banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 00:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 74 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Koju gitaru kupiti?
PostPoslato: 24 Nov 2010, 21:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2007, 21:17
Znaci nesto za pocetak sto se tice elektricne gitare (sviram vec par godina akusticnu i ocu malo da predjem na elektronku), ne daju mi se bas ogromne pare za pocetak, danas sam malo procackao artist, yamahu i ars i dosao sam do zakljucka da za sad samo 2 gitare dolaze u obzir:

Squier Bullet Stat by Fender

Slika

ILI

Cort G110

Slika

razlika u cijeni je 30KM (cort je skuplji) i sad nisam pametan koja je bolja (momci sto rade u ARS-u kazu da Cort bolji zbog humbuckera-kad tad ce mi moci pruziti vise...)

Sta vi mislite koja je bolja OD OVE 2 GITARE?

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2010, 21:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
I ja mislim da ti je Cort bolji. Ako ti 30KM ne predstavlja puno pri kupovini gitare, a vjerujem da ne predstavlja onda uzmi Cort i prži...

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2010, 23:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Jesi ti njih actually svirao? Pošto je to jedini način da ustanoviš koja je bolja, ovako napamet je samo nagađanje. Bitno je koja ti je svirljivija, koja ti bolje leži, koji ti se zvuk više sviđa. S obzirom da se radi o najjeftinijim gitarama, magneti su kako god okreneš loši, i njima ne treba pretjerano da razbijaš glavu.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2010, 21:14 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
Mislim da postojanje humbuckera nema veze sa tim da li je gitara bolja ili ne.
Probaj obje gitare, pa odluči.
Zavisi i šta želiš da sviraš. Meni ova druga više ide na hard rock-metal, dok je Squire više vuče na rock-blues.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2010, 22:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2009, 21:36
Jesi bio u No1 ??

Bio jednom jedan djecak, koji je zivio u jednoj staroj kuci u sumi.On je svaki dan isao da sakuplja lisce za svoju ovcu Kicu. I tako je on sakupljao i sakupljao, kada je sakupio otisao je na Tahiti da se okupa, jer je smrdijo. Umro je on.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2010, 22:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

A inace u BL i nije neka ponuda, u odnosu na nama blize "metropole" ZG (West Gate), BG (Usce), Sar. .Ima jos 1 poveci trzni centar u BG. nemg se sad sjetiti kako se zove, ali nisam tu zalazio u odel sa muzikom [jer je odvojen od tehnike (msm na racunare i te zajebavancije :D)]

Bio jednom jedan djecak, koji je zivio u jednoj staroj kuci u sumi.On je svaki dan isao da sakuplja lisce za svoju ovcu Kicu. I tako je on sakupljao i sakupljao, kada je sakupio otisao je na Tahiti da se okupa, jer je smrdijo. Umro je on.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2010, 23:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2007, 21:17
Bio sam u yamahi, artistu i ars-u.

Nisam bio u No.1, gdje je to?

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2010, 02:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Brate Pizdeče (joooj, ovo baš smiješno zvuči :D ), čovjek traži gitaru od 200-250 KM, definitivno mu se ne isplati za te pare da ide igdje iz BL. Iskreno, oko gitara u tom cjenovnom rangu ne treba previše razbijati glavu, kupi neku koji ti se sviđa. Ako sviranje postane ozbiljnije, svakako ćeš je morati mijenjati, ako ne postane, biće ti svejedno, imaćeš gotivnu gitaricu za svoju dušu.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2010, 18:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2003, 12:32
sagittarius je napisao:
Bio sam u yamahi, artistu i ars-u.

Nisam bio u No.1, gdje je to?

No1 ti je preko puta Signuma (onaj klub ako znas gdje je, mislim da ima i Auto Skola tu), dole kod Mljekare...

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2010, 20:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Da sam na tvom mjestu i da kupujem gitaru za nekoliko stotina maraka, kupio bih onu ciji mi vrat najvise odgovara i/ili onu koja mi je najljepsa ;)
Kasnije, ako pozelis svirati sa bendom i imati svirke ionako ces je ili prodati ili okaciti na zid a sebi morati kupiti nesto bolje i skuplje.

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2010, 21:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Ma dobra je i češka "Yolanda" ako nemaš para za makar "Ibanez".
Probaj naći neku polovnu.

