Frieda je napisao:
Da ne bude zabune, ja sam upravo i rekla da je puno do bendova, misleći pri tome i na opremu i na stavove, odnosno u ovom slučaju do mog benda. Ne dižem nas uopšte u nebesa. Kad sam napisala da jedan čovjek ne može sve da zna, mislila sam na sebe. Tek prošle godine sam ušla u svu tu priču i pokušavam sve da radim i guram svom snagom, ali ne mogu sve jer ne znam, tako da možemo reći i da sam sama kriva za sve. Svi u bendu rade puno, to je uvijek problem, i ostane sve na meni.
Jasno je ko dan da jedan čovjek ne može sve. A opet... česta je situacija da čovjek da maksimum od sebe želeći da nešto uradi najbolje moguće. I onda stvari izbjegnu kontroli i onda sve puca po šavovima.
Suviše si mlada da bi sve to primala tako negativno i jela se zbog toga. Što se prije navikneš na stres u ovom poslu - tim bolje za tebe!
Frieda je napisao:
Bio si na tonskoj, i bilo je sve dobro kad smo probavali, na svirci je bilo katastrofalno.
Da bio sam tamo... Ako želiš možemo u četiri oka izanalizirati probleme koje sam ja uočio. (previše tehnikalija ovde nikoga ne interesuje)
Situacija u kojoj je na tonskoj sve OK, a na svirci havarija mi takođe nije nepoznata. To je samo razlog više da tonac bude prisutan u toku cijele svirke.
Frieda je napisao:
A što se tiče razglasa, tek treba da utvrdim ko je tu zakazao, jer trebalo je da iznajmimo razglas. Pitali smo imaju li tonca ili da dovedemo svog čovjeka, rekli su nam da imaju, nije ga bilo i kažu: neka Bole radi ton (a Bole svira, pobogu). Htjeli smo da dovedemo tonca i da ga platimo. Opet, i mi smo krivi.
I o tome možemo uživo ako želiš. Pojava da jedan od članova benda radi ton je opet i nažalost sasvim normalna. Nekada je u određenoj situaciji možda i bolje da taj neki član benda preuzme ulogu tonca (i odgovarajuću količinu stresa) na sebe nego da pusti da sve ide nizbrdo.
I niko nije kriv. Ja bar ne bih stvari posmatrao tako. Da... pogriješili smo, ali... nešto smo naučili pa ćemo drugi put učiniti sve da grešku ne ponovimo. Ali ništa tu nije tragično i takvo da bi se sada neko jeo zbog krivice!
Frieda je napisao:
Demofest sam spomenula zbog zvuka na bini - nisam ništa dobro čula.
Kao što rekoh... na DemoFestu su muzičari imali neuobičajeno dobre uslove (i što se tiče organizacije i što se tiče tehnike) tako da to što se nisi čula (po meni) trebaš posmatrati kao danak neiskustvu. Bendovi obično imaju nedovoljno intenzivnu (da tako kažem) komunikaciju sa monitor toncem i nerijetko nemaju predstavu šta to treba da čuju iz monitora. Opet... izanaliziraj propuste i uči na njima!
Frieda je napisao:
Naravno, nisam spominjala detalje o komunikaciji sa ljudima. I niko o tome i ne priča. Da kažem samo kakvu sam situaciju imala prije Neofesta kad sam poželjela da se više nikada ne bavim ovim poslom i koliki sam stres preživjela!... I onda čovjek koji to prouzrokuje propusti dvije prilike da mi se izvini, a zna da ima puno razloga. I kako ja poslije toga da ikada više s njim sarađujem?
I opet... čuvaj živce! Moraš shvatiti da si se ubacila u izuzetno stresno radno okruženje! Tako je u cijelom svijetu!
Ne znam ko te je nasjekao na NeoFestu, ali... Da li si ti kontaktirala tog čovjeka (ili ljude) i skrenula pažnju na problem koji si imala? Sasvim slučajno sam i tad bio na Kastelu i znam sa koliko malo ljudi je realizovan cijeli projekt (naročito ako napraviš poređenje sa DemoFestom koji je uslijedio nakon toga). U takvoj situaciji je sasvim normalno da mnoge stvari krenu po zlu. (na kraju krajeva i vi ste u bendu imali problem koji je u domenu više sile i za koji jednostavno NIKO NIJE KRIV)
A da ćeš nakon svega morati sarađivati i sa ljudima koji ti se baš i ne sviđaju - moraćeš! To je jednostavno tako.
Probaj ostaviti ponos po strani i radi u svom interesu i interesu svog benda!
Frieda je napisao:
Ne pokušavam da pametujem, nego želim da o nekim stvarima otvoreno govorim, frustrirana i svojim neuspjehom. Ne mislim da sve znam.
Mislim da nemaš razloga za frustraciju. Još manje da ono što radiš zoveš neuspjehom.
U osnovi imaš dobar temelj. Samo poradi na nadogradnji i nema razloga da ti i tvoja publika ne uživate u tome što radiš!
I opet... nadam se da sve ovo nećeš doživjeti kao isprazno pametovanje, već kao iskrene sugestije koje ti kolega može dati!
Ako ti treba pomoć - traži je! I siguran sam da ćeš je i dobiti!
Pozdrav!