prcko vitamincic je napisao:
Evo razmislio sam...
...i nije mi jasno kako i dalje nemozes ukapirati da se ni spot ni muzika Sinise Sicara nemogu usporedjivati sa ovakvom vrstom muzike i spota.
usporedjivanje vrste muzike i vrste spota?
sigurno je svakome ovdje, osim (možda) tebi, jasno da se kod navođenja tog primjera nije radilo o stilu, nego o sistemu vrijednosti pri stvaranju spotova. svih spotova. i ne samo spotova, nego i nekih drugih djela.
vidiš, tom djelu iz mog primjera se ovako prišlo:
- imamo slab budžet. hajde da taj hendikep prevaziđemo jakim konceptom.
- ček, može li se nedostatak para prevazići jakim konceptom?
- ma ima da može. uključujmo mozgove i zasučimo rukave!
- okej, ja mogu smisliti odličnu ideju, to meni ide, ali i dalje spot neće izgledati nabudžen.
- pa šta? poenta spotova nije da izgledaju skupi, nego da se svide ljudima. ako mi
taj cilj uspijemo ostvariti, niko neće mariti što nije skup. samo da mi smislimo kvalitetan koncept. šta si ti ono nešto pričao o fitness centru?
- ali, stani, jesi li ti siguran? jer, prosto, ljudi su navikli na spotove s bogatom produkcijom.
- ne potcjenjuj publiku.
a Sinišinom spotu se očigledno ovako prišlo:
- imamo slab budžet. jebiga, ne vrijedi se kidati od posla onda oko ovoga. kad bismo samo imali para, vidio bi ti šta mi znamo, al jebiga, Republika Srpska... mizerno malo se ulaže u kulturu. ništa, ajde onda bar da odradimo da to ne izgleda jeftino. jebiga, to i jest poenta, da izgleda kao "viši nivo". to je ta vrsta muzike, to je taj stil. ej, jel okej ako ja uzmem malo veći dio od budžeta, za video opremu? a onog pederka dizajnera s likovne akademije, što te krenuo nešto kao savjetovati, trebaš ionako da odjebeš. znam ja te njihove "umjetničke" ideje. blage veze nemaju o snimanju. znači, može? aa, super. e, da, o čemu je ono ova pjesma, da ponovimo? neka ljubavna priča, vi se tu nešto kao muvate? aha, da, i gradovi neki? pa dobro, sjednemo ti, ja i ta treba u kola jedan dan i provozamo se tu okolo. ali samo da moj half dobije onaj program za kompjuterske efekte... ako to uspije, to će biti pravo. izgledaće ovo ko pravi spot.
je li ti to pomoglo da ukapiraš zašto je primjer dat? ili ćeš opet misliti kako je gornji pristup primjenjiv za neke stilove muzike, a da za neke druge nije?
evo, da ti pomognem:
1) svrha love je da omogući sproveđenje zamišljenog koncepta u djelo. a ne da bude zamjena za koncept (nabudžene a isprazne spotove svi brzo zaborave).
2) kad nema dovoljno love, konceptom se može spasiti stvar. kad nema koncepta, lovom se ne ne može spasiti stvar (još manje ako je i lova oskudna).
Citiraj:
Brkas babe i zabe od samog pocetka.
Prekidam diskusiju sa tobom na ovu temu jer definitivno ne vodi nicemu... END
pozz !