banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 09:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: BIOGRAFIJA - Kerber
PostPoslato: 04 Avg 2002, 16:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Ovoga puta odlucio sam se da vam predstavim najpoznatiju nisku grupu Kerber .

Slika

Grupa Kerber je Niska rok grupa, koja radi 19 godina.Ostali su dosledni osnovnoj ideji, pa se njihovo ukupno stvaralastvo drzi jednim od vrednijih muzickih dostignuca Jugoslovenske rok scene. Prica o nastanku grupe ima svoj prapocetak. Grupa Kerber je na odredeni nacin nastala iz grupe Top, u kojoj su Gale i Tomica bili dve godine, a kasnije su se pridruzili Zoka, Bane i basista Mada. Ime grupe Kerber, uzeto je iz grcke mitologije, troglavi pas koji cuva ulaz u podzemni svet HAD, da se oni koji jednom udju, ne bi vratili. Simbolika je u tome, da ako jednom udje u svet muzike vise ne moze da izadje. Vatreno krstenje grupa je imala na tradicionalnom 23. omladinskom festivalu muzike u Subotici, 20 maja 1983. Kerber po prvi put nastupa na velikoj sceni i jednoglasnom odlukom zirija osvaja prvo mesto u konkurenciji od 16 rok bendova. Pesme koje su svirane kasnije postaju veliki hitovi, a nagradjeni "Mezimac" postaje hit leta.

Producent Gordon Rouli (basista grupe Nightwing) se prvi suocio sa projektom grupe. Tokom leta odlaze u Mancester, da bi u "Strawberry" studiju miksovali plocu. U tome im posebno pomaze Malkom Davis, poznat po svome dugogodisnjem radu sa Beatlesima. Krajem godine Kerber nastupa kao predgrupa Uriah Heep. Tom prilikom Mik Box je izjavio: "Kerber su toliko dobri da ce mozda trajati i duze od Uriah Heep". Album "Nebo je malo za sve" pojavljuje se u prodaji. Objavljuje ga RTV Ljubljana i za prvih nedelju dana prodat je u 10 000 primeraka. Koncerti su uvek bili prepuni iznenadjenja. Na otvorenom koncertu 19. maja 1984. Sosa zadobija opekotine drugog stepena na licu, usled gutanja vatre. Uprkos ranama odbija da napusti scenu sve do poslednje pesme, kada ga odnose na nosilima. U okviru dana mladosti, na Trgu Marksa i Engelsa, nastupaju zajedno sa vodecim Jugoslovenskim bendovima, dobijaju buran aplauz auditorijuma, koji se procenjuje na 100 000 ljudi. Sledi turneja sa grupom Nightwing. Pocetkom decembra u studiju "Studio one" Kerber snima "Ratne igre" sa producentom Gordonom Roulijem.

Slika

Polovinom decembra odrzavaju koncert u Liverpulskom Klubu "Warehouse", pred 500 ljudi. Odlucuju da snimak "Mezimca" ("Get me out") stave na novi album. A pocetkom 85 Kerber u Nisu uvezbava materijal sa novog albuma. Uskoro izlaci dugo najavljivani album "Ratne Igre". Sadrzi 8 studijskih i jednu zivu numeru. U okviru Dana mladosti , Kerber promovise "Ratne igre" na velikom Koncertu na Trgu Marksa i Engelsa. Na leto nastupaju sa velikanima Yu-scene. Iako su te veceri u Yu-rock misiji svi bili najbolji Kerber je, potpuno zagrejao pomalo uspavanu i promrzlu publiku. Na tradicionalnoj gitarijadi u Zajecaru, Kerber nastupa prvi put. 1. septembra po nezvanicnim podacima prodato je 35 000 primeraka albuma "Ratne igre". 2. Oktobra - Dragoljub Duricic dolazi u Kerber. U okviru zive radio-emisije "Hit 202" Kerber nastupa na u Beogradskom Domu omladine. U decembru Kerber nastupa u okviru MESAMA-a na "Rok maratonu" u hali "Pionir" i tom prilikom dobijaju "Srebrnu plocu" za album "Ratne igre". Da bi pocetkom 1986. u okviru "Oskara popularnosti" dobili "Zlatnu plocu" od izdavacke kuce RTV Ljubljana.

