Trigeri su jednostavno stvar mode. Čas ih ima, čas ih nema... Tako je i sa Metallicom. Na crnom albumu su ih intenzivno koristili. Čak su full stope išle sa semplera, s tim što su naravno korištene semplove snimali sami sa gomilom mikrofona po sobi! Iste te trigere su vukli na live nastupe, gdje je Debeli miksao sempler i mikrofone!
Međutim, otkako su prešli na Nexo i trigere su izbacili iz upotrebe.
U suštini... jedna od razvojnih faza benda!
Postoji još jedan opravdan razlog za upotrebu trigera - naročito u heavy muzici. Tamo gdje bubnjar ispucava rafale na jako brzom tempu - klasična tehnika ozvučavanja jednostavno ne daje dobre rezultate, jer niti membrana fizički može tako brzo da reaguje, niti attack-release proces kompresora može da se desi onako kako treba... Zato se pribjegava upotrebi semplova, koji mogu da zvuče jako dobro, ali i jako loše...
I opet dođemo do "sviđanja"...
btw. U Banjaluci se već neko vrijeme koristi trigerovanje - tačnije usnimavanje bubnja putem elektronca - čime se dobija poprilično zdrava MIDI informacija koju je potom relativno lako editovati! (i ja sam neke stvari tako radio, i recimo da sam zadovoljan) Nove serije Yamaha i Rolanda imaju zaista dobar velocity response tako da se i poprilično zahtjevne stvari daju zabilježiti - naročito kada je heavy bubanj u pitanju, jer 90% svirke ima isti dinamički nivo! Najglasnije!
Jazz i ostale "dinamičke" svirke će ipak još malo popričekati...