Cinemania u novom ruhu. Vec od novembra. I to pod dirigentskom palicom Ivana Karla.
Ivan Karl: Rastanak sa Tijanićem
Jasmina Grbić | 18. oktobar 2013. 13:15Od urednika filmskog programa RTS do direktora filma na SBB. Uradio sam sve što je moglo da se uradi, i smatram da je došlo vreme da se ide dalje - kaže Karl
POSLE uspešnih šest godina na mestu urednika filmskog i stranog serijskog programa RTS, Ivan Karl je napustio Medijski javni servis, a nove izazove pronašao je u najvećem srpskom kablovskom operateru - kompaniji SBB.
Kada posle priznanja, nagrada i rejtinga koji potvrđuju da ste u samom vrhu ostavite sve iza sebe i odlučite da krenete drugim putem, postavlja se pitanje da li je odlazak profesionalni izazov ili teška finansijska kriza koja je zadesila RTS. Ivan Karl je u tome izričit:
- Nema ničeg melodramatičnog u mom odlasku sa javnog servisa, niti moj postupak ima veze sa finansijskom oskudicom u kojoj se televizija ne svojom krivicom nalazi poslednjih godinu-dve. Mislim da se obrisi te krize kada je reč o filmskom programu na ekranu nisu videli i da je ponuda sve vreme, pa čak i ove sezone, koja je jedna od najtežih, bila dobra i raznovrsna.
Moji motivi su bili profesionalni, i prevladala je želja da prihvatim novi izazov. Šest godina koliko sam proveo na mestu urednika filmskog programa, a čini mi se da je u istoriji TV Beograd samo Radoslav Zelenović bio duže na toj poziciji, sasvim je dovoljno. Uradio sam sve što je moglo da se uradi, i smatram da je došlo vreme da se ide dalje.
* Šta ste ostavili iza sebe?
- Pre svega nisam ostavio nered, niti glavobolje ni menadžementu ni mojim bivšim saradnicima. Filmski program je svih šest godina bio najgledaniji u Srbiji, što su verifikovali i "AGB Nilsen", ali i nagrade vaših čitalaca.
To jeste veliki uspeh, ako se uzme u obzir činjenica da je konkurencija bila jaka i bogata, i da je Filmski program RTS sa manje para, manje mejdžora i manje filmova, redovno "tukao" komercijalne televizije koje su sve to imale.

* Kakav je bio rastanak sa Aleksandrom Tijanićem?
- Poneo se veoma korektno i kao čovek i kao direktor. Nije mi stajao na putu. Rastali smo se kolegijalno i prijateljski.
* Vidite li dobru budućnost RTS-u?
- RTS je imao tri zlatna doba. Prvo je bilo sedamdesetih kada je uveden Drugi program, pa slika u boji, snimljene antologijske serije "Otpisani", "Grlom u jagode", "Više od igre"... Drugo pripada kraju osamdesetih kada su proizvedeni serijali "Vuk Karadžić", "Bolji život", iniciran Treći kanal, dok je treće, period od 2007. do 2010. godine, kada je organizovan Evrosong, obnovljen toranj na Avali, snimljeno više stotina epizoda domaćih serija. Između svakog od ovih perioda programskog procvata bio je značajan protok godina, bojim se da će do nekog novog uzleta RTS-a proći još više vremena, ako se ovaj državni i društveni nemar prema javnom servisu nastavi.
* Kako gledate na tretman filma na zemaljskim televizijama?
- Film gubi pozicije koje je imao pre pet, a naročito deset godina i seli se na specijalizovane kanale preko kojih pronalazi nove puteve do gledalaca. Strane hit serije i atraktivan sport su već tamo. Dakle dolazi do pregrupisavanja ponude i njenog dodatnog profilisanja, što u krajnoj meri može samo da koristi TV auditorijumu, jer će izbor biti ogroman.
Sa druge strane, zemaljske televizije, mada taj termin će sa nastupajućom digitalizacijom iščeznuti, naginju sadržajima kojima su isključivo prva stanica, poput premijernih domaćih serija, živih rijaliti programa i visokobudžetnih zabavnih formata.
* Kako to da niste otišli na neku konkurentsku televiziju?
- Zato što to ne bi bio korak napred.
* Zašto ste prihvatili ponudu SBB?
- Zato što to jeste korak napred. Kada je reč o filmu, i ne samo filmu. To je kompanija koja raste i pomera granice. Osećam se kao da sam ušao u brzi voz za budućnost.
Citiraj:
Quote:BLIŽI SE FEST
* KAKO teku pripreme za Fest, čiji ste jedan od selektora? - Bora Anđelić i ja smo upravo predali prvu ruku programa. Ciljamo 60 do 70 filmova, spremili smo i neke novine sa ciljem da dodatno animiramo publiku. Poslednje tri godine rezultat Festa čini 5 odsto ukupnog bioskopskog tržišta u Srbiji i taj novi legitimitet ovog festivala i snaga koja iz njega proističe, jeste naš najveći uspeh kao umetničkih rukovodilaca.
* Koja su vam zaduženja u kompaniji SBB?
- Kao direktor za filmske sadržaje, vodim resor za film.
Prvi bitan projekat kojim se upravo bavim je sređivanje kanala Sinemanija koji će osvanuti u novom ruhu u novembru.U međuvremenu sam oblikovao i ponudu filmova u okviru platforme "Video na zahtev" koja će uskoro biti značajno povećana.
* Kako će izgledati nova (TV) Sinemanija?
-
Po holivudskom rečniku to je takozvani reboot. Najstariji domaći filmski kanal dobija nov izgled, nove filmove, nove satnice i novu koncepciju. Sinemanija će dnevno emitovati filmove u deset termina.Obezbeđeno je dosta naslova, među kojima velike franšize poput "Sumrak sage" i "Pirata s Kariba", ali i mnogi drugi hitovi, autorski filmovi, žanrovi za sve uzraste, domaća ostvarenja.
Svi su uzeti po principu ekskluzivnih kablovskih prava, što znači da ono što emituje Sinemanija, neće biti u ponudi drugih kablovskih kanala. To je recimo sada slučaj sa nekim gromoglasno najavljivanim filmovima koji se istovremeno emituju na više različitih domaćih i stranih filmskih kanala.