banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 19:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: autorska prava
PostPoslato: 15 Nov 2012, 12:45 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 27 Avg 2008, 15:10
duze vremena nisam u toku pa me zanima kako su kod nas sada regulisana autorska prava za prikazivanje muzickih spotova na tv kanalima, sta je potrebno da bi se spot emitovao legalno ili je dovoljno nakupiti tonu toga na netu i "vozi misko".....

takodje me zanima oko autorskih prava za filmove i serije koje kuce kod nas su za to zaduzene jer to bi sigurno moralo da je nekako regulisano pa bi vas molio za linkove.....

hvala svima na odgovorima, nadam se dobroj diskusiji sa konkretnim odgovorima jer dugo ne pratim to ovdje kod nas a volio bi saznati vise....

pozzz

Vrh

Tema posta: Re: autorska prava
PostPoslato: 15 Nov 2012, 13:13 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
filmovi, serije, spotovi,...da bi ih prikazivao trebas platiti uvozniku/distributeru

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 17:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Da pojednostavimo; skidanje tuđeg materijala (filmovi, muzika, programi, slike, itd) sa interneta za vlastitu (kućnu) upotrebu je protivzakonito, ali ne i kažnjivo. Kada to isto radiš u komercijalne svrhe, ili još gore, kada to radi pravno lice, je i protivzakonito i izuzetno kažnjivo.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 17:26 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Nisam pravnik, pa mi kao laiku treba objašnjenje: kako nešto nije kažnjivo ako je protivzakonito? Koja je onda mjera suzbijanja protivzakonitih radnji?

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 17:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pravnički: pređeš preko ulice i nikom ništa. A bio si dužan da potražiš pješački prelaz. Znači, uradio si nešto protivzakonito, ali nećeš biti kažnjen (osim ako te nešto ne satare usput).
Postoji nešto u krivičnom zakonu što se zove bagatela (tj. više košta nego što vrijedi).

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 17:33 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Hoćeš reći da nisam napravio prekršaj ako sam prešao ulicu mimo pješačkog (ili je najbliži udaljen preko 100 m, da budemo precizni)? Jesam, napravio sam, ali je moja sreća što nije bilo policajca u blizini da mi naplati kaznu.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 17:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
Hoćeš reći da nisam napravio prekršaj ako sam prešao ulicu mimo pješačkog

Jesi.

<Enter_name> je napisao:
Jesam, napravio sam, ali je moja sreća što nije bilo policajca u blizini da mi naplati kaznu.

Čak i ako je bio tamo, možda te je pustio da "prođeš" jer bi potrošio više energije raspravljajući s tobom, nego što bi bila korist od naplaćivanja kazne.

On topic: nigdje u svijetu se ne progoni svaki pojedinačni korisnik koji skine po neki album ili film.
Troškovi istrage i gonjenja ne opravdavaju stepen društvene opasnosti, isplativost, korištenje resursa policije itd.
Gone se krupne ribe koje to čine u industrijskom opsegu ili pokušavaju da zarade pare na tome. Opravdano.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 17:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2011, 19:22
Enter, da bi ti ovo razumio treba da znaš šta se štiti autorskim pravom, kada nastaje autorsko pravo, koja su moralna i imovinska prava autora, odnosno titulara prava, i najvažnije ograničenja autorskog prava (kada je dozvoljeno bez dozvole autora i bez plaćanja naknade za korišćenje, a kada je dozvoljeno bez dozvole autora uz pravo na naknadu). Trajanje autorskog prava, prenos autor. prava...
Dozvoljeno je bez dozvole autora i bez plaćanja naknade:
javno predstavljanje i javno izvođenje književnih i umjetničkih djela za potrebe nastave u nekomercijalne svrhe, reprodukovanje umjetničkih dijela u parkovima, na trgu, ulicama ali ne za postizanje ekonomske koristi, kopiranje knige samo za lične potrebe u najviše do tri primjerka ali pod uslovom da je djelo više od dvije godine rasprodato.

Sloboda umnožavanja djela se ne odnosi na: snimanje koncerta, u pozorištu ili bioskopuu, planovi za djela likovne umjetnosti, djela arhitekture, kompjuterskih porograma, baze podataka.. U svim ovim primjerima mora se naoznačiti ime i prezime autora, originalno djelo i porijeklo pozajmice.
Autorom filmskog djela se smatra pisac scenarija, režiser, glavni snimatelj, kompozitor muzike ako je muzika u fiilmu bitan element.
Fonogram je nematerijalno dobro koje se sastoji u zapisu zvuka odnosno niza zvukova (gramofonske ploče, kasete, CD..). Proizvođač fonograma ima isključivo pravo da daje odobrenje za: umnožaveanje fonograma, stavljanje u promet originala ili umnoženoih primjeraka.. Prava proizvođača fonograma ne utiču ni na koji način na prava autora i prava umjetnika.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 22:18 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

To se može pročitati na omotu CD-a, kasete i gramofonske ploče. I mislim (ne tvrdim!) da je kažnjivo zakonom samo posjedovanje materijala koje nije plaćen (da ne kažem kupljen CD/DVD/BluRay). A to što živimo tu gdje živimo, što neko nije interesantan kao sitni pojedinac ne negira činjenicu da je napravljen prekršaj...

