banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 15:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: HTV pod istragom
PostPoslato: 19 Dec 2008, 11:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
HTV pod istragom!

Državno tužilaštvo i dalje u Hrvatskoj televiziji istražuje sve okolnosti u vezi sa sumnjom o korupciji i prodaji programskog prostora, od čega, navodno, korist ostvaruju pojedine menadžerske agencije i neki zaposleni u HTV.
Hrvatsko novinarsko društvo zatražilo je da Državno tužilaštvo i policija hitno istraže te sumnje, uz napomenu da ne smije sve ostati na međusobnom prozivanju zaposlenih i nagađanjima bez dokaza.
Afera je pokrenuta prošle nedjelje, slučajnom izjavom gradonačelnika Slavonskog Broda, Mirka Duspara, da je iz gradskog budžeta jednoj promotivnoj agenciji isplaćen iznos od 58.000 kuna (oko 8.100 evra), na ime promocije gradonačelnika na HTV.
Nakon toga, suspendovan je Jozo Kapović, koji je uređivao emisiju "Brisani prostor", u kojoj je gostovao Duspara. Suspendovan je s obrazloženjem da je tema o kojoj je bila riječ u emisiji obrađena jednostrano.
Mediji su otkrili da je ugovor o uslugama promocije potpisan s agencijom "Moir PR", koja je za ugovoreni iznos trebalo da posreduje na HTV-u i u nedjeljniku "Globus", kako bi gradonačelnik Duspara bio pozvan kao gost u političke emisije "Otvoreno" i "Brisani prostor" te kako bi dobio prostor u "Globusu" na dvije stranice.
Potom je otkriveno i da su određeni novinari na HTV-u, kako je objavio dio medija, primali novac kako bi određena lica pozivali u svoje emisije te da se cijeli posao obavljao preko tačno određene marketinške agencije, koja je u slične kuloarske priče bila umiješana i 2004. godine, kada su neki novinari optuživani za ilegalnu saradnju s agencijom.

Opsirnije na:
http://www.fokus.ba/vidi.php?rub=7&vijest=17013

U aferu je umijesana i sama glavna urednica Informativnog programa, Hloverka???
O korupciji na HTV-u je progovorio i Denis Latin, doduse tek nakon sto ga je za neposlusnost po dzepu opalila Hloverka:

Ne mogu više ovako da radim. Neće ona vrijeđati goste, cenzurisati, zabranjivati i određivati ko je dovoljno dobar za moju emisiju. Gradonačelnik Slavonskog Broda govori o tome kako je plaćao velike novčane iznose da dođe u emisije "Brisani prostor" i "Otvoreno", HTV-om vlada korupcija, a ona mene kažnjava - naveo je urednik "Latinice".

Opsirnije:
http://www.fokus.ba/vidi.php?rub=7&vijest=16943

Vrh

Tema posta: Re: HTV pod istragom
PostPoslato: 24 Dec 2008, 14:04 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Sep 2008, 11:12
Vrlo retko ali ipak se dešava da PR i marketinške agencije postave pravila igre kada su u pitanju mediji . Naravno to bi u svakom slučaju trebao biti medij a ne obrnuto. O nečemu sličnom se jedno vreme šuškalo i na BK televiziji, da su pojedine marketinške agencije u saradnji sa urednicima na televiziji pravili raznorazne dilove i prali novac Kariću iza ledja, ali je sve ostalo na špekulacijama.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2008, 10:13 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

tv-manijak je napisao:
Vrlo retko ali ipak se dešava da PR i marketinške agencije postave pravila igre kada su u pitanju mediji . Naravno to bi u svakom slučaju trebao biti medij a ne obrnuto. O nečemu sličnom se jedno vreme šuškalo i na BK televiziji, da su pojedine marketinške agencije u saradnji sa urednicima na televiziji pravili raznorazne dilove i prali novac Kariću iza ledja, ali je sve ostalo na špekulacijama.

Definitivno ne bi trebalo da PR agencije kako ti kazes "postavljaju pravila igre"...Da su Karicu radili iza ledja sigurno jesu, covjek je imao "previse kompanija" i nije stizao na sve strane, u to ne sumnjam uopste, uostalom zivio sam jedno vrijeme u Bgd pa sam i sam bio u toku, ali ipak mislim da nije isto kad PR agencije muvaju na komercijalnim televizijama i javnim servisima. Javni servis bi trebao biti servis svih gradjana jedne zemlje, a u slucaju HRT-a ispada da su PR agencije muvale, prale novac, i one kreirale listu ko od gradjana smije i po kojoj cijeni na javni servis...spominju se ogromne cifre...

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2008, 10:38 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

A da se na HRT bas zakuhalo, zakuhalo se...nije vise da krcka...

Korupcija: Policija na Hrvatskoj televiziji

Već desetak dana na HTV-u se odvija dosad rijetko viđena drama. Policija razgovara s novinarima i urednicima, pretresa računala Informativnog programa i analizira poslovanje prijašnjeg čelništva u potrazi za korupcijom, a razvlašteni bivši čelnici i urednici poljuljanih pozicija nadaju se povratu ranijeg utjecaja, što bi zasigurno razveselilo i neke PR agencije - koje čelnici HTV-a neformalno sumnjiče da su neposredni inicijatori kaosa koji sustavno uništava imidž HTV-a u javnosti, piše Nacional.
Državno odvjetništvo zatražilo je od policije da hitno počne ispitivati je li točno da neke PR agencije u okviru svojih usluga naplaćuju i pojavljivanje u udarnim terminima u najgledanijim emisijama Informativnog programa...

