banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 20:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Okt 2013, 18:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
Citiraj:

Preminuo Aleksandar Tijanić

RTS - 28.10.2013 18:15

BEOGRAD - Aleksandar Tijanić, generalni direktor Radio televizije Srbije, preminuo je večeras u Beogradu, 64. godini.

Tijanić je rođen 13. decembra 1949. godine u Đakovici. Živio je u Podujevu i Prištini.

Nakon završetka srednje škole studirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, odakle je pozvan u nedjeljnik NIN, gdje započinje profesionalnu karijeru.

Bio je oženjen i otac kćerke Zare i sina Stefana.

http://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu/ ... 15774.html

Pocivaj u miru. Bio si, i ostao, legenda srpskog novinarstva.

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2013, 20:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Kao novinar umro je davno samo što su to tek danas objavili.

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2013, 20:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Apr 2010, 08:42
Zar nije: od pokojniku sve najbolje? :-?

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2013, 20:50 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

spijo je napisao:

:roll: Ovo je stvarno bez komentara.

Evo reakcija zvanicnika na iznenadnu smrt Aleksandra Tijanica.

Citiraj:
понедељак, 28. окт 2013, 20:06 -> 20:44
Изрази саучешћа поводом Тијанићеве смрти

Поводом смрти генералног директора РТС-а Александра Тијанића, телеграме саучешћа упутили су највиши државни званичници, бројне личности и новинарска удружења.

Председник српског парламента Небојша Стефановић је у име Скупштине и у своје лично име породици и запосленима на РТС-у изразио саучешће поводом смрти Александра Тијанића.

"Александар Тијанић био је великан бритког пера, сведок и хроничар једне епохе. Његов одлазак је велики губитак за српско новинарство", истакао је Стефановић.

Премијер Ивица Дачић упутио је телеграм саучешћа породици генералног директора Радио-телевизије Србије Александра Тијанића.

"У име Владе Србије примите изразе најдубљег саучешћа. Александар Тијанић остаће запамћен као један од најбољих српских новинара и важан и утицајан сведок српске и југословенске историје у последње четири деценије", наводи се у телеграму саучешћа премијера.

Саучешће је изразио и први потпредседник Владе Александар Вучић, у своје име и у име Српске напредне странке.

У телеграму саучешћа колега из "Новог магазина" и Надежде Гаће, каже се да је Александар Тијанић током дуге и плодне каријере исписао неке од најбољих страница новинарства у Србији. До последњег тренутка борио се и за што бољи РТС и што бољи статус Јавног сервиса.

Саучешће је изразио и истакнути југословенски новинар и директор Ал Џазире Балканс Горан Милић.

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић навео је у телеграму саучешћа да је смрћу Александра Тијанића Јавни сервис изгубио најјачег заштитника, а српско новинарство аутора признатог ван својих граница.

"Александар Тијанић је новинар којег су читаоци и гледаоци широм бивше Југославије знали и поштовали, а моћници га се бојали. Штета која је његовим прераним одласком задесила српско новинарство једнака је разорном земљотресу", рекао је Брајовић.

Председник ДС-а Драган Ђилас изразио је саучешће породици Александра Тијанића и свим запосленима у Јавном сервису. Александар Тијанић је био храбар човек који се до последњег дана борио за оно у шта је веровао, навео је Ђилас.

Саучешће је упутио и почасни председник ДС-а Борис Тадић.

Мирјана Бобић написала је на свом Твитер налогу да јој је "неописиво жао и да је шоку због изненадне смрти Тијанића.

"Александар Тијанић и остати равнодушан нису спојиве ствари. Увек. И сада. Јер је био неко. Сада је друго небитно. Слава му", написала је Бојана Лекић на Твитеру.

Изразе саучешћа путем друштвене мреже упутио је и посланик Вук Јеремић.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... D0%B8.html

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2013, 21:25 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Citiraj:
Kako saznajemo, Tijanić je preminuo ispred zgrade u Bulevaru Mihajla Pupina u kojoj je živeo. Građani koji su se zatekli ispred zgrade kada je Tijaniću oko 17 časova pozlilo pokušali su da ga reanimiraju, ali bezuspešno. Jedan od ljudi koji su mu pritrčali u pomoć je njegov komšija, hirurg.

