Evo i ja sa poprilicnim zakasnjenjem odgledah film. Malo je kvalitet na nivou "polovnog VHS-a" ali da se gledati i slusati.
Prije nego sto sam napisao ovo procitao sam sve komentare sto dobre, sto loshe da cisto provjerim da sam nesto previdio. U sustini i nisam i vidio sam dovoljno. Sa nekima se slazem a sa nekim ne, medjutim niko od vas se nije bazirao na pricu koju film hoce da pruzi vec su se svi uhvatili za realizaciju.
Mene je pricha dirnula, ja sam pricu dozivio kao dobru. Dva svijeta, dva zivota, toliko dogadjaja, toliko sitnica, toliko detalja, toliko ljudi. I za ne povjerovati kako su povezani. Zamislite da vam neko jedan dan na sto stavi 10.000 stranica vaseg zivota. Zamislite kako bi ste se ponasali, kako bi reagovali. A opet zamisliti da zivite "u tudjem zivotu", da znate sve njegove tajne, da prozivljavate mnogo toga sa njim, da bi ste mnogo puta rekli nesto, ali cutite i razmisljate. To su price zivota dva covjeka. Medjutim film ima i drugi aspekt..... 10 godina Srbije / YU.
Ne govori o Slobi, o politici, govori o ljudima, onim malim sto hodaju ulicama, sto bjeze, sto placu i sto se raduju, sto se boje i strepe. Govori o zlu koje nas je zadesilo zadnjih 10 godina. Govori o svoj tugi i patnji koju su ljudi dozivjeli. Ne moraju samo Lepa Sela Lepo Gore, Nicija Zemlja i Welcome to Sarajevo da govore o ratu i njegovim posljedicama. Dovoljni su vam samo oni "zuti" (tako sam ih ja vidio, moguce da je do kvaliteta) snimci i da vam sve kazu. Gledajuci film prisjetio sam se kako su
gospoda na politici "likovala" sto je NATO "dijelio pravdu u YU" a ne zamisljajuci da bi jednog dana mogao "dijeliti pravdu" i u njihovoj kuci.
Ako je neko vidio film na ovaj nacin ili mu nesto sto je napisano nije jasno, mozemo nastaviti diskusiju.
Sto se tice tehnicke strane filma, ja bih umjest D. Jovanovica i J. Tatica stavio neke mladje glumce, jer opet su to "stariji studenti"

Takodje postoji par dijaloga koji od tog filma prave nesto sto lici na Bolji zivot, ali niko nije savrsen. Oni radnici takodje su mi providni i bezvezni, medjutim nisam dozvolio da to previshe utice na moj kompletan utisak o filmu.
Sama prica mi se mnogo svidjela i mislim da je za 9ku, onako jachu, znaci nije savrsena ali skoro, a realizacija bi mogla biti bolja i ona zasluzuje 7icu (ocjene su od 1-10 naravno

).
nadam ste da ste dosli do ove recenice ..... zivjeli