Fracture je napisao:
Ovo za kosu je besmislen komentar. Kao da si rekao :"kako mozes da je nosis u srcu, Srce je šuplji mišić, veličine stisnute šake, koji pumpa krv kroz krvne žile. Smješteno je u prsnom košu, ne moze tu osoba da stane. Besmisleno. "
vidim, analogijom si izabrao potkrijetpiti tvrdnju da je primjedba o čičku u Sinišinoj kosi besmislena. ali analogija kosa-srce nije ispravna. srce se u našem jeziku koristi u dva značenja - onom biološkom i onom emocionalnom. kosa - samo u jednom. tako, sasvim je normalno da čujemo pjevača kako nešto nosi u srcu, nešto drži u glavi i slično. ali kad sam u svoju pjesmu stavlja stih o čičku u svojoj kosi, a na spotu je jedan od prominentnih elemenata upravo njegova izbrijana glava, onda tu imamo mali problem nesklada. nije to nešto ogromno, može on to da pjeva ako hoće, ali kvari sebi mogućnost da nam pjesma djeluje autentično, a muzičar iskreno.
jasno, svaka se riječ iz jezika može upotrijebiti metaforično, ali kod metafore ipak moraš paziti da nije u potpunoj suprotnosti s realnošću. za primjer zamisli da pjevač, koji je iz nekog razloga ostao u životu bez dlanova, ubaci u strofu svoje pjesme stih "kao ptica na mom dlanu". metafora, pjesnička sloboda, šta god to htjelo da bude - ali činjenica je da slušaoca zbog suprotnosti između metafore i stvarnosti - nasmijava. pjesničke slike služe za isticanje sličnosti. sušte suprotnosti ih razbijaju.
istaknuću još ovu bitnu stvar: da nisam vidio da Siniša nema kose, taj stih bi bio sasvim dobar. sam po sebi stih je skroz okej. tek u spoju s prizorom pjevača bez kose počinje bosti oči. i uši. mislim da je plastično jasno da se na taj odnos odnosila kritika u mom postu! ti meni prigovaraš za nešto sasvim šesnaesto što si izmislio: za moju kobajagi nesposobnost da shvatim kao poetiku čuvanje nekog sjećanja kao nošenje čička u kosi. to je nešto za što su i djeca u vrtiću sposobna, o čemu svjedoče brojne dječije pjesmice, pa je malo nebistro od tebe da mi na tome prigovaraš.
Fracture je napisao:
Drago mi je se razumijes u logicke greske, ako radis za novine, moras znati da ih upotrebljavas. Rezimski pisani mediji u BiH, se od njih i sastoje. Onda svakako znas sta je argument za puk, sto se vidi iz prilozenog romana na prethodnoj strani napisanog.
meni nije drago što se ti nedovoljno razumiješ. argumentum ad populum je logička greška pri kojoj se nastoji nekoga uvjeriti u nešto time što se ističe da i cijeli puk tako misli. a roman na prethodnoj strani se uopšte ne oslanja na većinsko mišljenje. naprotiv, suprotstavlja mu se.
Fracture je napisao:
A Argumentum ad hominem

, nice : "
spot. koji idiot ti je osmislio spot i kako nisi odmah ukapirao da je idiot". Ako znas ljude, pa te nerviraju, ok, jasno je sto si to napisao. Ali ako ne znas, cemu vrijedjanje, to svakako nije nacin da se saopsi konstruktivna kritika.
to moje "idiot" je svakako bilo pejorativ, to da. ali ne i hipokritsko korištenje ad hominema kojeg bih kasnije drugima da spočitavam. da te podsjetim: argumentum ad hominem je greška u kojoj neko za dokaz svoje tvrdnje koristi isticanje sagovornikovih mana (stvarnih ili manje stvarnih), umjesto da se bavi samom stvari o kojoj polemiše (u našem slučaju, spotom). osim tvog omanjeg propusta da primijetiš da moj (zamišljeni) sagovornik u "romanu" nije tip što je uradio spot, nego Siniša, praviš i ovaj propust: ja video umjetniku ne osporavam njegovu ekspertizu neosnovano, pa da bih potkrijepio osporavanje, kao, ističem da je idiot - to bi stvarno bilo ad hominem argumentacija - nego ja nakon odgledanog spota koji je loš, tvrdnja koju potkrepljujem
brojnim stvarima, zaključujem da režiser nije moguće da je odveć inteligentan čovjek, te to intenzivno ističem pretjerivanjem kroz pejorativ (naravno da samo pretjerujem jer uviđam da nije idiot po kliničkoj definiciji, pošto tad ne bi znao ni držati kameru u ruci). e sad, ako ti imaš nešto protiv korištenja pejorativa u online komunikaciji, onda o tome možemo razgovarati i možda sam stvarnozgriješio. ali nemoj me teretiti grijehovima koje nisam počinio, poput licemjerja.
Fracture je napisao:
Jel ti Dario ime Manaki?
ne znam ko je Dario, a i sumnjam da se ti i ja poznajemo.
Fracture je napisao:
anyway, ne krivi ljude, nebuloza izaziva nebulozu.
pa ne bih ja prckovu i tvoju poruku nazvao totalnim nebulozama.
Fracture je napisao:
Treba ti jos da citas, u slucaju da pises stvarno.
ne razumijem ovu rečenicu.
Fracture je napisao:
I ja moram da kazem, nije mi jasno to javljanje, pjevac, menadzer? Ako je pjevac, nije lud da ulazi u diskusije oko svoje pjesme, zna se s kim se to radi.
naravno da je zlatnaptica lud ako kaže da je on ustvari Siniša, ali moje raspitivanje ko je on bilo je, između ostalog, i test. sad kad je pročitao ovaj tvoj dio, nema šanse da se izlane ako i jeste Siniša (a možda nije). što će reći da si mi pokvario foru

al nea veze