Telo preminulog Tijanića odvezeno je oko 20.00 sati u mrtvačnicu, gde će biti obavljena obdukcija.

Saradnici koji su ga danas videli na poslu kažu da je izgledao uobičajeno, čak mnogo bolje nego u poslednje vreme kada se vratio sa lečenja iz Londona.

Kako saznajemo, Tijaniću je pozlilo dok se vraćao sa ručka.

Komšije kažu da je Tijanić u trenutku smrti bio sa unučićima i da je najverovatnije u pitanju infarkt.

Policija će pregledati snimke sa sigurnosnih kamera u zgradi. Iako je uviđaj gotov, policija je i dalje tamo.

Kako sazanje "Blic", šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Branko Ružić došao je na lice mesta da izjavi saučešće Tijanićevoj porodici.

Tijanić je rođen 1949. godine u Đakovici na Kosovu, studirao je Fakultet političkih nauka i profesionalnu novinarsku karijeru započeo je kao saradnik u nedeljniku NIN. Nije završio fakultet.

Radio je u "Politikinom" izdanju Auto svet, a sredinom 80-ih godina bio je glavni urednik magazina "Intervju", a potom je jedno vreme živeo van Beograda.

Sarađivao je u zagrebačkim nedeljnicima "Start" i "Danas", kao i u splitskoj "Nedeljnoj Dalmaciji", gde je čitaocima prezentirao svoje slikovite analize srpske političke scene u vreme uspona Slobodana Miloševića.

U "Nedjeljnoj Dalmaciji" se istakao svojom kolumnom "En passant" u kojoj je pisao kritike na tadašnji komunistički režim, događaje vezane uz antibirokratsku revoluciju i predstojeći raspad SFRJ. Zbog toga je dobio ironičan nadimak "gigant hrvatskog novinarstva".

Objavljivao je političke kolumne i u ljubljanskoj "Mladini", te sarajevskom "Oslobođenju". Bio je voditelj emisija "Tri plus tri" na RTV Beograd, a 1991. vodio je kultnu JUTEL-ovu emisiju "Umijeće življenja".

Godine 1991. se vratio u Beograd gde je postao glavni urednik "Sportskog žurnala".

Od septembra 1993. godinu dana bio je glavni urednik u RTV "Politika", a jedno
vreme i direktor te kuće. Sa te funkcije je ubrzo smenjen i otpušten sa posla kada je u sukobu između dve struje u "Politici" pobedio tadašnji predsednik kompanije "Politika" Živorad Minović.

Tijanić je rođen 1949. godine u Đakovici na Kosovu, studirao je Fakultet političkih nauka i profesionalnu novinarsku karijeru započeo je kao saradnik u nedeljniku NIN. Nije završio fakultet.

Radio je u "Politikinom" izdanju Auto svet, a sredinom 80-ih godina bio je glavni urednik magazina "Intervju", a potom je jedno vreme živeo van Beograda.

Sarađivao je u zagrebačkim nedeljnicima "Start" i "Danas", kao i u splitskoj "Nedeljnoj Dalmaciji", gde je čitaocima prezentirao svoje slikovite analize srpske političke scene u vreme uspona Slobodana Miloševića.

U "Nedjeljnoj Dalmaciji" se istakao svojom kolumnom "En passant" u kojoj je pisao kritike na tadašnji komunistički režim, događaje vezane uz antibirokratsku revoluciju i predstojeći raspad SFRJ. Zbog toga je dobio ironičan nadimak "gigant hrvatskog novinarstva".

Objavljivao je političke kolumne i u ljubljanskoj "Mladini", te sarajevskom "Oslobođenju". Bio je voditelj emisija "Tri plus tri" na RTV Beograd, a 1991. vodio je kultnu JUTEL-ovu emisiju "Umijeće življenja".

Godine 1991. se vratio u Beograd gde je postao glavni urednik "Sportskog žurnala".