Februar-mart - Kerber sprema materijal za novi album. Pisu muziku na tekstove Bore Dordevica, Nikole Cuturila i Duska Arsenijevica.

Sa albumom "Ratne Igre"napravljena je jedna ozbiljna i kompleksna ploca koja je zarobila deo osecaja koji se razvijaju izmedu dva suprotna pola. To su pogledi, nadmudrivanja i utisci. Akcenat je bacen na tekstove vrlo bliske prirode. Pesme se po ideji pretacu jedna u drugu. Zato je ovaj album stilski i tematski veoma cist.

24. maja Kerber ulazi u studio "V"-PGP RTB-a. kao producent stoji Kornelije Kovac. Gost na ploci je Bora Dordevic u pesmi "Covek od meda". Album "Seobe" je u mnogu cemu drugaciji od predhodna dva. Prvi put se sve snima i miksuje u Jugoslaviji. Ovaj album podelio je misljenja: jedni su tvrdili kako je Kerber previse mekan i otisao u komercijalu, a drugi da nikada nisu snimili bolji i muzicki zreliji album. Gitarske deonice su modernizovanije, klavijature visse vuku na sitni zvuk dvadesetih, ritam-sekcija cvrsta i funkcionalno uklopljena... Po nezvanicnim podacima prodato je 50 000 hiljada primeraka "Seoba". Kerber krece na veliku Jugoslovensku turneju, najuvezbaniju do sad. Takode i sledeca ploca je snimljena u popularnoj "petici" samo ovoga puta kao snimatelj i koproducent je V. Negovanovic a producent Dorde Petrovic. Postava je nepromenjena. Naziv albuma je simbolican "Ljudi i Bogovi". Pesme "Na raskrscu" i "Svet se brzo okrece" izdavaju se kao veliki hitovi. Ploca je platinastog tiraza. 12.12.1988 izdaju album uzivo, koji je istovetno i nazvan.

Peta strana sveta" pojavljuje se krajem 1990. godine. Omot je raden u Americi, i sve ono sto se nalazi na ploci bilo je medijski bum. Pesma "Mama - Tata" je jednostavna ali je postala hit. Krasi je sarm i leprsavost. "Ana - A" je cvrsca pesma sa puno instrumentalnih efekata. "Od kad te ne volim" Ima prepoznatljiv Kerberov zvuk. "Igraj sad" ima razigran i cvrst ritam koji ce publiku uvek terati da se talasa. Ritam-sekcija je ovde pokazala prave svoje kvalitete. Balada je svakako "Na zalaost". Baladu je saks obojio prisnom i romanticnom atmosferom. "Kod amerikanca" je prava rok Niska pesma. Produkciju je radio Sasa Habic, koji je odlicno uradio svoj deo posla. Naziv albuma treba da noci neku poruku sadrzanu u svim pesmama.

Pauza je usledila posle nemirnog ratnog doba, koje nikako nije odgovaralo bendu Jugoslovenskih dimenzija kao ste je Kerber. Razocarenje zbog opste materijalne i moralne krize u zemlji nije dozvoljavao velike turneje i planove. Bend nije hteo da se reklamira niti da izda novi materijal jer je na trzistu bio opsti nered (pirati,produkcija...) Pojavljivali su se iznenada sa kompletnom opremom za velike koncerte na opste iznenadenje i odusevljene prisutne publike. Uveravajuci se da njihovo vreme nikako nemoze da prode. Skupljena energija je otisnuta na ploci "Zapis" koja predstavlja dvogodisnji rad i muzicko filozofsko objasnjenje osnovnog zivotnog pitanja "Sta je zivot?" Prva pesma "Medena" otvara album "Sasvim slucajno smo na ovom mestu, sretnemo se kao ptice u letu...."), a zadnja pesma "Pronadi mesto" zatvara kompletnu misao: "pronadi mesto zapis ostavi, podigni glavu i grudi ispravi, zapevaj nesto i ne zaboravi da cemo jednom svi pred Bogom stajati". "Ovo je moja mala knjiga" kaze tekstopisac Dusko Arsenijevic. Iz zelje da ovaj album dode do muzickih sladokusaca, album je prodan u kompletnom tirazu sa samo jednim spotom. "Nisam zeleo da pirati jos jednom odrade posao i ponosni smo na ovaj album".

