Iako ovo zvuči kao klasično prozivanje možemo nastaviti...
AntiDope je napisao:
Jebi ga Tiki, ti sada pricas samnom kao da je imam 10 godina i ne znam se ni hljeba najest sam!
Najbitnije je naci svoj ton. Ali jednom kad ti cujes ono sta si naumio, to je to.
To, u stvari, moras sam naci. Ne mozes se osloniti na tudje uho.
Najbolje je otici u prodavnicu i probati razne gitare na raznim pojacalima i sa raznim pedalama/procesorima... Kad cujes sta ti se svidja kupis i to onda koristis.
A ako to ne zvuci isto na snimku, onda je kriv tonac ili opet jeftina oprema u datom studiju. Pardon, ne jeftina oprema, jer ima jeftine opreme koja radi super, vec neadekvatna oprema. Za to je isto odgovoran tonac!
Kod nas nema ni jedan tonac koji moze da mi snimi gitaru onako kako je gitarista postavi (ako pricamo o drive gitari, o "mudima" ili je zovite koko hocete)! Znaci da ozvuci adekvatno kutiju i prostoriju. Ja nastimam ton, a on samo ozvuci. Jednostavno! Cak sam imao iskustvo da me tonac ismije kada iznesem svoje iskustvo i znanja o snimanju gitare. Kao da mu jebem mamu kada mu kazem kako mislim da bi mozda trebao da uradi, da me poslusa. Ali vi to gospodo ne znate da napravite zato cutite dok ne budete znali, a onda cete mozda i dobiti para od nas za svoje usluge... Do tada snimajte narodnjake i sinteticku muziku.

Da se ne ljutite, ovo je onako da svak razumije...
A evo pocecu ja sada drugu temu na muzici o ovoj problematici...
Prvo, ja tebe nikad nisam snimao, pa je jako glupo da me imenom (iliti nadimkom) prozivaš!
Drugo, neću reći ničije ime, ali slobodno mogu reći da veliki broj BL muzičara (a naročito gitarista - što se pokazalo i na RBF-u) nema pojma kakav zvuk treba da namjesti na svom instrumentu/pojačalu, da bi to u snimku izašlo onako kako on želi! Mislim, kako objasniti komentare tipa: Super si snimio bubanj, super si snimio bass, ko kurac si snimio gitaru! Do mene je vjerovatno!?!
Treće, u tonu koji ulazi u snimak učestvuje mnooogo više faktora nego što su žice ruka i pojačalo! Tvoje uho ima određenu frekvencijsku - prenosnu karakteristiku. Mikrofon ima svoju frekvencijsku - prenosnu karakteristiku! Prenosna karakteristika mikrofona i tvog uha NISU ISTE!
Pored mikrofona, veliki uticaj na zvuk gitarskog pojačala ima prostorija. Da apsurd bude veći - što je pojačalo veće, jače, moćnije i mudatije - prostorija više utiče na njega!!! Svi heavy gitaristi imaju svoje idole i u skladu sa tim jako dobro znaju na kakvim setovima njihovi idoli sviraju, ali jako malo tih istih heavy gitarista zna da ti isti idoli svoje zidove pojačala snimaju u prostorijama čija je veličina reda osrednje fiskulturne sale! A vi odete kod Boleta u 12 kvadrata sa visinom stropa na 2,30 i hoćete muda! Neće moći!
Četvrto, za zvučanje nečega na snimku je najčešće kriv ili zaslužan aranžer (u našim uslovima, čitaj: bend) koji može postaviti dobru ili lošu postavku instrumenata! Da me ne bi opet pogrešno shvatio: finalni zvuk koji čuješ u miksu zavisi od svih instrumenata (izvora zvuka) koje imaš u miksu, tj. njihove interakcije! I NE MOŽEŠIH POSMATRATI ZASEBNO! Dakle, ako tvoj basista ima loš (neadekvatan) ton - i ti ćeš imati loš ton! Upamti to.
I na kraju... ja nikad neću biti zlonamjerno zlonadrkano zlopamtilo koje vođeno (što je najžalosnije tuđim) iskustvom u startu odbija svaki vid pozitivne komunikacije i gradi zidove između sebe i svojih saradnika!
Ja svakog dana sve više znam koliko ne znam i trudim se da učim i radim na sebi, a isto tako bi trebali raditi i drugi!
Na kraju, samo ako dijelimo na ravne časti zasluge i pohvale, ali i krivicu, možemo nešto napraviti i ići dalje!