Od septembra 1993. godinu dana bio je glavni urednik u RTV "Politika", a jedno
vreme i direktor te kuće. Sa te funkcije je ubrzo smenjen i otpušten sa posla kada je u sukobu između dve struje u "Politici" pobedio tadašnji predsednik kompanije "Politika" Živorad Minović.

Tri meseca je bio bez posla, a onda se zaposlio u BK televiziji, gde je od 1994-1996. bio glavni urednik.

U junu 1996. postavljen je za ministra za informisanje u vladi Mirka Marjanovića, i nakon pet meseci je podneo ostavku.

Nakon toga se ponovo vratio novinarstvu i u februaru 1997. osnovao dnevni list "Građanin", koji se par meseci održao na tržištu. Kada je list krajem oktobra 1997. zbog finansijskih teškoća prestao da izlazi, novinarsku karijeru je nastavio u "Dnevnom telegrafu" i nedeljniku "Evropljanin" (1998-1999). Posle gašenja tih listova, postao je kolumnista banjalučkih "Nezavisnih novina".

U matičnu kuću "Politika" vratio se sa dolaskom demokratskih vlasti sredinom oktobra 2000, kada je postavljen za vršioca dužnosti direktora te medijske kuće, ali se većina zaposlenih usprotivila, i on je dan kasnije podneo ostavku na tu funkciju.

Postavljen je za generalnog direktora RTS u martu 2004. godine u vreme premijera Vojislava Koštunica, kada je ovo preduzeće transformisano u javni servis.

Tijanić je 3. jula 2006. imenovan za generalnog direktora Radiodifuzne ustanove RTS. Ponovo je na mesto generalnog direktora RTS izabran 30. juna 2010. godine. Tijanić je bio savetnik predsednika SRJ Vojislava Koštunice za medije i informisanje od 2001. do 2004.

Poslednji put pojavio se u javnosti u sredu 23. oktobra kada je učestvovao u javnoj raspravi o elektronskim medijima.

Često na meti kritika zbog svog javnog delovanja, Tijanić oponentima nije ostajao dužan, oštro braneći medijski javni servis, svoje stavove i uređivačku politiku.

Poznata je njegova rečenica "Da Srbija nema RTS, kakav god da je, sve ćerke bile bi kao Stoja, a svi sinovi kao zaštićeni svedoci".

Nije bio član nijedne partije. Iza sebe je ostavio suprugu, ćerku Zaru i sina Stefana.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/415839 ... ar-Tijanic

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2013, 21:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2012, 18:46
Citiraj:
Bio si, i ostao, legenda srpskog novinarstva.

što govori više o srpskom novinarstvu nego o njemu :roll:

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2013, 21:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

:roll: Svasta. Jos da nas ti prosvijetlis sta to nedostaje ili je nedostajalo srpskom novinarstvu u protekle dvije tri decenije, a posebno sta je to nedostajalo Aleksandru Tijanicu?

Kao neko ko je imao tu cast nakratko raditi s njim, znam da ga je veoma, veoma, veoma malo novinara voljelo, ali su ga svi - ali ama bas svi - postovali. I cijenili njegov rad.

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2013, 21:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
„Jednostavno rečeno, ne dopada mi se način na koji neki ljudi analiziraju Broza. …Ono što je Broz uradio – dobre, značajne i eventualno loše strane njegovog delanja, biće predmet istorijske procene u budućnosti. Ne delim, međutim, mišljenje da njegov značaj u istoriji jugoslovenskih naroda može biti pomeren sa verovatno najznačajnijeg mesta.” (Slobodna Dalmacija, 1986)

„Prije politike, Milošević je bio privrednik. Diplomirani pravnik iz Požarevca bio je generalni direktor Tehnogasa i predsjednik Beogradske udružene banke. Zna ne samo tehniku, nego i tajne velike privrede, zna njene probleme, ali i potencijale.” (Zagrebački Danas, 1987).

