Rocker je napisao:
Da bi neko uocio razliku izmedju 2K eura gitare i gitare od 300 eura, mora imati uvo za to.
Ja ga nemam, pa je meni bitno da je gitara mekana za svirati, da mi vrat legne itd i donekle da je zvuk ok, da ne zuji i sta ja znam.
Razlika izmedju epi gitare i original Gibson je velika, i jedina slicnost je slican oblik.
Niti je isto drvo, niti isti lak, niti isti magneti, niti isti kvalitet pragova niti isti kvalitet finisha, itd itd.
Oni koji zele dobru gitaru, a da im nije bitno da ima neki look, neka ganjaju Gibson LP studio, dakle to je gitara sa zvukom, bez inlay-a, jeftinija gitara koja nema jebacki izgled ali ima gibson zvuk. Dobri primjerci, koristeni, se mogu naci izmedju 500 i 1K dolara na e-bay-u.
Neki tvrde da za dobru gitaru, odnosno dobar zvuk nije bitno drvo, ma nista, dovoljno je imati neki dobar procesor i evo ga.
Ili recimo piezo pickup-e, poput ovog dole :
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hFyQXy74xz4[/youtube]
Nekima je opet veoma bitno kako gitara zvuci na suvo (meni jeste), sve je stvar nekog licnog afiniteta. Malo je poglupo raspravljati o ukusima -,))
Sa ovim podebljanim se apsolutno slažem. Sa dijelovima ostalog ne baš, ali nije mi do zakeranja. Uostalom, onaj ko odluči da kupi Les Paul će valjda biti pismen da skupi što je više podataka (činjenice su danas lako dostupne i lako ih je provjeriti) i da lično isproba gitaru.