Svaka čast! Baš mi je drago da se nastavlja sa tradicijom!
Iako već skoro dvije godine ne pjevam u Jedinstvu, uživo imam priliku da svako veče slušam cjelovečernje koncerte
Ali zato za "kaznu" pjevam u univerzitetskom horu

, ali ovaj put je to bilo dobrovoljno. Skoro.
Istina je nažalost sve što Revan reče.
Ono što je meni najviše smetalo a vjerujem da će se neki i složiti sa mnom, je činjienica da se jedan te isti program pjeva već 10 godina. Učestvovala sam sa Jedinstvom na mnogim takmičenjima (kao i sad se osvajalo zlato) i skoro svaki put se ide sa istim programom. Druga stvar koja mi je smetala je što je izbalansiran odnos umjetničkog programa sa "narodnjacima" za široke narodne mase, usred kojih raja kreće da pljeskom daje osnovni ritam pjevanju. Meni je u tim trenucima bilo malo muka, jer se od ozbiljnog koncerta napravi tezgica

. Moguće da je taj program prilagođen trenutnim mogućnostima pjevača, ali ja sam Jedinstvo doživljavala kao poprilično ozbiljan hor sa velikim potencijalnom, i stvarno mi je bilo pa skoro ponižavajuće kad se pjeva neki bezvezan program a toliko potencijala da se radi nešto ozbiljno.
Čist primjer da se može uraditi nešto ozbiljno je bio Mocartov Rekvijem, prošle godine. Svi smo gorili dok se radilo, prosto ti je bilo milo raditi tako nešto, ja opet iz svog ugla i doživljaja. Mi iz BL smo bili najspremniji i najuvježbaniji (možda je ovo pleonazam?). Sastav od 20 ljudi je zvučao kao "kuća"! Imamo naš gudački, duvački orkestar pa bi se nešto moglo ozbiljno odraditi, ako bi oni zaista zapeli da poboljšaju svoj kvalitet, ipak su na akademiji. Ili bi možda tražili i pomoć susjeda. Nije važno, samo nek' se nešto dešava. Sad neko može reći to je puno para, bla, bla. Ogromne pare odlaze u kulturu, a kultura nam je na jadnom nivou!
Danas Jedinstvo više ne zvuči kao nekad, prije 6,7 godina pa malo i više, možda tripam. Možda to nije ni bitno, ako rezultati postoje.
U svakom slučaju moje čestitke!