„Gospođu Miru Marković smatram svojom prijateljicom i tako će zauvek ostati. Iz više razloga. Najpre znam da je protiv rata i profitera, te da u svom stavu ima civilizacijski paket koji je sličan mom”. (O Miri Marković, 1988)

„Moram vam reći da na ovim prostorima ona deluje kao evangelista nade i tolerancije.” (O Miri Marković, 1996)

„Ja sam to jutro došao da ga ubijem, jer je on o meni širio lažne tvrdnje. Hteo je da me posvađa sa Miloševićem, čak je i nudio podatke. Sve je izmislio, i ja sam odlučio da ga ubijem, što on i zaslužuje. Kada sam ušao u njegov stan počeo sam da ga šutiram i da ga udaram, mada je Bundalo izvadio pištolj i uperio mi ga u rebra, ali se ja toga nisam plašio. Izudarao sam Brkića propisno, što je on i zaslužio”. (Izjava ministra za informisanje Tijanića u I opštinskog sudu u Beogradu, 1996).

„Kada se krenulo sa razbijanjem, dok su one bile samo razbijačke, trebalo je intervenisati petog dana. Intervenisati politički, intervenisati, ako hoćete da upotrebim izraz komunalno, ili bilo kako tek intervenisati… Nismo reagovali onda kada je rušenje Beograda bilo u toku.” (Reč ministra Tijanića na sednici srpske Vlade, na početku demonstracija opozicije protiv izborne krađe 3. decembra 1996).

„Voja Koštunica [predsednik opozicione stranke DSS] i njegova stranka liče na lepo ofarbana uskršnja jaja, složena i sortirana po veličini, uredno zapakovana – ali sa zabranom tucanja, odnosno, remećenja reda unutar tog jajčanog sistema.” (Tijanić u svom listu Građanin, 1997).

„Par, koji je zaratio sa čitavim svetom, danas stoji pred ratom sa svojim narodom. Logičan kraj i za njih, i za nas.” (O Slobodanu Miloševiću i Miri Marković, par dana posle njihovog silaska sa vlasti, kraj septembra 2000)

„Dakle, moja poruka Koštunici – ako Đinđić uradi samo ono za šta je sposoban i samo ono na šta je spreman, Srbiji nema spasa! A ni tebi! Sad biraj mesto, vreme i način. Ili čekaj.” (U Danasu, 28. oktobra 2000.)

„Poziv Vojislava Koštunice primam kao najveće priznanje za ono što sam godinama o svom trošku i uz sopstveni rizik radio u korist zajedničkog cilja.” (Tijanić kao savetnik V. Koštunice, tada predsednika države, 17. januar 2001).

„Ako Đinđić preživi, Srbija neće.” (Tijanić, savetnik Koštunice, mesec dana uoči ubistva Zorana Đinđića).

(Iz knjige Slučaj službenika Aleksandra Tijanića, Yukom, Beograd, 2005)
Slika

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2013, 22:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Саучешће је изразио и први потпредседник Владе Александар Вучић, у своје име и у име Српске напредне странке.

Nije li Vučić još u izbornoj kampanji obećavao da će otjerati Tijanića čim dođu na vlast. :lol:

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2013, 22:18 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
spijo bolan cemu se trudis

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2013, 22:22 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Jeste, i prdnuo je u cabar kao i svi srpski politicari prije njega. I to je bilo ocekivano. A Tijanic? E njega tek sad mogu smijeniti sa mjesta generalnog direktora RTS-a, medijske kuce koju je digao iz pepela, jer su taj isti RTS, avioni NATO-pakta gotovo u svakom pogledu spalili do temelja. Ni zgariste nije ostalo. :(

Sjecam se i BK i TV Politika. Kako je digao obje tv kuce, svojevremeno, od nule do vrha. To danas ne ide vise. Ne na taj nacin. A nacin na koji je Tijanic, od novinarcica sa ulice stvarao novinare, bio je impresivan. Takvo nesto ne postoji, niti ce postojati na ovim prostorima. Kao sto vec rekoh, ko nije imao priliku bar malo raditi s njim, nema ama bas nikakvu viziju o tome ko je bio i sta je bio Aleksandar Tijanic.

Evo dobrog teksta - pisao Brane Bjelica:

Citiraj:

In memoriam

28. 10. 2013. - Autor: Branislav Bjelica
Tijanić: Nijedan se piše zajedno!

