banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 02:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Mar 2007, 12:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Ewo kako je na jednoj temi pocela prica o ovome i otisla u OT, a izgleda da ima dosta diskusije o snimanju instrumenata, otvaram ovdje temu.

Naime, problematika je u tome da je BL puna tonaca mudrijasa koji samo pricaju lijepo a ne znaju uraditi to sto ispricaju.

Ja odem kupim gitaru, pojacalo, pedale, zice... postavim to u prostoriju i na njemu je samo da to ozvuci, ali tada nastaju mudrolije kako ne valja oprema.
Zapravo, u vecini slucajeva tonci ( u BL) nemaju pojma kako da ozvuce kutiju gitarskog pojacala. Nemaju objektivan pristup, ne zele da eksperimentisu i ne prihvataju sugestije, jer za Boga, oni su tonci, a mi smo glupi muzicari koji ni sami ne znaju sta hoce (osim "muda "na gitari koja njih Bogom dane tonce specijalno nervira jer ih treba znati snimiti).

Pravila su jedostavna.
Ozvuciti kutiju i prostoriju i gotovo. Svjedok sam snimanja gitare gdje je tonac samouvjereno ekperimentisao sa mikrofonom (jednim i prvim koji mu je pao pod ruku) tacno 0 sec.! nije mu palo na pamet da okrene mikrofon tamo-vamo, sa strane, iza, 90,45 stepeni, da mrdne pojacalo, da ne daj boze uzme drugi mokrofon, dinamicki, ovaj onaj, da stavi 3. mikrofon...
Prva recenica im je da ne valja pojacalo, da je ton grozan. Stajao sam ispred XXX koji je rezao kao sam djavo i necete vjerovati, komentar tonca je bio da je zvuk grozan i da ima "rize" da je prejak gain (koji je bio na 4). A ni slucajno im nebi palo na pamet da kazu. priznaju, "ka nisam siguran da znam kako cemo ovo da snimimo". "Imas li ti mozda kakvu ideju, ewo spreman sam da saslusam i naucim nesto, ipak ti sviras svoj instrument godinama i znas kakav ton zelis".
Heh, necete to lako cuti u BL, radje bi umrli nego priznali da nemaju pojma sta da urade.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 12:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2005, 18:20
ja znam za 2 tonca koji su dobri u bl :
aleksandar jeremić
dejan šukić

al oni imaju po 30-ak godina, a od ovih mladjih.... :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 12:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Iako ovo zvuči kao klasično prozivanje možemo nastaviti...

AntiDope je napisao:
Jebi ga Tiki, ti sada pricas samnom kao da je imam 10 godina i ne znam se ni hljeba najest sam!
Najbitnije je naci svoj ton. Ali jednom kad ti cujes ono sta si naumio, to je to.
To, u stvari, moras sam naci. Ne mozes se osloniti na tudje uho.
Najbolje je otici u prodavnicu i probati razne gitare na raznim pojacalima i sa raznim pedalama/procesorima... Kad cujes sta ti se svidja kupis i to onda koristis.
A ako to ne zvuci isto na snimku, onda je kriv tonac ili opet jeftina oprema u datom studiju. Pardon, ne jeftina oprema, jer ima jeftine opreme koja radi super, vec neadekvatna oprema. Za to je isto odgovoran tonac!

Kod nas nema ni jedan tonac koji moze da mi snimi gitaru onako kako je gitarista postavi (ako pricamo o drive gitari, o "mudima" ili je zovite koko hocete)! Znaci da ozvuci adekvatno kutiju i prostoriju. Ja nastimam ton, a on samo ozvuci. Jednostavno! Cak sam imao iskustvo da me tonac ismije kada iznesem svoje iskustvo i znanja o snimanju gitare. Kao da mu jebem mamu kada mu kazem kako mislim da bi mozda trebao da uradi, da me poslusa. Ali vi to gospodo ne znate da napravite zato cutite dok ne budete znali, a onda cete mozda i dobiti para od nas za svoje usluge... Do tada snimajte narodnjake i sinteticku muziku. :)

Da se ne ljutite, ovo je onako da svak razumije...

A evo pocecu ja sada drugu temu na muzici o ovoj problematici...

Prvo, ja tebe nikad nisam snimao, pa je jako glupo da me imenom (iliti nadimkom) prozivaš!

