banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Maj 2025, 13:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Nov 2007, 18:57 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Dec 2006, 14:03
Zna li ko šta o vođenju glasova (voicing ) u jazz muzici ? I kako čuti i prepoznati kretanje harmonije u jazzu ?

Hvala

http://www.youtube.com/watch?v=aWa6aChSf1w

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2007, 09:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Ti ne da si profulao forum.... idi negdje gdje su iskljucivo ljudi koji nemaju nista drugo u zivotu nego da sviraju i uce gitaru..... ili sacekaj da se forum modernizuje i da se otvori pod muzikom posebne kategorije foruma gdje ce biti mjesta i za takve stvari... sto ja ocekujem vec neko vrijeme, ali nikako da se desi.... al jebga.......

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2007, 11:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Feb 2003, 16:53
Molotov je napisao:
Ti ne da si profulao forum.... idi negdje gdje su iskljucivo ljudi koji nemaju nista drugo u zivotu nego da sviraju i uce gitaru..... ili sacekaj da se forum modernizuje i da se otvori pod muzikom posebne kategorije foruma gdje ce biti mjesta i za takve stvari... sto ja ocekujem vec neko vrijeme, ali nikako da se desi.... al jebga.......

Pa, potrebno je prikupiti samo tri hiljade potpisa, sa prijedlogom otići makar kod nezavisnog kandidata - narodnog poslanika i...

:drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2007, 02:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2006, 21:46
Dobro je da sam trenutno pijan pa mi se da odgovarati...

Prijatelju.e-mule,global search, stavi da ti trazi samo documents i ukucaj voicings.Dobices tonu stvari u pdf-u.Otprintaj i uci.Mogu i drugi P2P ali mi se cini da e-mule im anajvise materijala sa notama.Nek oproste gospoda ali tablaturae su za kretene i onaj koji odbija da nauci note sam sebe lisava tone stvari.To je koncept kopji je za vecinu instrumenata napusten jos u 15. vijeku.Svi vasi velelepni uzori znaju note jetr nisu budale.A nije ni tesko.Ili mozda jeste.Uostakom,svi su kod nas super...

I Joe Pass ima neke svoje udzbenike i tamo ces sve naci.Ja licno znam za klavir ali ima i dosta gitarskih knjioga.Za pocetak saviraj progresije u 3-patr voicingsima thj.osnovni ton,terca i septima.Svaki od njih ide u najblizi sljedeci(3 i 7,nebitno sta u sta - kao u klasicnoj harmoniji.),bass ide kako mora.Kad to savladas,dodaji dodatne tonove:9,b9,+11 ili 4,itd. Vjerzbaj II-V -I u savim tonalitetima po kvartnom krugu a kasnije i sa dodanom 9-kom i tad si savladao sustinu. R%adi standarde na taj nacin i to je to...

Mozes ti svirati bez teorije i sve na sluh koliko hoces ali ce to uvijek biti tanko.Pogotovu za jazz.Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2007, 03:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
@molotov: dosadan si vise sa svojim sluhom i "frestajl" sviranjem. ne moras bas na svakoj temi postati. mozda se neko napije pa onaj koga interesuje (ja) i naucim nesto
@tomasd: nisam naisao na notnu oznaku za bending, mozda i ima. anyway,tab prikaze poziciju, ne samo koji ton, jer isti tonovi na razlicitim zicama nemaju istu "boju"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2007, 09:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Tomas je klavirista pa mu tablature nisu potrebne. :D

Tablature su pomoćno sredstvo koje služi za zapisivanje tačnih prstoreda i pozicija prilikom sviranja instrumentata kod kojih se isti ton može odsvirati na više mjesta (kao što su gitara i bass).
I kao pomoćno sredstvo ih treba tretirati! Nažalost, danas smo svjedoci potpune zloupotrebe istih. Niko više ništa ne uči, niko više ne skida stvari, što je najgore, niko više čestito ne sluša muziku! Svi sjede na Netu i skidaju tablature koje je pisao bogznako i drže se toga k'o pijani plota!
Otužno!