Kao i u svemu, i u smrti Aleksandra Tijanića, Srbija će se podeliti. Ni prijatelji ni neprijatelji neće birati reči da kažu nešto o njemu: lepo ili ružno. Kao što ih ni on nije birao. Ne prijatelje i neprijatelje, nego reči. Ili će biti da je baš birao reči kada je nešto želeo da kaže.

Sad će oko mrtvog Tijanića da se polome i oni koji su ga stravično mrzeli i oni koji su mu se bezrezervno divili. Polomiće se: oni prvi da ga oblate, a ovi drugi da ga ishvale il' tako nešto.

Pobediće prvi.

Živom mu nisu mogli ništa.

Nije imao fakultet. Pa?! To što nije imao tu famoznu diplomu nije mu smetalo da bude – pismen. I to baš! Bio je jedan od najpismenijih u ovome što se danas zove novinarstvo.

„Nijedan se piše zajedno!“, dreknuo je nekim novim klincima na nekom fakultetu prošle il' tamo neke godine, kad su ga pozvali da te nove generacije nečemu nauči. Ono kad je, što kažu ovi mladi naraštaji, isprozivao neke nove klinke u Srbiji i budućim novinarima pokušao da objasni da danas, nažalost, devojčice u Srbiji „imaju iste pačje kljunove i vime kupljeno u istoj prodavnici“.

Je l' pogrešio kad im je to rekao?!

Probao je da ih nečemu nauči. Na onaj svoj, eksplozivni i drčni, način. Onako tijanićevski.

Ničemu ih nije naučio. Mladi pokušaji novinara i dalje nijedan pišu kao „ni jedan“, pačji kljunovi su zaštitni znak modernih „novinarki“, a nova vimena i imena samo se ređaju...

Nijedan nije mogao ni da mu priđe. Nijedan od kolega, ali i nijedan od moćnika.

I to bi bilo to. Pobedio ih je. I onako bolestan ih je pobedio.

Ima ona pesma, onog Džonija Štulića. Kaže: „Proljeće je, trinaestog u decembru...“ Na taj je dan rođen A. Tijanić.

U oktobarsko proleće dve hiljade i trinaeste, u ovoj i ovakvoj Srbiji, prestao je da postoji Novinar. Poslednji. Pretposlednji je bio Tirke.

I, bez patetike: gore nema ničega, ali bilo bi lepo zamisliti njih dvojicu kako ponovo pišu kolumne. I to dobre, najbolje. Za koje baš i nije potrebna diploma. Nije fora u diplomi – fora je u pismenosti.

E, da! Sad možete da ga smenite sa mesta direktora RTS-a. Ali, nijedan neće biti tako dobar kao on. „Nijedan se piše zajedno!“ Zapamtite barem ovu Tijanićevu lekciju.

http://www.pressonline.rs/info/drustvo/ ... jedno.html

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2013, 22:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
drug je napisao:
:roll: Svasta. Jos da nas ti prosvijetlis sta to nedostaje ili je nedostajalo srpskom novinarstvu u protekle dvije tri decenije, a posebno sta je to nedostajalo Aleksandru Tijanicu?

Недостајало је и недостаје све и свашта, али нашао се ко ће да коментарише... По принципу "рећу ти док ми ниси рек'о"...

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2013, 23:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
spijo je napisao:

Jako glup komentar, tezi ka ekstremno glupom.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2013, 01:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 22:37
U svakom slucaju covjek je umro, bar malo postovanja treba pokazati.

Neka pociva u miru.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2013, 15:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2011, 18:54
miloševićev ministar informisanja

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2013, 17:21 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Kakav je bio kao čovjek ne bih komentarisao. Kao novinar je bio odličan. Jedan od najsretnijih trenutaka moga tv-gledanja je Nu2 kada je ispreskakao Stankovića kao malo dijete :lol:

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2013, 17:30 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Kakav je bio kao čovjek ne bih komentarisao. Kao novinar je bio odličan.

Zoka, sa ovim si sve rekao. To je to.

