banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 04:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Dec 2003, 01:08 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 17 Dec 2003, 22:58
Zaista da li znate sta je to producent na radio stanici i koja je njegova uloga na radiju? Imamo li uopste kvalitetan program na radio stanicama i ono jako vazno pitanje, da li imamo skolovan kadar?! Djelimicno da, i to samo novinare. DA LI JE RADIO NOVINARSKI ILI PRODUCENTSKI??A da li su novinari spremi, da li znaju odnosno da li su skolovani da kreiraju i distribuiraju jednu kvalitetnu radio emisiju? Koliko znam novinar se skoluje da prepozna i obradi pravu informaciju, onu koja vam se svakodnevno plasira na elektronskim medijima i novinama. Prema tome novinar je samo dio masinerije. Dobro sve zavisi i od licne afirmacije i sposobnosti. Jako puno znam osoba koji, da bi radili na jednoj radio stanici na poziciji producenta, ce upisati zurnalistiku?? Da bi ste postali radio producent mozete se skolovati, cak i kod nas?, i to ne u Evropi i Americi nego u Beogradu! Drzavni, Fakultet Dramskih umjetnosti u Beogradu, ne skoluje samo glumce ili reditelje nego i PRODUCENTE! By the way Katedra za menadzment i produkciju u pozoristu, radiju i kulturnim djelatnostima postoji od 1960.g!!! Posao na radiju je veoma atraktivan (u poslednje vrijeme) i veoooma izazovan!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2003, 09:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Dec 2002, 19:29
E calling, jesi ti to bio na prijemnom? upisao FDU pre koji dan? nedavno otkrio pomenute cinjenice?u cemu je fora? ali je za svaku pohvalu!

da bi se govorilo o producentu na radiju, neophodno je ljudima prvo reci sta je producent , produkcija, koja je oblast koju pokriva...

pitanje da li je radio novinarski ili producentski je u dobroj meri pitanje regulative i legislative.sumnjam da je ovo pitanje uopste jasno ljudima razlika izmedju ta dva koncepta...
sa nestrpljenjem ocekujem tvoje dalje postove...:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2003, 14:47 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Sep 2003, 13:24
Tema o kojoj je po mnogo postova bilo rijeci, a ja sam takodje vec govorio o stvarima da vise ne ponavljam, pogledajte postove " Koji radio slusate" i " Lako je kritikovati".

Breath breath breath a little faster
Can you catch yourself

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2003, 00:39 
Voajer
Voajer

Malkice kritike sa tvoje strane nije na odmet ;-) Nisam otkrio toplu vodu posto sam upisao Fakultet dramskih umjetnosti, niti se zbog toga, lupam po prsima pun sebe?
U medijima radim vec 9 godina (npr jako puno vremena sam proveo na “Balkanu” (od ’96-te)). Licno mi je jako dopiz..lo da u svojoj Banjaluci gledam oko sebe mlade, pametne ljude kako propadaju a pri tom ne preduzimaju nista kako bi uticali na promjenu nekih stvari. Edukacija nam je iznad svega potrebna. Znam da ima jako mnogo mladih koji, iznad svega, zele da se afirmisu na radio stanicama ali ne znaju kako, GDJE i na koji nacin. Zato sam i postavio pitanje: “Da li znate sta je to radio producent?”. Njegova uloga moze biti od presudnog znacaja za postojanje i pravilno funkcionisanje jednog radija. Zasto? Jer se takvi ljudi skoluju da bi osnazili radio stanicu i kadrovski, materijalno i finansijski. Uce ih kako upravljati i producirati na radiju.Ne mozete covjeku, koji se skolovao da bi znao kako napisati vijest, dati da upravlja radio stanicom! To je utopija!

Zasto je “Oksigen” unazad 4 godine dosao na drugo mjesto po slusanosti? Zato jer imaju Davida, vrhunskog profesionalca, producenta. Mozete negirati ovaj navod, i to je vase pravo, ali to je cinjenica, velika realnost.

