Neki dan se prisjecasmo, drugari i ja nekih starih emisija koje su isle prvom polovinom i sredinom osamdesetih i pocetkom devedesetih pred sami rat.
Tada je imalo sta da se pogleda na TV-u. Obrazovni program je u pravom smislu te rijeci to i bio.
Djecije serije, zimski bioskop, kultne serije, sve je to obiljezilo nase odrastanje.
Ali nemam namjeru da lamentiram nad prosloscu.
Ovo bi trebala da bude tema u kojoj cemo se prisjecati tih emisija i serija. I pitati za neke stvari kojih se sjecamo u fragmentima a drugi ce nam pomoci da se sjetimo.
Zato pravim oltar.
Prva serija koja je mojim drugarima i meni pala na pamet, bila je lutkarska serija “Sokolovi Zemlje” u borbi protiv zle vjestice Zelde, i njihovi okrugli roboti (Zeroids) u borbi protiv zlih kockastih (Cubes).
Mada smo je isprva pomijesali sa drugom serijom koja je takodje isla radnim danom prije skole “Bendzi, Zeks i djecak iz svemira”

Sokolovi Zemlje ili Terrahawks (1983)
http://www.imdb.com/title/tt0085099/Zelda

Bendzi, Zeks i djecak iz svemira

Benji, Zax & the Alien Prince (1983)
http://www.imdb.com/title/tt0147747Od ozbiljnijih SF ostvarenja bile su tu Dr Who i Blejkova sedmorka. Pa Galaktika petkom.
A u skolskom programu od ranog jutra na TVZ “A.T., Pero i postar Dujo” pa Smogovci, pa Branko Kockica na TVBG, kasnije “ШББКББ” i Aca Postar.
U pauzama izuzetne obrazovne emisije o velikim slikarima i naucnicima, ispracene sjajnim emisijama o klasicnoj muzici.
Zimi u podne uvijek neki sjajan film u “Zimskom bioskopu”, koji bi nam obavezno prekidao grudvanje.
A sve to zacinjeno emisijom na engleskom jeziku “Follow Me”.
Subotom “Dozvolite da se obratimo”, nedjeljom “Nedjeljni zabavnik” sa Vajtom i Rusom, kasnije sa Stimcem i Zijahom Sokolovicem.
Zatim sjeca li se iko emisije o stripovima “Stripomanija” sa Banetom Vidakovicem. Sjecam se zvuka flipera i tabli Srebrnog Letaca koje su pratile svaku emisiju. Mislim da se i Nebojsa Krstic iz Idola pojavljivao kao Rip Kirbi. Ispravite me ako grijesim.
Kao slag, isla je emisija Zorana Zivkovica o istoriji naucnofantasticnih filmova “Zvezdani Ekran” iz 1984. Isla je cetvrtkom ako se ne varam.
Uvodna numera bila je sjajna “Eve of the War” Jeffa Wayne-a.

Eh…
Izvinite, ali malo sam nostalgican. To bas i nije moj stil.
Uglavnom, prilozite neko vase sjecanje iz dobrih vremena.