Zanimljiv blog Vedrane Rudan:

Citiraj:

Piše: Vedrana Rudan - 29.10.2013 15:01

Nazvao me sin:”Čuvaj se, Stara, odlaze ti vršnjaci!” Pa mi je rekao. Da li sam se užasnula? Zapanjila? Iznenadila? Prestravila? Nisam. Tijanić je bio bolestan čovjek. Visok šećer, stres, problemi sa srcem, šezdeset i četiri godine, vodio je život koji bi daleko prije ubio svakog normalnog čovjeka. Želim reći, u Tijanićevoj smrti nema ništa neobično.

Ugasio se život čovjeka na pragu starosti. Oko mene svakoga dana umiru moji vršnjaci. Došao je red na moju generaciju. Pa ipak… Kad je sin spustio slušalicu… Umro je Tijanić. Nema više Saše? Sredinom idućeg mjeseca otići ću, ako budem živa, u Beograd. Planirala sam popiti s njim kavu.

Kad bih ga nazvala a on mi se ne bi mogao javiti u uhu bih čula glas Arsena Dedića: “Samo prazna obećanja dat ću vam ja…” Sjećam se da sam nekoliko dana prije nego što je pao Milošević za “Novi list” radila sa Sašom intervju u Banjaluci u kafiću na obali Vrbasa. Pokazao mi je ogroman pištolj, zgrozila sam se. Bojao se da će ga ubiti. Zaboravila sam koga se bojao.

Pitala sam ga: “Da li si ti četnik?” Rekao mi je da nije “četnik” ali da jest “početnik”. Znam da je bio Miloševićev minister informiranja i da me to zgrozilo, znam da je vukao mnoge poteze s kojima se nisam slagala, ali… Imam problem. Ponosna sam što sam godinama poznavala najveće pero na prostorima umlaćene Jugoslavije.

Njegovi su me tekstovi fascinirali. Ostajala bih bez daha kad bih u pokojnoj Nedjeljnoj Dalmaciji dokrajčila neki od njegovih tekstova. Isti užitak mi danas pričinjava grickanje belgijske čokolade. Užitak veći od života. Pretjerujem? Tijanić i čokolada? Jebe mi se što ćete misliti o meni i o mom pretjerivanju. Volim četnika? Smije li se danas itko u Hrvatskoj baciti kamenom na Tijanića “četnika” kad srpski predsjednik Nikolić četnik dolazi u Hrvatsku kao drag gost?

Što to ja radim? Pokušavam “rehabilitirati” Tijanića samo zato jer mi je drag? Jalov posao? Ali ja ovo ne pišem ni za koga nego za svoju dušu. Poznavala sam ga dvadeset i pet godina. Bio je vreća šarma. Bio je čovjek čiji će tekstovi ući u povijest hrvatskog novinarstva. Bio je lik s kim se moglo zajebavati. Kužio je i cinizam i zlobu i maestralno se znao s tim nositi.

Kad bi ga netko nagazio uvijek mi je bilo žao toga nekoga ma koliko sirotan bio u pravu.

Eto, postoje tako u životima ljudi neki ljudi koje voliš protiv svoje volje. “Stara, odlaze ti vršnjaci!” Vršnjak? Otišao je čovjek koga sam svim srcem voljela protiv svoje volje.

(Tekst preuzet sa bloga hrvatske književnice i kolumnistkinje Vedrane Rudan)

http://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu/ ... 15891.html

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2013, 16:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
_зока je napisao:
Kakav je bio kao čovjek ne bih komentarisao. Kao novinar je bio odličan. Jedan od najsretnijih trenutaka moga tv-gledanja je Nu2 kada je ispreskakao Stankovića kao malo dijete :lol:

Ajd što ga je ispreskakao, nego nije ni loše odgledati ovu emisiju sada nakon 9 godina.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=16bBmi0PP0g[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2013, 23:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Aleksandar Tijanić prošle godine održao je govor studentima Fakulteta političkih nauka u Beogradu, koji je izazvao dosta polemike u javnosti. Celokupni govor pokojnog Tijanića objavljen je večeras na portalu index.hr, a mi vam ga prenosimo u celosti.