Drugo, neću reći ničije ime, ali slobodno mogu reći da veliki broj BL muzičara (a naročito gitarista - što se pokazalo i na RBF-u) nema pojma kakav zvuk treba da namjesti na svom instrumentu/pojačalu, da bi to u snimku izašlo onako kako on želi! Mislim, kako objasniti komentare tipa: Super si snimio bubanj, super si snimio bass, ko kurac si snimio gitaru! Do mene je vjerovatno!?!

Treće, u tonu koji ulazi u snimak učestvuje mnooogo više faktora nego što su žice ruka i pojačalo! Tvoje uho ima određenu frekvencijsku - prenosnu karakteristiku. Mikrofon ima svoju frekvencijsku - prenosnu karakteristiku! Prenosna karakteristika mikrofona i tvog uha NISU ISTE!
Pored mikrofona, veliki uticaj na zvuk gitarskog pojačala ima prostorija. Da apsurd bude veći - što je pojačalo veće, jače, moćnije i mudatije - prostorija više utiče na njega!!! Svi heavy gitaristi imaju svoje idole i u skladu sa tim jako dobro znaju na kakvim setovima njihovi idoli sviraju, ali jako malo tih istih heavy gitarista zna da ti isti idoli svoje zidove pojačala snimaju u prostorijama čija je veličina reda osrednje fiskulturne sale! A vi odete kod Boleta u 12 kvadrata sa visinom stropa na 2,30 i hoćete muda! Neće moći!

Četvrto, za zvučanje nečega na snimku je najčešće kriv ili zaslužan aranžer (u našim uslovima, čitaj: bend) koji može postaviti dobru ili lošu postavku instrumenata! Da me ne bi opet pogrešno shvatio: finalni zvuk koji čuješ u miksu zavisi od svih instrumenata (izvora zvuka) koje imaš u miksu, tj. njihove interakcije! I NE MOŽEŠIH POSMATRATI ZASEBNO! Dakle, ako tvoj basista ima loš (neadekvatan) ton - i ti ćeš imati loš ton! Upamti to.

I na kraju... ja nikad neću biti zlonamjerno zlonadrkano zlopamtilo koje vođeno (što je najžalosnije tuđim) iskustvom u startu odbija svaki vid pozitivne komunikacije i gradi zidove između sebe i svojih saradnika!
Ja svakog dana sve više znam koliko ne znam i trudim se da učim i radim na sebi, a isto tako bi trebali raditi i drugi!
Na kraju, samo ako dijelimo na ravne časti zasluge i pohvale, ali i krivicu, možemo nešto napraviti i ići dalje!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 12:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Tiki the Boyler je napisao:
Iako ovo zvuči kao klasično prozivanje možemo nastaviti...

AntiDope je napisao:
Jebi ga Tiki, ti sada pricas samnom kao da je imam 10 godina i ne znam se ni hljeba najest sam!
Najbitnije je naci svoj ton. Ali jednom kad ti cujes ono sta si naumio, to je to.
Najbolje je otici u prodavnicu i probati razne gitare na raznim pojacalima i sa raznim pedalama/procesorima... Kad cujes sta ti se svidja kupis i to onda koristis.
A ako to ne zvuci isto na snimku, onda je kriv tonac ili opet jeftina oprema u datom studiju. Pardon, ne jeftina oprema, jer ima jeftine opreme koja radi super, vec neadekvatna oprema. Za to je isto odgovoran tonac!

Kod nas nema ni jedan tonac koji moze da mi snimi gitaru onako kako je gitarista postavi (ako pricamo o drive gitari, o "mudima" ili je zovite koko hocete)! Znaci da ozvuci adekvatno kutiju i prostoriju. Ja nastimam ton, a on samo ozvuci. Jednostavno! Cak sam imao iskustvo da me tonac ismije kada iznesem svoje iskustvo i znanja o snimanju gitare. Kao da mu jebem mamu kada mu kazem kako mislim da bi mozda trebao da uradi, da me poslusa. Ali vi to gospodo ne znate da napravite zato cutite dok ne budete znali, a onda cete mozda i dobiti para od nas za svoje usluge... Do tada snimajte narodnjake i sinteticku muziku. :)

Da se ne ljutite, ovo je onako da svak razumije...

A evo pocecu ja sada drugu temu na muzici o ovoj problematici...

Prvo, ja tebe nikad nisam snimao, pa je jako glupo da me imenom (iliti nadimkom) prozivaš!