A što se tiče potrebe za poznavanjem muzičke teorije od strane prosječnog BL muzičara... Neko misli da mu treba, neko misli da ne! Neka svako postupa po svom nagonu i svojoj savjesti... Ja lično sam počeo svirati tek kad sam počeo razumjevati šta to zapravo sviram! (bar ja to tako vidim)
Veliko je otkrovenje kada sa koncepta: Sviram Nešto Pa Šta Ispadne, pređete na koncept E Hoću Da To Zvuči Tako Pa Ću Svirati Baš To!

Niko ne kaže da je za muzičara nužno poznavanje teorije, ali da je velika prednost - jeste!
Uostalom, živimo u državi u kojoj su ljudi sa osam razreda osnovne škole direktori korporacija, tako da bi ovaj problem najmanje trebao da nas muči!

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2007, 10:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

NiZ je napisao:
@molotov: dosadan si vise sa svojim sluhom i "frestajl" sviranjem. ne moras bas na svakoj temi postati. mozda se neko napije pa onaj koga interesuje (ja) i naucim nesto
@tomasd: nisam naisao na notnu oznaku za bending, mozda i ima. anyway,tab prikaze poziciju, ne samo koji ton, jer isti tonovi na razlicitim zicama nemaju istu "boju"

Slabo ces ti sta na ovom forumu nauciti ... svirka se uci na guzici, ne na tastaturi....
Namoj da vrijedjas, da ne bih i ja poceo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2007, 14:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2006, 21:46
Citiraj:
nisam naisao na notnu oznaku za bending, mozda i ima.

Ima.

Citiraj:
tab prikaze poziciju, ne samo koji ton, jer isti tonovi na razlicitim zicama nemaju istu "boju"

Naravno ali za to ti ne treba tab vec poznavanje nota na cijelom fretboardu kao i pravilnog prstometa po skalama u pozicijama.Toliko o gitari znam.Jedino sto to zahtijeva vremena i strpljivosti.Naravno da druga zica ima drugu boju.Jednostavno ces tu notu odsvirati na zici na kojoj hoces a poznavanje nota ce ti samo pomoci.Uostalom,mnogo ti je korisnije da skidas sam stvari nego da trazis tabove po netu.Uostalom,radices kako vec hoces...

Ne znam zasto ljudi misle da je poznavanje nota privilegija samo muzicki zvanicno obrazovanih osoba.Niti je tesko,niti boli a veoma koristi.A i poslije su manji kompleksi,vjeruj mi...

To za freestyle ne kontam.Jel to znaci da ja sada mogu da sviram freestyle violinu,trubu,teremin,Renoov auspuh,vjestacku nogu i ostalo cim "sjednem" za njih.Ja na violini zasad znam samo da glumim gusle.

Koliko znam,za freestyle izrazavanje bi bas trebao poznavati stilove.Mozda sam nesto propustio ali to mi tako zvuci.

Citiraj:
svirka se uci na guzici

Tiki,vis-a-vis onih nasih sampling planova,ovo mi daje ideju za jedan dobar "EastWest Spanking Grooves".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2007, 16:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Umjesto Hi-Hat nešto kao But-Hat? :lol:

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2007, 14:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
tomasd je napisao:

To za freestyle ne kontam.Jel to znaci da ja sada mogu da sviram freestyle violinu,trubu,teremin,Renoov auspuh,vjestacku nogu i ostalo cim "sjednem" za njih.Ja na violini zasad znam samo da glumim gusle.

:D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: bbbbuahhh

svaka ti čast, evo stomak me zabolio koliko se smijem.. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2007, 10:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

:roll:

Vrh

Tema posta: Jazzz
PostPoslato: 11 Dec 2007, 19:15 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2006, 19:42
Evo ti jedna jazz progresija npr: II-III-I pa moze bIV-II-I naravno i I-IV-VII-I ali moras paziti na akorde.. Npr neide sve u osnovnom(kvintakord) obliku nego sekstakord ili nesto drugo: Akordi su ti vecinom sa dodatcima none(9) septime(7) te sus 2 i 4 akordi. Npr probaj F-B-F7-Cmaj7-g-B-F7-dm6 itd...ako te zanima vise javi se pa cu ti poslati neke akorde i solaze.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]