“Ko ste, bre, vi ljudi? Šta je vaša generacija? Koja je vaša pesma? Slogan? Šta piše na vašem bedžu? Kome verujete? Čemu kličete? Protiv čega ste, za šta jeste? Šta menjate? Koje su knjige vaše? Čemu se radujete? Ko su vaši budući klasici? Koji je razlog vašeg postojanja? Zašto ste na ovom svetu? Zar se mirite sa sudbinom generacije proizvedene u trominutnom aritmičnom susretu nesrećnog spermatozoida i uplakane jajne ćelije? Kome i šta otplaćujete ovakvom sudbinom? Zašto su vaši dugovi kad ih niste napravili? Zar je u vašoj generaciji Če ubio Fidela? Hoćete li da generacijski budete prokleti, beznačajni, kusur istorije? Da ličite na nas?

Zar je pogled na celulit Kim Kardašijan vaš krajnji horizont? Vaši hiperpalčevi razvijeni esemesom, vaš Veliki brat, Pahomije i Preljubnici, medijski natureni idealno-tipski idoli sa istim brojem pačjih usana i identičnim vimenima, pazarenim sa monotone Ikea police; zar je to sve što generacijski možete? Što smete? Ovi posleratni, pre vas, videli su Bitlse, Kenedija, Vijetnam, Muhameda Alija, Šezdesetosmu, Vudstok, decu cveća, crnu braću, Branda, pozu 69, Selindžera, našu Zlatnu palmu, nobelovca Andrića, sletanje na Mesec, Olimpijadu na Jahorini, tranzistor, Bila Gejtsa, TV u boji, Merilin Monro, računare komodor, Dilana, kraj SSSR-a, Zorana Radmilovića, more, Maratonce, Šona Konerija, Zvezdu kao prvaka sveta, smrt Tita, daljinski upravljač, kraj aparthejda, našu zlatnu u košarci, Džajića, Konkord, Pikasa, prvi deo Kuma, ce-de, pad Berlinskog zida, Arsena Dedića, otvaranje Kineskog zida, Bugarsku u Evropskoj uniji, pokriveni Hram Svetog Save, građanski rat i raspad Jugoslavije. Vidite li razliku? Zašto na nju pristajete? Zašto ste, neopisivo mlitavo, pristali da posle prethodne, silicijumske generacije budete mutavi silikonski naraštaj?

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2013, 00:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Tijanić je ipak uspio da "digne" RTS i od jedne raspadnute tv kuće koju niko nije htio da gleda u Srbiji i kojoj su se svi sprdali (pogotovo nakon 5. oktobra), vratio je u kakav takav kolosijek i pod njegovim vođstvom je krenulo sijaset emisija. Od kojih su neke sjajne.
Doduše, i neke serije čiji kvalitet ne bih želio komentarisati.

_зока je napisao:

Ako je iko ispreskakao Stankovića to su bili Mrle i Prlja (Let 3)
btw, Mrle nedavno bio u BL, radio muziku za Knjigu o džungli Dječijeg pozorišta RS.

shakal je napisao:
Ovi posleratni, pre vas, videli su Bitlse, Kenedija, Vijetnam, Muhameda Alija, Šezdesetosmu, Vudstok, decu cveća, crnu braću, Branda, pozu 69, Selindžera, našu Zlatnu palmu, nobelovca Andrića, sletanje na Mesec, Olimpijadu na Jahorini, tranzistor, Bila Gejtsa, TV u boji, Merilin Monro, računare komodor, Dilana, kraj SSSR-a, Zorana Radmilovića, more, Maratonce, Šona Konerija, Zvezdu kao prvaka sveta, smrt Tita, daljinski upravljač, kraj aparthejda, našu zlatnu u košarci, Džajića, Konkord, Pikasa, prvi deo Kuma, ce-de, pad Berlinskog zida, Arsena Dedića, otvaranje Kineskog zida, Bugarsku u Evropskoj uniji, pokriveni Hram Svetog Save, građanski rat i raspad Jugoslavije. Vidite li razliku? Zašto na nju pristajete? Zašto ste, neopisivo mlitavo, pristali da posle prethodne, silicijumske generacije budete mutavi silikonski naraštaj?

U jbt, vidio dosta od ovog, baš sam mator :-?
A ta njegova kritika ovih mlađih novinara je na mjestu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]