Drugo, neću reći ničije ime, ali slobodno mogu reći da veliki broj BL muzičara (a naročito gitarista - što se pokazalo i na RBF-u) nema pojma kakav zvuk treba da namjesti na svom instrumentu/pojačalu, da bi to u snimku izašlo onako kako on želi! Mislim, kako objasniti komentare tipa: Super si snimio bubanj, super si snimio bass, ko kurac si snimio gitaru! Do mene je vjerovatno!?!

Treće, u tonu koji ulazi u snimak učestvuje mnooogo više faktora nego što su žice ruka i pojačalo! Tvoje uho ima određenu frekvencijsku - prenosnu karakteristiku. Mikrofon ima svoju frekvencijsku - prenosnu karakteristiku! Prenosna karakteristika mikrofona i tvog uha NISU ISTE!
Pored mikrofona, veliki uticaj na zvuk gitarskog pojačala ima prostorija. Da apsurd bude veći - što je pojačalo veće, jače, moćnije i mudatije - prostorija više utiče na njega!!! Svi heavy gitaristi imaju svoje idole i u skladu sa tim jako dobro znaju na kakvim setovima njihovi idoli sviraju, ali jako malo tih istih heavy gitarista zna da ti isti idoli svoje zidove pojačala snimaju u prostorijama čija je veličina reda osrednje fiskulturne sale! A vi odete kod Boleta u 12 kvadrata sa visinom stropa na 2,30 i hoćete muda! Neće moći!

Četvrto, za zvučanje nečega na snimku je najčešće kriv ili zaslužan aranžer (u našim uslovima, čitaj: bend) koji može postaviti dobru ili lošu postavku instrumenata! Da me ne bi opet pogrešno shvatio: finalni zvuk koji čuješ u miksu zavisi od svih instrumenata (izvora zvuka) koje imaš u miksu, tj. njihove interakcije! I NE MOŽEŠIH POSMATRATI ZASEBNO! Dakle, ako tvoj basista ima loš (neadekvatan) ton - i ti ćeš imati loš ton! Upamti to.

I na kraju... ja nikad neću biti zlonamjerno zlonadrkano zlopamtilo koje vođeno (što je najžalosnije tuđim) iskustvom u startu odbija svaki vid pozitivne komunikacije i gradi zidove između sebe i svojih saradnika!
Ja svakog dana sve više znam koliko ne znam i trudim se da učim i radim na sebi, a isto tako bi trebali raditi i drugi!
Na kraju, samo ako dijelimo na ravne časti zasluge i pohvale, ali i krivicu, možemo nešto napraviti i ići dalje!

Ewo, to je najveci problem. Ja i znam da me nisi nikada snimao, ali problem je sto svaku sugestiju i misljenje muzicara docekujete na noz i nerado! Nista lose ja nisam mislio, nista licno, samo mi je drago sto ewo ima neka ekipa ovdje s kojom mogu da razgovaram o tome, pa eto ukljucio sam malo emocije...

I opet isto, znaci moram da nadjem fiskulturnu salu da bi snimo jebenu gitaru za svoj jebeni bend!? Jel ti cujes sebe kako to zvuci? Fiskulturnu salu? Za jebeni alternativni hardcore-metal-crossover zvuk gitare?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 12:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@AntiDope - e za onaj pp sto si mi poslao...raspitacu se jos pa cu ti javiti....ali probaj od ovog aleksandra jeremića - mislim da je ovaj broj al mislim samo nisam bas sig...065/645-868...on inace ima svoj studio u stanu na bulevaru...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 12:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

U ovom poslu strasti ipak moraju malo da se smire, a da se uključi razum...

Ja znam da tamo negdje na Zapadu ljudi zaista snimaju jebene alternativne hardcore-metal-crossover gitare u ogromnim prostorijama! Ili pak na 114. svirci te godine sviraju u nekom smrdljivom klubu čiji im se sound svidi (da i sobe imaju svoj zvuk) pa kažu - e ovde ću da snimim gitaru!

Očigledno Banja Luka ima prejebene prealternativne hardcock-metalik-ultracrackover bendove čija se potraga za pravim soundom svede na relaciju Bole - Geto - Požega...

Uostalom, ko je rekao da sve (mislim na sve instrumente u aranžmanu) mora da se snimi u istom studiju u istoj jebenoj sobi, na istom jebenom mikrofonu sa istim jebenim snimateljem?!?
Niko!

