Vidim da većini film nije sjeo, te da u njemu vide samo efekte. OK je to. Zato ja pod utiskom onoga što ste napisali nisam ni planirao gledati ovaj film. Ali sinoć sam iznenada dobio ponudu da odem pogledati i rekoh sebi "što da ne". Očekivao sam "samo efekte".
Ali...film mi je mnogo bolji nego što sam očekivao. Što se tiče efekata oni jesu dobri, ali ja ne padam na efekte, pogotovo efekte eksplozija, rušenja i sličnog. Ovde mi se svidjelo kako je efektima dočarana budućnost.
Po meni je priča filma dosta dobra, bolja nego što sam očekivao, film mi je bio zanimljiv od prve do zadnje minute. Zanimljiva je postavka priče, razvoj priče, i lijep završetak. Film ima humora, dubljih pitanja i dilema, neočekivanih događaja, preokreta, trilerskih elemenata (ne zna se ubica do kraja).
Koliko sam čuo film je nadahnut knjigama Isaka Asimova koji je pisao o robotima.
Ima u filmu nekoliko stvari o kojima bi se moglo diskutovati.
Recimo predrasude, upečatljiva je scena kad Will Smith na početku filma ganja robota sumnjajući da je ovaj ukrao tašnu, a ispadne nešto sasvim drugo. Ima tu još nekih predrasuda koje su se pokazale neopravdanim.
Tu je i problem o kome se već govorilo i što se mnogima ne sviđa, problem "umreženosti". Roboti zadnje generacije su bili umreženi sa jezgrom u USR-u, a to omogućava nekome u USR-u da ih sve kontroliše i preprogramira odjednom. Isto tako je priključivanje na internet otvorilo mogućnost mnogima za neprimjećen upad u tuđe računare, špijuniranje, kontrolu na tuđim računarima, terminalima. Ta umreženost ima prednosti ali i velike nedostatke što se uveliko koristi, a lijepo je prikazano i u filmu.
Što se tiče ideje da vještačka robotska inteligencija pokaže svijest u samoodlučivanju, to imamo i u Matrixu, posebno u Animatrixu. A vjerujem i da su mnogi SF pisci pisali o tome.
Nadasve je zanimljivo i nimalo naivno objašnjenje "jezge" o tome zašto su se roboti pobunili i izazvali revoluciju, da je to zbog toga što su ljudi robotima usadili dobre programe (ona tri zakona) ali da se sami ponašaju potpuno suprotno, ubijaju, uništavaju, i da roboti trebaju zaštititi ljude od samih sebe.
|