banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 21:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: emmmm jedno pitanje
PostPoslato: 07 Jul 2007, 22:31 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2006, 16:51
vec dugo razmisljam o ovome i nije mi jasan ljudski rod. Radi se o vratu gitara, zasto se prave od drveta ?
Drvo se lako krivi i jedini aspekt koji utice na zvuk ( malo ) je materijal fretova ( neznam kako se kaze na srpskom ), dakle moze se napraviti metalni vrat ( koji se nece iskriviti 300 godina ( od nekog lakog metala )) sa drvenim fretovima ( ako je to toliko vazno). I ne samo da ce biti izdrzljiviji vrat nego ce biti i jeftiniji.

I jos jedna stvar me zanima ... zasto se el. gitare prave od drveta ? Moze se napraviti legura metala koja je lagana, cvrsta i jeftinija od drveta...

Cuo sam za neke metalne zice koje se provlace kroz vratove ( da se nebi iskrivili ), ovo nije losa ideja, ali zasto je vrat od drveta kad to ne utice na zvuk ?

molim vas, prosvjetlite me.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2007, 22:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Dacu ti odgovor kroz pitanje: zasto se elektricne sijalice ne prave po prvobitnim "receptima", iako su mnoge od prvih elektricnih sijalica jos uvijek potpuno ispravne, uprkos godinama koristenja...

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2007, 23:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2006, 17:07
Rammstein je napisao:
vec dugo razmisljam o ovome i nije mi jasan ljudski rod. Radi se o vratu gitara, zasto se prave od drveta ?
Drvo se lako krivi i jedini aspekt koji utice na zvuk ( malo ) je materijal fretova ( neznam kako se kaze na srpskom ), dakle moze se napraviti metalni vrat ( koji se nece iskriviti 300 godina ( od nekog lakog metala )) sa drvenim fretovima ( ako je to toliko vazno). I ne samo da ce biti izdrzljiviji vrat nego ce biti i jeftiniji.

I jos jedna stvar me zanima ... zasto se el. gitare prave od drveta ? Moze se napraviti legura metala koja je lagana, cvrsta i jeftinija od drveta...

Cuo sam za neke metalne zice koje se provlace kroz vratove ( da se nebi iskrivili ), ovo nije losa ideja, ali zasto je vrat od drveta kad to ne utice na zvuk ?

Odgovor je vrlo jednostavan. Drvo od koga se prave gitare NAJVIŠE utiče na zvuk gitare. Bez obzira što električna gitara ima magnete koji hvataju zvuk sa žica, vrlo je bitno kako sama gitara rezonuje ''nasuvo'', tj. kad je sviraš neuključenu.

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2007, 23:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

TSM je napisao:
Rammstein je napisao:

Odgovor je vrlo jednostavan. Drvo od koga se prave gitare NAJVIŠE utiče na zvuk gitare. Bez obzira što električna gitara ima magnete koji hvataju zvuk sa žica, vrlo je bitno kako sama gitara rezonuje ''nasuvo'', tj. kad je sviraš neuključenu.

to zavisi od tjela gitare, a ne od vrata!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2007, 23:37 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Rakun_Slavko je napisao:
Dacu ti odgovor kroz pitanje: zasto se elektricne sijalice ne prave po prvobitnim "receptima", iako su mnoge od prvih elektricnih sijalica jos uvijek potpuno ispravne, uprkos godinama koristenja...

sad imam jos jedno pitanje na koje nikad necu saznati odgovor...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2007, 00:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Telo gitare utice na sustain i boju tona, medjutim gornja ploca vrata gitare direktno utice na "karakter" tona.

Npr. "maple" (javor) na vratu je vrlo otporan na meteo-promene, ima "reflektivno" dejstvo i prebacuje karakter tona na telo, dok je njegov uticaj minimalan. Kad je na gornjoj ploci vrata daje ostar, svetao ton, ima dobru reflektivnost na harmonicima, tj. nece ih daviti.

"Rosewood" (palisander) ima tamniji ton, posto je drvno masnije, tako da je apsorpcija veca. Obicno "maple" ide nazad, a "rosewood" ide napred... mada nije pravilo.

Zadnji deo vrata gitare (tj. tehnika realizacije) direktno utice na brzinu vrata (uz, naravno, dimenzije).

Od polozaja glave zavisi da li ce "prevagnuti" sustain ili stimanje. Svasta tu ima ...

Osim toga sirenje vibracija kroz srodne materijale je verovatno daleko bolje nego kroz razlicite. Sipke u vratu (jedna, dve) nemaju namenu provodnika nicega nego sluze za podesavanje zakrivljenosti vrata.

Ipak bi morao znati nesto vise o elektricnim gitarama, o tehnikama izrade i materijalima koji se koriste (i zasto se koriste) da bi se mogli diskutovati na ovu temu. Elektricna gitara nije samo nekoliko magneta zakacenih na bilo sta.

Valjda je sad malo manja misterija :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2007, 00:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

definisi "brzinu" vrata ?

i da elektricna gitara jeste komad magneta zakacenih na bilo sta. Materijal el. gitare apsolutne ne utice na zvuk. ( mozda malo, jedva primjetno ).

postoji opcija da dio vrata koji se nalazu u tjelu akusticne gitare bude od drveta, a ostatak od neceg drugog...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2007, 01:08 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Rammstein je napisao:

i da elektricna gitara jeste komad magneta zakacenih na bilo sta. Materijal el. gitare apsolutne ne utice na zvuk. ( mozda malo, jedva primjetno ).

postoji opcija da dio vrata koji se nalazu u tjelu akusticne gitare bude od drveta, a ostatak od neceg drugog...