Samo tada dolazimo do jednog drugog problema koji se zove PRODUCENT, iliti osoba koja bi finalnu zvučnu sliku trebala da ima u glavi i da vodi bend iz jedne u drugu fazu snimanja sve dok se ne dobije pravi rezultat.
I opet dođemo do onoga da se to sve ovde očekuje od jedne osobe! Ja da budem PRODUCENT - neću!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 13:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2006, 17:18
Pravi producenti ne dolaze na forume, TACKA.
Wannabe producenti se razbise da dodju na forume da pokupe jeftine trikove od polu-proizvoda, pardon polu-producenata...
toliko...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 13:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ti baš i nisi bio na puno Foruma?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 13:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2006, 17:18
Ti baš i nisi bio na puno Foruma?

Citiracu sam sebe opet:

Citiraj:
Wannabe producenti se razbise da dodju na forume

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 14:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

U ovom poslu strasti ipak moraju malo da se smire, a da se uključi razum...

Ja znam da tamo negdje na Zapadu ljudi zaista snimaju jebene alternativne hardcore-metal-crossover gitare u ogromnim prostorijama! Ili pak na 114. svirci te godine sviraju u nekom smrdljivom klubu čiji im se sound svidi (da i sobe imaju svoj zvuk) pa kažu - e ovde ću da snimim gitaru!

Očigledno Banja Luka ima prejebene prealternativne hardcock-metalik-ultracrackover bendove čija se potraga za pravim soundom svede na relaciju Bole - Geto - Požega...

Uostalom, ko je rekao da sve (mislim na sve instrumente u aranžmanu) mora da se snimi u istom studiju u istoj jebenoj sobi, na istom jebenom mikrofonu sa istim jebenim snimateljem?!?
Niko!

Samo tada dolazimo do jednog drugog problema koji se zove PRODUCENT, iliti osoba koja bi finalnu zvučnu sliku trebala da ima u glavi i da vodi bend iz jedne u drugu fazu snimanja sve dok se ne dobije pravi rezultat.
I opet dođemo do onoga da se to sve ovde očekuje od jedne osobe! Ja da budem PRODUCENT - neću!

Eto vidis, pa bole je jedini i uspio da snimi gitaru koja je dobra i koja ima sve karakteristike gitare sa "mudima"...
Ti si uporan kako sobe imaju svoj zvuk... tamo negdje prije nekoliko postova se vidi da sam i sam svjestan toga i napisao sam da se mora ozvuciti prostorija, bas iz tog razloga... ali ti ocigledno ne citas postove.
Necu ja svadju, ali ne priznajem to omalovazavanje muzicara (kategorizovano po stilovima koje sviramo). Znam ja kako se vi podsmijavate gitaristima, bubnjarima, pjevacima ... ne cijeneite tudju rad, vrijeme, novac...

Ej, fiskulturna sala!!!??? Hahahaha... znaci moram da trazim fiskulturnu salu... hm... ej znas sta, probacemo i to.. a ti ces da snimas. Ako ne bude valjalo, sta ce onda biti razlog? Sta moze biti drugi razlog ako smo u fiskulturnoj sali?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 14:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@AntiDope - e cova nemoj bezveze da se natezes sa budalama...pusti to kraju.....probaj da nazoves taj br pa vidi....ako nema nista od toga reci pa cu da se raspitam ponovo.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 14:43 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
znate sta ja mislim? da bi trebala da padne jedna dobra opklada izmedju vas dvojice: ako vas tiki snimi kako treba, citav bend mu placa kamion piva (i snimanje). ako ne uspije, tiki vam placa kamion piva (i snimanje).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 14:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

A sasvim slučajno je taj najbolje snimljeni sound TVOJ! Nema šta… objektivnost je na nivou. :wink:

AntiDope je napisao:
Ej, fiskulturna sala!!!??? Hahahaha... znaci moram da trazim fiskulturnu salu... hm... ej znas sta, probacemo i to.. a ti ces da snimas. Ako ne bude valjalo, sta ce onda biti razlog? Sta moze biti drugi razlog ako smo u fiskulturnoj sali?

Ja postove čitam i znam da si pričao o ozvučavanju prostorije. Zato sam se i dotakao priče o tome. A sad ti pročitaj moje postove i pogledaj da sam ja pričao o prostorijama reda veličine fiskulturne sale, a ne o fiskulturnim salama! Fiskulturnih sala u Banjaluci ima, ali studijskih (akustički sređenih) prostora te veličine NEMA!

@***S@ni***
Pošto @AntiDope stalno quota mene, ispada da sam je Budala...
Hvala...

