TV ankete tipa "šta narod misli o..." uglavnom ostavljaju utisak da anketirani imaju površan ili naivan stav o postavljenom pitanju. Mislim da sam naslutio jedan od mogućih razloga:
Juče su me presreli cura s mikrofonom i tip s kamerom: Pritrčali su s uključenom kamerom, a novinarka je istog trenutka dreknula na mene "šta mislite o zdravstvenom sektoru RS?"

Znači, bez ičega što bi ličilo na "dobar dan, izvinjavamo se, da li želite da učestvujete u TV anketi o...", nego direktno, s neba pa u rebra. Naravno, okrenuo sam se i otišao bez riječi.
Pokušajte da zamislite situaciju u kojoj vas neko na ovakav način presretne i zahtijeva da odgovorite na neko pitanje, bez ikakve pripreme, bez "pardona". Na stranu to što je ovakav postupak krajnje nepristojan (trpimo mi i mnogo veće nepristojnosti, bez da smo toga svjesni); ovako se ne može doći do objektivnog odgovora, nego do nekoliko rečenica, možda izgovorenih u afektu; intervjuisani je primoran da izblebeće ono što mu prvo padne na pamet i veliko je pitanje koliko takav odgovor odražava njegov pravi stav. S druge strane, teško mi je povjerovati da novinari (pored očiglednog nedostatka manira) uopšte ne razmišljaju o tome kako je mnogo teže i sporije obraditi i montirati materijal ako ga snimaju na ovakav način, jer ja sigurno nisam jedini koji se okrene i ode u ovakvim situacijama (ostavljajući ih s neupotrebljivim snimljenim materijalom, jer je kamera, podsjećam, bila uključena od samog početka).
(Imam i jednu malu teoriju zavjere

: možda je ovakvo presretanje i intervjuisanje na prepad smišljeno kako bi narod, ovako zbunjen, izgledao što gluplje na televiziji - na ovaj način su, u očima gledaoca, političari jedini koji ispadaju pametni i jedini koji "znaju kako i šta treba".)