Jos nesto, ne bih se slozio sa tobom da je pitanje legislative da li ce jedna radio stanica imati producenta. Zakon (CRA) nema nista sa strukturom i kadrovskom politikom jedne radio stanice. Pitanje je gl i odg urednika tj direktora, koji su zeljni profita, hoce li imati producenta u svojim redovima. I zato imamo ovakav program u eteru. Vidim da je jako puno ljudi procitalo ovaj topic ali niko ne daje svoje misljenje...sta cekate??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2003, 14:16 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Sep 2003, 13:24
Kao sto sam rekao da sam vec pisao sta mislim o medijima i sta sam rekao o medijima koje ja poznam.

DA li znas koje radio stanice, odnosno koliko radio stanica ima "radio producenta"?

Takodje sam postavljao hrpu pitanja sta bi ljudi zeljeli od nasih medija, ali... svi samo kritike i kritike, ako postoji kritika, onda postoji i prijedlog za nesto sto bi valjalo da se uradi. Znam da dosta ljudi sa medija cita ove postove. I citajuci kritike ne znaju sta rade, jer niko ne daje prijedlog, pa onda svi eksperimentisu i kazu, mozda ce ovo... ili nesto drugo biti prihvaceno.
Kazem za prijedloge, jer ljudi koji vec rade, mozda ni sami ne znaju sta je O.K.
Zavis i koja je organizacija, urednik, producent....

Breath breath breath a little faster
Can you catch yourself

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2003, 20:07 
Voajer
Voajer

Sto se tice postojanja producenta na BL radio stanicama, mislim da u ovom trenutku jedino Balkan i Oksigen imaju producenta. I na ostalim radio stanicama, ne zvanicno, postoje producenti oliceni u ruhu direktora koji zahvaljujuci licnom poznanstvu nadju sponzora i “osmisle” emisiju olicenu u sms pozdravcicima??? I zato imamo program kakav imamo, bez imalo kreativnosti i sposobnosti da se ponudi nesto bolje.
Ali u zadnje vrijeme, bar je tako na TV-u, direktori vec traze obucene ljude (citaj sa diplomom), producente, koji ce obavljati taj posao. Iz licnog ugla, u zelji da pozitivno i progresivno uticem na svoje okruzenje, smatram da sam napravio pozitivan preokret u svojoj karijeri kad sam upisao FDU i nisam pogrijesio. Predavanja su odlicna, profesori su izvanredni (za razliku od nasih), svi imamo njihove mob tel i mailove (ako zatreba), u malim smo grupama, postoji nesto sto se zove prakticna nastava, npr iako smo prva godina vec smo odabrani da produciramo krupnu manifestaciju, “Svetosavske svecanosti” koje ce RTS prenositi uzivo i putem satelita; :lol: takodje nasi studenti imaju status domaceg studenta, 80% studenata je na drzavnom budzetu... tako da zaista postoji mnogo mogucnosti ... Vidim da dosta ljudi cita ove postove ali malo njih reaguje. Znam sigurno da ima jako mnogo mladih koje se zanimaju za menadzment i produkciju na radiju ali ne znaju gdje i kako? Ako vas zanima, stojim vam na raspolaganju. Cekam vase odgovore.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2004, 11:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Dec 2002, 19:29
evo me calling, morala sam da odmorim za parznike pa ne stigoh da odgovaram redovno.
I ja primetih da se naveliko citaju topici, ali se ne komenatrise, mislim da bi ti to bio dobar parametar da zapravo ljudi imaju ne bas poptuno saznanje o tome sta je , ko je producent i cime se on zaparavo bavi.

milo mi je da si upisao FDU. ne znam koji si faks pohadjao u banja luci, ali to imanje mobtel, i mejlova , mozda deluje fascinantno ako stignes iz nastave za 100 i vise studenata, na akadmesku nastavu u klasama po grupama...

sto se legislative i regulative tice. nisam jos najbolje proucla CRA ali znam za stanje u srbiji prilikom donosenja poslednjeg seta medijskih zakona i predloga koji su bili u opsticaju.
A to da li ce RTV imati producenta ili ne, tesko da zavisi samo od direktora i vlasnika. malo nekad u nekom svetu ima veze i sa poznatim "strukturama organizacije", upravljanja, menadžmenta...

i jos htedoh pitati za tog Davida, daj malo opisa njegovih poslova i zadatka...da bude jasnije, ako je covek vec profesionalac( a to je vecinom svaki onaj koji ima odredjni sertifikat za oblast kojom se bavi i ostavruje prihode).
radujem se daljoj razmeni misljenja.:)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]