@VeLiKi
U takvoj postavci stvari bi bend očigledno dao sve od sebe da snimak uspije! :lol:

Još jednom... nemam ambiciju da se prepucavam. Ako ste već otvorili temu koja se bavi tehničkim pitanjima onda muzičarskoj sujeti ovde zaista nema mjesta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 15:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@ Tiki the Boyler
Ja quotam tebe jer si ti jedini u raspravi, nekog bih drugog da ga ima... :)

@S@NI
Tiki thew Boyler nije budala, covjek prica, diskutuje... ima covjek svoj stav... moj je drugaciji i dolazi do sukoba, nista skandalozno.

Jel znas ti Boylere sta treba da se snimi gitara dobra?

Treba da tonac na tren zaboravi svoj ego i da iskljuci emocije, bas kako si rekao. Treba da se posveti poslu, ako ne zna npr. kako da napravi exxxtreme saound gitare, jer nikad nije slusao takvu ziku i ne podnosi je onda treba da to i kaze i da se ljudi ne zamajavaju sa tim.
Imaju jednostavna pravila za snimanje exxxtremnog zvuka, samo treba da se primjene.... ali problem nastaje kada se tonac pocne ubjedjivati sa gitaristom koji zna ta pravila i pocne ga ismijavati i "namjerno" ne prihvatati sugestije samo zato sto je fotelja njegova.

Eto da zavrsimo sa prepucavanjem, ako neko ima konkretnu ideju kako da se nismi gitara, a da ne moramo traziti studio velicne fiskulturne sale...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 15:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Moj ego je po strani, a glava 'ladna...
Ako si ti u stanju obezbjediti iste "tehničke uslove" molim te da mi okačiš neku referencu... Nešto što je za tebe dobra heavy gitara. Ja iskreno želim da naučim nešto, pa evo prilike da mi pojasniš neke stvari.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 15:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
....vas dvojica ste smorači kakvih nema... najbolje se nađite na
nekoj poljani pa se tucite i snimajte koliko vam volja!
Što se tiče tebe kao tonca, i kada ti dođe ovakav umišljenik, snimi
kako ti on kaže, pa nek se onda ljuti na sebe, ako već ne nađe nešto
sa strane novo da ti nabaci.
Što se tiče snimanja u nekim fiskulturnim salama...ja ne znam zašto
bi neko snimao uopšte u fiskulturnoj sali... pogotovo tako velikoj...
(Mislim, nije da pametujem....to je bilo najobičnije pitanje, jer bi volio
da saznam nešto što ne znam. U klupskoj muzici se većina stvari
radi tako da se "prostor" ubije....a prva pomisao na veliki prostor
je reverbacija, koja se ne može "ubiti"....u suprotnom,ako se snimi
čista gitara, moguće je dodati prostor.... reverb,delay,tape efekti i
slično.... Da ne komplikujem dodatno. Jednostavno: Zašto bi ti
njegova "muda" na gitari morao snimati u fiskulturnoj sali?)
Zahvalan... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 16:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2006, 17:07
hazoous je napisao:
....vas dvojica ste smorači kakvih nema... najbolje se nađite na
nekoj poljani pa se tucite i snimajte koliko vam volja!
Što se tiče tebe kao tonca, i kada ti dođe ovakav umišljenik, snimi
kako ti on kaže, pa nek se onda ljuti na sebe, ako već ne nađe nešto
sa strane novo da ti nabaci.
Što se tiče snimanja u nekim fiskulturnim salama...ja ne znam zašto
bi neko snimao uopšte u fiskulturnoj sali... pogotovo tako velikoj...
(Mislim, nije da pametujem....to je bilo najobičnije pitanje, jer bi volio
da saznam nešto što ne znam. U klupskoj muzici se većina stvari
radi tako da se "prostor" ubije....a prva pomisao na veliki prostor
je reverbacija, koja se ne može "ubiti"....u suprotnom,ako se snimi
čista gitara, moguće je dodati prostor.... reverb,delay,tape efekti i
slično.... Da ne komplikujem dodatno. Jednostavno: Zašto bi ti
njegova "muda" na gitari morao snimati u fiskulturnoj sali?)
Zahvalan... :D

