Whitesnake je napisao:
Ako sam to rekao za hip-hop,rap i r'n'b,kao i elektroniku ne mora znaciti da je to pravilo.Ima izuzetaka koji su dobri,ali ne pretjerano.
Elektroniku sam napao,jer smatram da kompjuteri ne trebaju da zamijene instrumente,i da je to bzv.
Hip-Hop,R'n'b i rap sam napao jer se ne koriste instrumenti,mozda se negdje i koriste,ali ja to onda nikada nisam poslusao,a poslusao sam dosta stvari u zivotu.
hm.
Artikulisani - Neartikulisani
Neartikulisani ostaju zvukovi.
Artikulisani postaju tonovi.
Zvuk je CHUDO covjece. Kompozicija tonova nije mala stvar. Krajnji rezultat je sklad tonova ritmicno rasporedjenih u jedan jedinstven oblik koji moze cuda da napravi u ljudskoj psihi i preuzme citavu kontrolu.
Na razlicitim stranama svijeta, na razlicite nacine, ljudi su dizajnirali instrumente, usavrsavali i ujedinjavali ih u jednu cjelinu prilikom interpretacija kompozicija.
Dodjosmo do interpretacije. Ona je jedna stvar,a komponovanje je nesto drugo. Koliko ima stotina hiljada odlicnih muzickih interpretatora (virtuoza na svom instrumentu) koji nisu kompozitori.
Muzika je prvenstveno UMJETNOST i kao i svaka druga uvijek zavisi od subjektivnosti samih konzumenata. Ona ne moze biti losa ili dobra, uzvisena ili donja. Bash zato, ne moze se svaki muzicar (interpretator) nazvati umjetnikom, dok kompozitor moze.
Interpretator koji ne komponuje, vise dodje kao neki sportista ili zongler, koji ima posebne vjestine za upravljanje svojim instrumentom, a rezultat je umjetnost koja nije njegova. Naravno vecina muzicara uvijek nadje nacin da unese svoj stil i svoj doprinos kompoziciji koju izvodi, ali mnogi ne, pogotovo u danasnje vrijeme busines-music exploatacije.
Vratimo se na instrumente. Dakle ako su gusle primitivan instrument sa malo mogucnosti, a violina neprevazidjena i nedostizna za raspone i boje tonova koje proizvodi, onda nekako dodje na to da kompozitor bira violinu ili klavir(nebitno).
Present.
AKO KOMPOZITOR BIRA, DANASNJE INSTRUMENTE (SVE VRSTE ELEKTRONSKIH I KLASICNIH POMAGALA, INSTRUMENATA ILI BILO CEGA DRUGOG), TO JEDNOSTAVNO NEMA VEZE NI SA MUZICKIM PRAVCEM, NI SA KVALITETOM ZVUKA.
Na racunaru kompozitor radi i simfoniju, i rnr, i pop, i blues, ili bilo sta sto hoce, ako hoce.
On trazi nacin (alat, sretstvo) da se umjetnicki izrazi!
Zvukovi svih postojecih i nepostojecih instrumenata (idealno nastelovanih) leze u naprednim racunarskim softwareima pomnozeni sa hiljadama efekata i najfinijih podesavanja mogu da pruze pravom umjetniku sve sto mu je potrebno.
Sto se mene tice, moze jedan lik upravljati vodokotlicem (pustati vodu) a drugi strugati jaje iz tave, i ako proizvedu takav zvuk koji moze da utice i koji ima ritam i energiju, oni su umjetnici i apsolutno nema razloga da preispitujem njihove nacine!
JER CILJ JE MUZICKO DJELO. DJELO KOJE DOPIRE. DJELO KOJE JE KVALITETNO.
Svaki covjek, koji muziku osjeca, koji zna sta ona pretstavlja, uzivace u njoj u svim oblicima. Neki zvuk mu jednostavno nece odgovarati, za neke stvari ce skontati da su shit.
Ali nikada nece praviti kategorizaciju po muzickim pravcima i uticajima na one pravce koji valjaju i one koji ne valjaju.
I uvijek ce priznati kvalitet kompozicije (stvari) i ako mu se licno ne dopada taj pravac, ako taj kvalitet postoji.
A kvalitet se uvijek cuje, cak i tamo gdje ga niste ocekivali.
Naravno, muzicki pravci stvaraju stil, i kulture, ali ja ovde pricam u MUZICI.
Zasto to pominjem. Pa mnogi komentari ovde (uglavnom svi) su zasnovani na kulturno-socioloshkim stvarima i stilovima koji se furaju slusajuci odredjeni muzicki pravac, a ne o samoj muzici.

, i pomalo komponujem.
dugo godina hard&heavy metala, mnogo purplea, zeppelina, zatim dobrog reggaea, i mnogih ukrstenih i alternativnih zvukova,ima i SOAD-a, i 100 tine kvalitetnih projekata (elektronska, filmska,).
Filozofija se zivi, a muzika se osjeca.
et