U meduvremenu su odsvirana dva prva "Unplugged" koncerta u Nisu i u Novom Sadu. Tvrdnja kritike je da su najbolji koncerti videni na nasem prostoru. Koncert u Novom Sadu je izasao na duploj kaseti. Niski na zalost nije snimljen kompletan, vec je ostao u skrivenoj fonoteci i video zapis kod samog Kerbera, a na njemu je u zadnjoj pesmi bilo 126 ucesnika. Posle prvog i jedinog CD-a "Best of..."

Na kraju, poklanjam vam stihove meni najlepse pesme od Kerbera...

Tu smo, na raskrscu,
korak tezi od nebesa
ko slepi putnici
koje niko i ne ceka
sad se kaju majevi,
snene zore i nemiri
pitaju zasto smo ih uopste i budili

Ne mogu zaspati
u toj kuci od snegova
ni vise ljubiti
tvoje usne od pelina

Kad kisa prestane
tudji san ces obaviti
na mojim usnama
neka druga ce ostati

Ne mogu zaspati
u toj kuci od snegova
ni vise ljubiti
tvoje usne od pelina...

J'ai dit, Aicha, prends, tout est pour toi

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jul 2007, 15:05 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2007, 20:21
Legende.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jul 2007, 15:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
Gdje iskopa ovu temu? :D
nisu losi imaju finih pjesama

На высокий берег на крутой.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jul 2007, 15:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Definitivno jedno od najvećih imena Yu rock scene!
Ljudi koji su održali najbolji domaći rock koncert na kom sam ikada bio!

Nažalost, danas su tu gdje jesu!
A i mi... zajedno sa njima...

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jul 2007, 19:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2007, 15:10
Definitivno jedan od naših najboljih bendova!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jul 2007, 20:39 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
mislim da su oni vrh ex-yu rock scene
odlicni textovi, odlicna muzika
zao mi je nisam imao prilike da idem na njihov koncert
da li je istina da su oni ili samo njihov pjevac imali koncert u irish pubu prosle ili pretprosle godine ???

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jul 2007, 22:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Gale (pjevač) sada, je&iga, tezgari sa Najdom (neuspješnim pjavačem SMAKa)... Pa su u toj postavi bili i u Pubu...
Zadnji put čak i sa basistom i bubnjarem...

Al' to nije ni blizu onoga što sam nekad gledao!

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2007, 00:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2007, 15:10
I opet su u petak u Laktašima, Valjda :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2007, 15:24 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 28 Jun 2007, 16:53
U Pub-u su Gale i Najda svirali početkom novembra 2006. Muzičari mojih oimiljenih bendova napravili su fenomenalnu atmosferu. Svirali su hitove Kerbera I Smaka. Gale pjeva kao i prije 20 godina, Najda je u originalu skunuo Točka. Nakon svirke pokupio sam autograme i popričao s njima. U opšte nisu u fazonu superstarova, skroz su opušteni i ok. Gale reče da Kerber radi novi album koji bi trebao izaći krajem ove godine, cjelokupan bend Kerber radi samo velike gradove a treba da se pojavi i dvd koncerta iz Nisa 2005.

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2010, 08:43 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 12 Avg 2010, 08:34
Odlicna grupa, mada sam citala komentare na nekim drugim forumima kako su losi,te kako zaostaju za muzikom "onog" vremena nekih 15-20 godina.

Pre par veceri nastupali su u Uzicu na manifestaciji "Park fest" i odrzali koncert za pamcenje...

Gale peva kao da nije proslo toliko godina od kada je prvi put otpevao pesmu "Mezimac".

Savrseno....

Nekada je bilo dobre muzike i dobre svirke, jos nas samo ovi veterani podsecaju na to, nazalost

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2010, 07:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Mar 2010, 22:49
Na znam .Bili su mi uvijek simpaticni.Ta neka mjesavina mekanog roka i popa,pa onda red hardroka,pa opet u krug.Pamtim njihov ratni koncert u Banja Luci na kom sam bio kao klinac.Bilo je to 1994 ,ako se ne varam u diskoteci u Boriku.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]