Можда сам погријешио подфорум за ову тему, прије бих одговарало подфоруму Hardware, али вјерујем да ће ју много више људи овдје прочитати.
Пошто је дошло вријеме да себи купим нови ТВ пријемник, а и вријеме да разлучим неке забуне у мојој глави везане за ствари као што су SDTV, HDTV, аналогна и дигитална телевизија, тако сам полако почео да проучавам шта се нуди на тржишту и какве могућности пријема ТВ сигнала имамо ми у Бањој Луци. Узмимо у обзир слиједеће ствари:
1) Тренутно се сви наши домаћи канали, а и страни канали који нам се нуде преко кабловске, и даље емитују у SDTV формату. Дакле, ради се о 576i/p стандарду са резолуцијом 720×576. Ако узмемо у обзир садашње прилике, мало је вјероватно да ће било која од локалних телевизија у догледно вријеме (наредне 2-3 године) почети емитовати HDTV сигнал.
2) Данашњи LCD телевизори, углавном се праве са резолуцијама намијењеним HDTV пријему, према стандардима 720p, 1080i и 1080p, чије су резолуције 1366×768, 1280×1080 и 1920×1080, респективно. Ове резолуције су неприродне у односу на резолуцију SDTV формата, па данашњи LCD телевизори да би приказали SDTV телевизијски сигнал врше комплексне алгоритме како би скалирали резолуцију. Различити телевизори користе различите технике за скалирање резолуције, па се квалитет слике разликује од телевизора до телевизора. Углавном, до сад нисам наишао на LCD који може да прикаже слику једнако квалитетно као што то могу старији CRT телевизори којима је SDTV резолуција природна. Наравно, за све ово је претпоставка да LCD телевизор приказује слику преко цијелог екрана.
3) Нико од нас није сигуран какву врсту HDTV сигнала ће пуштати овдашње и нама најинтересантније стране телевизије, тј. који стандарди (прије свега резолуције) ће бити актуелне за HDTV, онда када код нас крене масовни прелазак на HDTV емитовање.
Ако узмемо у обзир претходне чињенице, онда се поставља питање зашто уопште у овом моменту узимати LCD телевизор, јер би то могла да буде тотално промашена инвестиција? Јер, до доласка HDTV-a, патио бих се са лошијом сликом SDTV сигнала на новом LCD телевизору. А у ишчекивању HDTV-a могли би се појавити нови HDTV стандарди (са другачијим резолуцијама) које мој LCD телевизор уопште не би могао да прикаже у то вријеме, мада ће се 1080p којег сада подржавају скоро сви нови LCD телевизори вјероватно одржати у наредних 5-6 година.
Шта је за радити?