Opsirnije:
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/ ... iziji.html

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2008, 12:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Dec 2008, 16:34
Hm, ima i kod nas elemenata za istragu...
Citat sa druge teme...
http://forum.banjaluka.com/viewtopic.php?f=29&t=39853&start=40
points je napisao:
Povraćam! Upravo na večernjim vijestima, iliti info-profilu pustili prilog kako je BLC (privatni fakultet, za neupućene) nagradio svoje najbolje studente koncertom, besplatnom školarinom. Halo?! Otkad je to vijest za informativnu emisiju? Koliko su para dobili za tu 'ekskluzivu'? Sram ih bilo za ovo.

Možda bi trebali otvoriti posebnu temu na kojoj će raja moći kačiti postove o ovakvom načinu reklamiranja kod nas (tj. "kupovine" informativnog ili drugog programa).

Inače, što se tiče Hrvatske, znam da je njihovo "Povjerenstvo za medije" istraživalo RTL jer su imali dojave da su pojedinci plaćali da se pojave u vijestima i emisiji za koju mislim da se zove Ekskluziv...
Sve se završilo na onoj čuvenoj "rekla-kazala". Niko nije "propjevao", niko nije "kažnjen"...
Ovdje se ipak radi o policiji. Dakle, otišlo je na "viši nivo".
Znam da su njihove dnevne novine pisale o činjenici da neki voditelji HRT-a voze auta koja su im dali sponzori i da učestvuju PR kampanjama.
Prozivali su i Jutarnji program HRT-a zbog "reklamiranja" nekih likova iz svijeta mode...

Glupo je generalizovati, ali "žute" emisije (tipa Red Carpet i ostale) su k'o naručene za ovakav tip reklama. Jednostavno, oni kojima treba prostora, kupiće ga ili, ako su pametni, sami će "napraviti" priču i privući medije...

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2008, 12:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Ovi na informativnim emisijama to ipak rade (ili su radili) malo suptilnije. Red Karpet i Ekskluziv.. tu je skoro sve reklama.

Na našim televizijama reklama se može prepoznati na prvu.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2008, 15:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

BL4ever je napisao:
Ovdje se ipak radi o policiji. Dakle, otišlo je na "viši nivo".

A Latin koji je o svemu javno progovorio, drasticno kaznjen...Izgubio je i ekskluzivni ugovor sa HTV-om:

ZAGREB - Urednik i voditelj Latinice od 15. prosinca ima samo osnovni ugovor s javnom televizijom, te umjesto otprilike 27.000 kuna plaće, dobivat će oko 10.000 kuna mjesečno, stoji u dokumentu što ga je potpisao glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić, piše Jutarnji list.
'Iskreno, očekivao sam ovako nešto. Bio sam svjestan u što se upuštam kada sam javno prozborio o stanju na HTV-u, korupciji i cenzuri. I ako netko sada misli da će me smanjenje plaće utišati, onda tom nekom mogu poručiti da se jako vara. Nastavit ću raditi svoj posao, a nastavit ću i javno upozoravati na sve nepravilnosti i nezakonitosti na HTV-u', kaže Latin.
Latin je 'kriv' što je, kako stoji u dokumentu, više puta kršio Etički kodeks HTV-a.
'To sam, napisali su, činio kada sam rekao da je Vanja Sutlić kukavica i da zbog toga mora otići s HTV-a. Etički kodeks prekršio sam i kada sam rekao da se na HTV-u žmiri na prodaju emisija i nelegalno trgovanje eterom, kao i kada sam izjavio da Hloverka Novak-Srzić štiti mafiju, a da je u prošlosti radila po napucima tajnih službi', nabraja Latin.
Latin ima ponude da s Latinicom prijeđe na konkurentske TV postaje, ali ih neće prihvatiti. 'Ostat ću tu gdje jesam i nastavit ću se boriti.

Opsirnije:
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/ ... secno.html

Nisam samo uspio povezati koja je uloga Mislava Bage u cijeloj prici, u istrazi se pominje emisija koju je vodio on "Otvoreno", skontao sam samo da ga je Hloverka povukla iz te emisije i da po svemu sudeci i otjerala, jer Bago kupi prnje i odlazi sa HTV-a...Cini sa na Novu TV:

Opsirnije:
http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=412237

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2008, 01:17 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Ovo moze biti i podvaljeno od strane Nova/RTL bratije ali je malo vjerovatno... HTV je ipak no1 u Hr i pojavljivanje kod njih znaci mnogo vise nego intervju sa vasljivom Mirjanom Hrgom

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2009, 21:51 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Taman kad se "poradujes" da je BiH u svemu jedinstven slucaj, susjedstvo se probudi i da nam do znanja da "nismo sami". Slucaj istrage na HTV-u se zavrsio po staroj narodnoj pojeo vuk magarca, a krivac za istragu, gradonacelnik SB Duspara sve je porekao pa i svoj sopstveni snimak :lol: No eto nacina kako se "reklamirati" na HTV-u a da se ne zamjeris zakonima :)
Doduse nigdje ne stoji da li to vazi samo sa nacelnike opstina vladajuce stranke ili i za one iz opozicije :evil3:

http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=415491
http://www.index.hr/vijesti/clanak/dusp ... 15544.aspx

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]