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2010, 22:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Jolana se kaze i pise -,))

Momce, kupi neki jeftiniji RG Ibanez, uzicaj negdje jos 100 maraka i bar ces imati gitaru bolju za dvije klase od tih shrotova koje pravi Cort i Squier.

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2010, 22:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

No1 ti je kod parka Mladen Stojanovic, na stranu do mljekare ..

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2010, 22:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

I da bolje ti je da uzmes nekog dobrog polovnjaka ....

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2010, 00:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Gitara se ne kupuje svaki dan, loš instrument te može odbiti od sviranja, dobar privući i inspirisati.
Bitno je koju muziku sviraš.
Povedi nekog sa sobom.

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2010, 09:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
Povedi nekog sa sobom.

Nekog ko se razumije ...

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2010, 23:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Unbeliever je napisao:
Gitara se ne kupuje svaki dan, loš instrument te može odbiti od sviranja, dobar privući i inspirisati.
Bitno je koju muziku sviraš.
Povedi nekog sa sobom.

Sorry sto bumpujem ali ako te los instrument odbije od sviranja onda mozda sviranje i nije za tebe ;)
Moja prva elektricna gitara, placena 100DEM je bila odlicna .... za naloziti vatru .... Nesvirljiv vrat, sjebane masinice koje su se bukvalno ljustilie prilikom zatezanja zica .... I obozavao sam je ...

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2010, 23:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Kao što Popokatepetl i NiZ već rekoše, najvažniji je vrat, ako ti gitara dobro leži u ruci, ostalo može da se sredi. Za razliku od akustične gitare, električna pruža (gotovo) neograničene mogućnosti za modifikaciju, sve zavisi od toga koliko je čovjek zainteresovan ispreman da "baca pare". Sa Cortom nemam iskustva, ali Squier i sad imam negdje u kući, u koferu i ne koristim ga otkako sam nabavio Fender (u zapuštenom stanju, koji sam renovirao). Čisto iz radoznalosti sam ih paralelno rastavio do "prostih faktora" i razlika je u stvari u onome što ne vidiš, a to su single coil mikrofoni koji su kod "pravog" Fendera malo boljeg kvaliteta, ali ne toliko boljeg da bi to osjetio nakon prvog slušanja, već je potrebno uporedno korištenje da bio osjetio razliku. Ako u Squier ubaciš DiMarzio pickupe, imaćeš bolji Fender od originala (isprobao lično i uvjerio se). Ali da ne idem u nepotrebne detalje: probaj vrat!

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2010, 23:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hm .... To za modifikacije .... Da, jeste to tako ali, na primjer, promjenom magneta ne mozes dobiti sustain, meni jednu od bitnijih stvari na gitari .... i odnos drvo - boja tona ..... i, da ne davim ...
Odosmo od teme, jer lik ipak trazi nesto na cemu se uci svirati i kasnije prodaje ili ostavi da kupi prasinu u cosku ...

I, kad bih birao na osnovu slicica, ja bih izabrao Cort jer:
a) ima tremolo .... igraj se malo, nauci ga koristiti (a kasnije kupi gibsona i boli te uvo :D)
b) ima humbacker (i jos ako ima split opciju, onda dilema ne postoji)
c) djeluje mi "tanje" i lakse, pa ce se ledja lakse navici na 3 nego na 5 kilograma ...
d) ljepse izgleda

Ako je suditi po onome sto sam probavao u ARSu, Cort ima fin i svirljiv vrat koji me podsjeca na Washburn (meni naj vrat u klasi ispod hiljadu i po maraka ....)

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2010, 23:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Kada si rekao da Cort ima tremolo...pade mi na pamet da i Squier ima, pa onda pogledah ponovo sliku i vidjeh da ovaj na slici nema, a osim toga "fali" mu još jedan TONE-potenciometar, da može mijenjati boju tona, posebno za 1-2 i 2-3.
Što se tiče sustaina, to je stvar ukusa, lično volim strat jer ima karakterističan čist zvuk "plink" (koji se može prepoznati kod svih gitarista koji sviraju na Fenderu). Sve ostalo može da se izvuče iz pojačala i pedala.
Nego, pade mi na pamet jedna stvar, mogli bismo otvoriti jednu temu na podforumu Hardware, gdje bismo iznosili iskustva, dobre i loše strane, gitara, pojačala, efekata i slično, da malo podijelimo iskustva, a i da olakšamo drugima da se odluče u ovakvim situacijama.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 74 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]