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 23:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Upravo to!
Kao što rekoh, nezakonito ali ne i kažnjivo.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2012, 23:55 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Jeste kažnjivo, samo kod nas niko ne kažnjava...

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2012, 00:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne kažnjava se nigdje. Još od vremena kada je neko proizveo prvu audio-kasetu i time omogućio opštenarodno kopiranje muzike (tehnika je postojala još od tridesetih godina ali je bila jako skupa i koristila se samo profesionalno). Tehnika uvijek napreduje brže nego zakonodavstvo, a taj jaz može da se mjeri svjetlosnim godinama. C'est la vie.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2012, 08:08 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Nije baš da se ne kažnjava nigdje. Nemam sada volje tražiti primjere, ali u Americi (koljevci demokratije) je bilo pokaznih primjera... i to što se uglavnom ne kažnjava ne negira činjenicu da je u pitanju prekršaj... ali ti ćeš opet reći da to nije tako, i opet u krug...

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2012, 09:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Nov 2006, 23:50
http://www.ipr.gov.ba/

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2012, 09:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jul 2012, 19:52
STRATOKASTEL je napisao:
Ne kažnjava se nigdje. Još od vremena kada je neko proizveo prvu audio-kasetu i time omogućio opštenarodno kopiranje muzike (tehnika je postojala još od tridesetih godina ali je bila jako skupa i koristila se samo profesionalno). Tehnika uvijek napreduje brže nego zakonodavstvo, a taj jaz može da se mjeri svjetlosnim godinama. C'est la vie.

Djelim mišljenje. Ukoliko nešto ne rasparčavaš uokolo u svoju korist i nemaš zaradu od toga onda to nije kažnjivo djelo. Pa zato smo se borili protiv Sope i Pipe jer su pogrešno tumačili zakone. Gledano ovako ako je moj prijatelj (ma ko god on bio na svijetu-a to mi nemože niko ograničiti) kupio originalnu kopiju DVD-a ili CD-a on ga može podjeliti samnom svim raspoloživim medijima od obične poštanske pošiljke do prebacivanja (i ovdje zabranjenim) torentom a da pri tom nema koristi i da ne naplaćuje isto. To je čisto. Postavlja se pitanje krše li se autorska prava kada emitujemo originalni primjerak filma na kompjuteru ili u naprednijim zemljama preko internet servisa kao što je Netflix ili šta ja znam Max TV videoteka tako što kad pustimo film ostaje i sama kopija negdje u računaru. Znači naravno da se ne krše. Bitno je ne zarađivati na tuđem djelu ako za to nisi dobio odobrenje tj ako nisi ovlašten prodavati djelo. A javno izvođenje nekog djela možeš kao što se gore navodi prezentovati kao sredstvo kulturne i filmske edukacije naravno sve dok je to besplatno i naravno to se neradi dok je to autorsko djelo tek pod promocijom ili dok nije rasprodano.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2012, 10:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2011, 16:55
Bilo je i kod nas (tačnije u Srbiji) slučajeva hapšenja. Čovjek koji je film "Montevideo" uploadovao za besplatno skidanje, dobio je 2 do 3 mjeseca zatvora. Znači opet je kažnjivo, ali za malo veće slučajeve. Naravno da se neće kazniti oni koji su skidali taj film, iako je i to (manje) krivično djelo, jer se to ne isplati.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2012, 12:09 
Početnik
Početnik

otisli smo daleko, znam da postoje autorska prava i da je i kod nas cak to regulisano ( bio bi red ) ali me konkretno zanima ako neko npr. zeli uraditi lokalni tv kanal koji bi vrtio domace spotove zabavne/narodne 24/7 kroz iptv, kablovsku i slicne distribucije da li taj covjek/firma mora sa svakim nasim izvodjacom sklopiti ugovor za reemitovanje spotova i platiti im ?

znam da vecina ili niko to ne naplacuje jer im je u interesu da se negdje vrte i pjevaju 24/7 ali da li mora bas sa svakim izvodjacom/kucom potpisati ugovor ?

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2012, 12:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Poželjno je, radi vlastite sigurnosti. Ako emituješ reklame i zarađuješ pare na tom kanalu, uvijek se može pojaviti neko ko će da kaže da si koristio njegovu/njenu muziku/video bez dozvole i da traži svoj dio (možda čak i više nego što je tvoja zarada).
Ako imaš sve crno na bijelo, potpisano, onda samo naprijed.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2012, 12:21 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
ne sa izvodjacem, vec sa distributerom (ili kako god da je vec definisano pravno lice koje je zakupilo/otkupilo prava) za nase podrucje

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2012, 12:26 
Početnik
Početnik

ok, da li mi mozete dati neke smjernice koje su to kuce koje za BiH/RS rade takve stvari oko muzickih spotova ?

takodje me zanima da li neko zna oko autorskih prava za filmove i serije koliko to stvarno kosta za emitovanje, ne pricam ovdje o nekim najnovijim stvarima nego o jeftinim paketima filmova namijenjenim nasim kanalima kojima budzet nije jaca strana.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]