Pozdrav svima! Otvaram ovu temu s ciljem komentarisanja izvjestaja stranih medija o nama ( mislim na geografsko podrucje RS i FBiH ili ti BiH). Pod stranim medijima bih volio da se podrazumijevaju svi mediji van prostora bivse Jugoslavije, jer kroz razlicite teme vec je komentarisan rad regionalnih medija kojima imamo pristupa i vise posvecujemo paznje. Takodje,mislim da je ok da pratimo aktuelne medijske izvjestaje i da bi komentarisanje nebulozmih izvjestaja iz proslosti, a posebno tokom rata, upropastilo temu. Cesto mi se desavalo da na neki nacin budem nezadovoljan kad procitam nesto na BBC portalu, NY Times-u itd, jer smatram da izvjestaju nisu objektivni / ili su previse napuhani ili pojednostavljeni. Mada, u principu tu i tamo, pojavi se neki realan i objektivan tekst. Npr, sjecam se kada je nedavno uspostavljena zeljeznicka linija izmedju Beograda i Sarajeva. Tolika medijska pompa se digla oko tog dogadjaja, za koji ja smatram da je bio iskljucivo komercijalne a ne politicke prirode. Novinar BBC/a je u izvjestavao na cudan nacin: bio je neutralan ali ne i objektivan. Iz njegovog izvjestaja dalo se zakljuciti kako pruga uopste nije funkcionisala i eto kako se stvari na Balkanu mjenjau rapidnom brzinom i kako se uspostavljaju nove veze, u ovom slucaju komuniukacijske. A pruga u realnosti funkcionise oduvijek i bilo je moguce otici u BG vozom iz Sarajeva sa presjedanjem u Doboju. Po meni, prenapuhan report. Ovih dana Daily Telegraph je ponovo otvorio istu, ponavljam po meni, nebitnu tematiku. Ne izdvajam nista posebno u tom tekstu, ali on mi je prvi pao na pamet, pa cu sa njim otvoriti temu.Mozda neko drugi nesto interesantno pronadje. P.S. Ovo je druga tema koju otvaram u 2 dana. Razlog je sebicne prirode: Treba mi jos par postova za vrata Politike:) A i planirao sam da ovako nesto pokrenem, majke mi:) Nadam se da ce vam tema biti zanimljiva.I bilo bi dobro kad bi neko posvetio malo vremena prevodu nenengleskih tekstova.
_________________ Klauss
“Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.”
|