To bi onda trebalo značiti da sve električne gitare imaju isti zvuk? Pročitaj malo po netu, ima sigurno dosta na wikipediji a i na sajtovima proizvođača gitara. Da su te tvoje ideje moguće misliš da ih neko ne bi već upotrebio?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2007, 08:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

pretpostavljam da nisu moguce, ali zanima me zasto.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2007, 08:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Rammstein je napisao:

Brzinu vrata odredjuje prvo oblik (C, U, D, V), zatim radijus vrata i na kraju kako je zadnji deo vrata obradjen (da li je lakiran ili je samo brusen+zasticen). Od ovih parametara zavisi koliko ce brzo biti moguce kretanje po vratu (anatomija+fizika). Recimo da su D vratovi, veceg radijusa, koji nisu lakirani i sa jumbo pragovima sporiji (za kretanje po njima) od onih koji su npr. C oblika, lakirani i slicno...

Ako je elektricna gitara samo magnet na necemu, zasto onda dve gitare sa istim magnetima i jednostavnom pasivnom elektronikom na istom pojacalu zvuce potpuno drugacije? (a da ne govorim o sviranju bez pojacala).

Gitare od drugih materijala jesu moguce, i rade vrlo solidno (znas da je ZZ-Top imao gitare od pleksiglasa na kojima su svirali live) medjutim tim gitarama mnogo nedostaje u toplini tona (zbog akustickih karakteristika drveta). Pored toga Kramer je nekad ('75-'85) imao citav niz polualuminijumskih vratova, ali su odustali od njih. Verovatno kada se otkrije materijal koji ima iste osobine kao drvo, a mnogo je jeftiniji (ili kad elektronika bude u realnom vremenu sposobna simulirati sve to, a da ne kosta nenormalno) i gitare ce biti drugacije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2007, 09:43 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
warloce, zivio. :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2007, 10:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2006, 17:07
Rammstein je napisao:

Lupiš glupost koju tako samouvjereno izneseš i onda pitaš druge da ti to objasne. Warlock ti je napisao čitav esej a ti i dalje ne vjeruješ da drvo najviše utiče na zvuk gitare. Dobro ti ljudi kažu, pročeprkaj malo po wikipediji i netu da stekneš bar osnovne informacije o akustici i uopšte o gitarskom zvuku pa onda sigurno nećeš postaviti takvo pitanje.

Pogledaj, s druge strane, koliko različitih gitara imaju ugrađene iste magnete...npr IMG, skoro svaki proizvođač ima bar jedan model s tim magnetima. Po tvojoj logici, te gitare bi trebalo da zvuče identično (ili bar 90%) a u stvarnosti zvuk im se razlikuje ko nebo i zemlja!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2007, 17:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Jedna od najvećih gluposti koje sam pročitao... Al' dobro je bar što pitaš...

Ja sam oduvijek znao da drvo utiče na ton električne gitare, ali tek prije nekih godinu dana sam se lično uvjerio koliko je to bitno!
Naime, imao sam priliku da probam dvije (doduše bass) gitare koje su konstrukcijski potpuno identične, sa potpuno identičnim "magnetima" i pratećom elektronikom. Jedina "mala" razlika je bila u tome što je jedna bila izrađena od orahovine, sa gornjom pločom takođe od orahovine, vrat orah sa ojačanjima od javora i fretboard od pau ferro ruže; dok je druga imala tijelo od jove, gornju ploču od sekvoje, vrat od javora rebraša sa ojačanjima od južnoameričkog purple hearts drveta (najsličnije hrastovoj crveni) i fretboardom od pau ferro ruže!
Ta dva instrumenta zvuče POTPUNO RAZLIČITO!!!

p.s. Parker je pravio (i pravi) gitaru u potpunosti izrađenu od grafita, koja je po svim mehaničkim karakteristikama apsolutno superiorna nad klasičnim konstrukcijama električnih gitara, ali taj instrument svira jako malo gitarista na planeti! Malo zbog cijene, zatim zbog svemirskog, jako versatilnog i potpuno sterilnog tona, a najviše zbog totalno neprirodnog osjećaja prilikom sviranja... Sasvim dovoljno razloga da se i dalje teše drvo!

Slika

Poslednji put menjao Tiki the Boyler dana 08 Jul 2007, 17:49, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2007, 17:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Jos da si poslusao metalni bass, kako ih jede!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2007, 17:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Svirao sam kombinaciju pleksija, grafita i metala, ali mi se nikako nije svidjela!
Potpuno neupotrebljiv instrument za jako puno para!

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2007, 18:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ni meni se Parker nije dopao zbog grafita na vratu, nekako je klizav i bending samo proleti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2007, 10:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

pa dobro, sad mi je donekle objasnjeno, hvala vam na objasnjenju.

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2007, 11:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Rammstein je napisao:
I jos jedna stvar me zanima ... zasto se el. gitare prave od drveta ? Moze se napraviti legura metala koja je lagana, cvrsta i jeftinija od drveta..............................................................

Otidji u Yamahu kod pozorista i imas visi jedna bijela gitara koja nije od drveta.....
Usput, stidi se svoh nika Rammstein!!!! Kakve si gluposti napricao.... uzas.
:drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2007, 12:41 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
mlad je, sta vam je

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 09 Jul 2007, 17:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Citiraj:
Usput, stidi se svoh nika Rammstein!!!!

Tačno! Umjesto tog slabog benda, nazovi se Zoster ili nešto slično.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]