bogata_sirotinja je napisao:
Riješen problem, a bio je do drajvera. Windows je instalirao automatski drajver ali neku stariju verziju.
Morao sam ručno skinuti i instalirati najnoviju verziju drajvera.
Hvala svima na pomoći, dakle, windows update zna da ne povuče najnoviju verziju drajvera.
Driver za Intel-ove grafike koje Windows update povuče preko svog kataloga uglavnom radi bez problema (mada to ne čudi).
Driver koji Windows update povuče za AMD grafike skrši sve tako da postaje beskoristan (mada me tek to ne čudi). Potrebno je skinuti driver sa AMD support stranice i pustiti da instalira i ono svoje smeće od AMD update utility-a kojeg su kreteni zbog nekog razloga odvojili od ostataka AMD software-a (ne zamjerite "hejtanju", ja sam višedecenijski mrzitelj Ati/AMD grafika, doduše sa jakim razlozima). I potom pratiti update-e i instalirati ih jer Windows update će vrlo često da ih pregazi godinu ili čak dvije starijim verzijama. Primijetićete da nešto ne valja, ako pokušate otvoriti AMD software, a on vam javi da ne može da se pokrene zbog neadekvatnog driver-a.
Driver koji Windows update povuče za NVIDIA grafike je (ne znam ni kako ni zašto) u neku ruku "generički, osakaćen". Grafička aksceleracija ne radi kako treba, dešavalo se ljudima da im padaju aplikacije nakon update-a na takav driver (CAD/CAM i Adobe aplikacije). Ne bi me čudilo da ne radi kako treba ni u sklopu browser-a koji su danas po default-u podešeni da koriste grafičku aksceleraciju. Prepoznaje se tako što otvorite NVIDIA Control Panel, a tamo piše samo verzija driver-a. Originalni NVIDIA driveri nose nazive Game Ready (predviđeni gamer-ima sa najnovijim patch-evima i optimizacijama za igre), Studio Driver (kao stabilniji, predviđeni korisnicima namjenskih programa, a ne igara, koji zahtjevno koriste grafiku u radu) i eventualno Production Brunch (ili tako nekako, za one koji imaju Quadro, ADA i ostale profi serije garfika). Donekle je sreća što Windows update povuče noviji driver tek kad vaš solidno zastari (par mjeseci recimo).
Skinite sebi odgovarajući driver sa NVIDIA stranice i možete instalirati i NVIDIA App koji će vam javljati kada izađe noviji driver. Za razliku od nekadašnjeg GeForce Expirience-a, ne morate se registrovati da bi ga koristili.
Eto...