Čova no hard feelings ali vidi se da ti gitara kao instrument i uopšte gitarska muzika nisu bliža strana. Prostor je jedna od najvažnijih ako ne i najvažnija stavka u gitarskom zvuku. Pod fiskulturnom salom se ovde misli na prostoriju tih dimenzija, ne bukvalno, i ta prostorija treba da je dobro akustički odrađena. Da bi jedno pojačalo kao što je XXX radilo kako treba, treba da ga odšaraviš na radnu snagu, a kad ga odšarafiš, ne smije biti refleksije od zidova prostorije jer ćeš dobiti interferenciju na ulazu u mikrofon, odnosno više različitih zvukova gitare, zakašnjenih jedan u odnosu na drugi...i rezultat je zvuk kao na koncertu maiden-a...havarija! S druge strane, materijali koji treba da spriječe rtefleksiju treba podjednako da upijaju sve frekvencije da se ne bi promijenila zvučna slika koja izlazi iz pojačala. Treće, zvuk koji izlazi iz pojačala ne treba da se namjesti da buder dobar kad ga slušaš iz zvučnika pojačala već da dobro ''sjeda'' u konačnom miksu, kao što Tiki reče, zajedno sa ostalim instrumentima. Ja kad štimam zvuk iz pojačala za live svirku, u pravilu mi se ne sviđa ton kad sam sviram na pojačalo...ali kad taj ton prođe kroz shure sm57 pa kroz mikser i izađe iz kutija, bude 10 puta bolji! Znači zvuk koji ti sebi naštimaš u kući sam svirajući u pravilu nije dobar za snimanje, to tonci pokušavaju objasniti nadobudnim gitaristima ali izgleda bezuspješno.
Zato većina ljudi koji nešto snimaju na ovim prostorima pribjegavaju softverskoj simulaciji setup-a koga čine pojačalo-kabinet-mikrofon-prostorija jer sve i da zbaviš vrhunsko pojačalo i mikrofon opet si kratak za odličnu prostoriju. Na jednom forumu koji se bavi audio produkcijom su ljudi koji snimaju u vodećim beogradskim studijima pričali da su bolje rezultate dobijali sa softverom nego sa Peavey 5150 pojačalom baš iz navedenih razloga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 16:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

[quote="AntiDope]...Treba da tonac na tren zaboravi svoj ego i da iskljuci emocije, bas kako si rekao. Treba da se posveti poslu, ako ne zna npr. kako da napravi exxxtreme saound gitare, jer nikad nije slusao takvu ziku i ne podnosi je onda treba da to i kaze i da se ljudi ne zamajavaju sa tim[/quote]

Čova pobrkao si lončiće. Ti praviš sam sebi zvuk a snimatelj ga samo treba što vjernije prenijeti na nosač zvuka...u prevodu ti si odgovoran za ono što izlazi iz pojačala.Problem je što većina gitarista kod nas kad čuje svoj ton kako zvuči kad se snimi popizdi i umjesto da prihvati krivicu, počne pljuvati po toncu koji treba da obezbjedi ''muda''. Ako si ikad snimao svoju živu svirku (a vjerujem da jesi) mogao si primjetiti razliku u tonu sa snimka od onog koji si čuo na svirci. Živa svirka prikrije i maskira sve nedostatke u zvučnoj slici (kao što maskira i greške pri sviranju).
E sad kako onda na snimcima poznatih gitarista koje mi slušamo gitara onako dobro zvuči? Odgovor leži u tome što je u tu priču uvedeno više ljudi. Od tehničara koji se brinu za optimalni settings pojačala, do inženjera zvuka koji jako dobro poznaju elektro-akustiku, da ne spominjem na kraju da svaki vrhunski gitarista zna više o zvuku od svih nas zajedno.
Poenta je da treba podvući crtu i da svi mi zajedno priznamo koliko NE ZNAMO i da se udružimo, razmjenimo mišljenja i iskustva i da pokušamo nešto poboljšati zajedničkim snagama a ne optužujući jedni druge.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 16:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ali jednom kad ti cujes ono sta si naumio, to je to.
Najbolje je otici u prodavnicu i probati razne gitare na raznim
pojacalima i sa raznim pedalama/procesorima...
Kad cujes sta ti se svidja kupis i to onda koristis.
A ako to ne zvuci isto na snimku, onda je kriv tonac ili opet
jeftina oprema u datom studiju. Pardon, ne jeftina oprema,
jer ima jeftine opreme koja radi super, vec neadekvatna oprema.

Ovo su rijeci tonca koji je snimao Dejvida Li Rota! Jel supljak ovo ili prostorija fiskulturne sale adaptirana za snimanje jebene gitare?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 17:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Nisam baš shvatio najbolje. Citiraš sebe i kažeš da su to riječi tonca David Lee Roth-a?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]