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2004, 19:53
jedva cekam da pogledam ovaj film nadam se da ce osvojiti oskara

je li nominovan za najbolji film?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2005, 15:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sad kad je proshlo malo vremena otkad sam pogledala film, shvatam da ima malo nedoradjenih rupa,i mislim da je drama mnogo bolja. Glumci su dobri, ali ima par rupa u reziji... :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2005, 19:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

film nikada ne ispuni ocekivanja drame ili knjige, nazalost
znaci da ako je radjen prema nekom knjizevnom ostvarenju treba malo sniziti standarde

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2005, 21:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

nije. nije nominovan ni za najbolji film, ni reziju, ni scenario sto je najcudnije, s obzirom na marbera i njegovu reputaciju. mislim, kada autor adaptira spostveno djelo on ili ona po inerciji dobijaju nominaciju. ovaj put se to nije dogodilo. znam da je nominovan oven i portmanova. nisam sigurn da ce ijedno dobiti oskara, bez obzira na nominacije, ali bilo bi lijepo da ga portmanova dobije. mislim da bi ona nakon toga znala pametno birati uloge. u prevodu, ne zelimo jos jednu hali beri.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2005, 21:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

smatram da je ovo za adaptacije knjizevnih djela neugodna generalizacija. u ovom slucaju, film je samo u tom scenaristickom smislu cak i bolji od drame - marber je uveo elemente u film koji bi u drami bili nemoguci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2005, 22:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

mozda jeste generalizacija, ali moras priznati da je to u vecini slucajeva tako
mozda bih mogla izdvojiti the fight club kao dobar izuzetak

natali portman mi uzasno ide na zivce, ali moram priznati da cura odlicno glumi svaka joj cast

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2005, 23:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

eyes wide shut? sirom zatvorenih ociju. taj film osatvlja one koji govore o inferiornosti knjizevnih adaptacija sirom zatvornih usta. i jos nesto sto mise bas i ne svidja, ali je zanimljivo - adaptacija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2005, 16:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2004, 12:13
Odlicna drama,to jest pozorisni tekst predstava se igra i u Beogradu.Steta sto nije na vrijeme izasao mislim da bi bilo nominacija za uloge.Sve je veca kriza sto se tice dobrih scenarija tako da adaptacije drama ce biti cesta pojava.Sto se tice filma fight club slazem se sa josephinom da je odlican primjer izuzetka samo je prilicno film izgubio na poenti price na kraju,jer nije ispostovan pozorisni scenario na kraju.Kraj price fight club kod orginalnog scenarija je takav da ovaj dolazi na nebo nakon eksplozije gdje biva pohvaljen od strane Sv.Petra koji mu govori kako ljudi ne treba da zive citav zivot po pravilima velikih korporacija,na sta mu ovaj odgovara "zar vi ne radite to isto".Izvinjavam se zbog ove male digresije

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2005, 22:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

da, postavljena je na sceni bojan stupica i bivsi minisar kutlure branislav lecic igra lik koga je na filmu odigrao klajv oven. u toj predstavi imate to platno u pozdini koje je geijalno iskoristeno, pogotovo u sceni seks ceta. digresije su ovijek dobrodosle.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2005, 00:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

josephine je napisao:
film nikada ne ispuni ocekivanja drame ili knjige, nazalost
znaci da ako je radjen prema nekom knjizevnom ostvarenju treba malo sniziti standarde

Mislim da negdje mora postojati knjiga, ali josh bih da dodam da Natali Portman izgleda prelijepo u ovom filmu, pa ga je ona donekle i izvukla... Shteta, ideja je dobra, mogao se napraviti bolji film... Sve u svemu, treba pogledati, ali ne zasluzuje Oskara.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2005, 01:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2004, 01:39
Mozda film kao film nije za Oskara ali gluma Portmanove je definitivno vrijedna Oskara-vec je za istu ulogi dobila Zlatni Globus, kao i Clive Owen

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2005, 12:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

meni je clive owen zakon

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]