BALF - ma šta to značilo, predstavlja Banjalučki ljetni festival. Istorijat ove manifestacije mi je manje-više nepoznat, ali me po sraćenici asocira na BELEF (Beogradski letnji festival). Samim tim sam dovoljno iznerviran. Zašto moramo non-stop da prepisujemo? Uostalom, zašto nije BALJF? E to BALJF bi vise odgovaralo, zato što me podsjeca na BLJAK. (sjetimo se propasti zvane BLIFF, a svaka sličnost sa SFF je slučajna).
Za one koji ne znaju šta je sve pružio BALF - informacija da nisu nista propustili, a i ako jesu propustili BOLJE JE.
U režiji Kulturnog centra Banski dvor, a unutar "`Muzičkog`paviljona" slučajni prolaznici, ali i oni koji su s namjerom došli u gradski park Petar Kočić, mogli su da primjete živopisne nastupe poznatih banjalučkih bendova. Njih sve već sigurno zante. Sa svadbe ili nekakve koktel-prezentacije. Oni su se godinama vježbali u poznatim restoranima i krunisali uspjeh gostovanjem na BALF-u. Možda su tonove poznatih pop-pjesama povremeno "kvarile" melodije instrumentala koje su dopirale iz rasvjete u parku (mali zvučnici javnog razglasa su postavljeni na rasvjeti), ali to je već tehnička greška.
Ali čija je graška veliki broj "nastupa" studenata ili profesora Muzičke akademije koju, izgleda, uzalud imamo? Čija je greška "veliki broj gostovanja" poznatih vokalno-instrumentalnih solista? Čija je greška skrnavljenje Kulturnog centra i Muzčkog paviljona? I čija je greška trošenje (mojih, naših) sredstava na ove gluposti kojima smo svi svjedoci, ali niko neće ništa da kaže?
Ili ja griješim? U tom slučaju dostavljam vam program BALF-a za ovaj mjesec (
http://www.banjaluka.rs.ba/vijesti/_pdf ... rogram.pdf), tako da u narednih par dana prošetate do parka i "muzičkog" paviljona i uživate u interpretacijama LENE, POP TRI-a, DUO i SOUND BIT-a.
Jedino vas molim da ne vodite djecu i goste koji su prvi put u Banjaluci.