banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Maj 2025, 00:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Jun 2007, 18:35 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Maj 2007, 20:41
Pitanje upotrebe jezika u javnoj sferi ponovno je u središtu intelektualno-političke rasprave u Bosni i Hercegovini, a u pozadini diskusije su naravno ključna pitanja današnjeg bh. društva - model ustroja ove zemlje i položaj Hrvata u njoj.

Bez medija na hrvatskom jeziku, Hrvati u BiH izloženi su fragmentiranju njihova narodnog identiteta, te gubitka općih i konkretnih narodnih orijentira prema BiH ali i međunarodnoj zajednici, zbog toga što je sloboda informiranja na vlastitom jeziku temelj i svim drugim slobodama.

Situacija u FBiH za Hrvate postaje sve gora. Tobože kao neka muslimansko-hrvatska federacija, a Hrvati nemaju ni svoj tv kanal, ni pravo na grb i zastavu, na jezik. Dokle tako???

Tema koja se vrti zadnjih dana i medijima:

http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?id=48228

http://www.poskok.info/index.php?option ... ew&id=8884

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2007, 13:49 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ova je tema više za podforum politika ali hajde ako je tako administracija odlučila pa da prebaci temu.

Ovdje u HR imam prilike pratiti tv kanale iz BiH.

Uvijek sam vjerovao da bi barem BHT ili FTV trebali biti kao multietničke televizije za sva 3 naroda. No ja to uopće ne vidim. Dovoljno je samo kada završava neka emisija na tim programima vidjeti imena koja se vrte. 90% tih imena su iz samo jednog naroda. Ne kažem, tako je i na RTRS, ali RTRS je ono baš srpska televizija, premda po meni tolerantnija , otvorenija, prati vjerske aktuelnosti. Iako je sve na toj TV naglašeno srpski, ipak se može naći i za ostala 2 naroda nešto što je namijenjeno za tu populacija. Recipročno koliki je stvarni broj te populacija.

BHT i FTV nameću nekakav bosanski jezik, nekakvu nad naciju Bosanci i Hercegovci za sve, a ipak puno puta sam otkro da se iza toga krije nešto drugo.

Nikad Hercegbosansku županiju ili kanton ne nazivaju imenom već kanton 10. Hrvatski jezik se može čuti samo u pojedinim vijestima ili dnevniku. A o srpskom da i ne govorim.

Ovaj zadnji čin uredništva FTV BiH je kap koja preliva čašu. Nikakav ozbiljniji medij sem lokalnog značaja Hrvati u BIH nemaju. Dokle?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 15:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2005, 16:26
Radio Herceg - Bosna ima dobru pokrivenost, ali za neku ravnopravnost u medijskom eteru ipak je potreban TV kanal...

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 17:58 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Radio HB se čuje i u BL na 106.0.

Radio Mir Međugorje ima predajnik za BL na Petrićevcu, 107.8

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 18:55 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
banjalucanin83 je napisao:
Radio HB se čuje i u BL na 106.0.

Radio Mir Međugorje ima predajnik za BL na Petrićevcu, 107.8

I, koliko Bosnjaka radi na tom radiu?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2007, 00:12 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Otkuda da znam. To su privatne radio stanice tako da vjerovatno rade Hrvati.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 18:12 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 23 Maj 2008, 17:48
Hrvati pricaju srpski jezik i nema tu nikakvih dilema. Ovo je potpuno glupavo sto pisete, ali samo obzirom da je tema mutava i promasena. Inace, mislim, otvorice se "hrvatsko pitanje" u BiH, kad tad. I to ce ga otvoriti NDH.

P.S.
I za tzv. "Bosnjake" vazi isto. Da ne pricaju mozda nekim svojim autohtonim jezikom? Da nije to mozda onaj Vuka St. Karadzica?

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 18:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 03 Maj 2008, 17:38
"nekakvu nad naciju Bosanci i Hercegovci za sve"
Ovo je vrlo iritantno. Ja sam u isto vrijeme i Bosanac i Srbin, kao što je neko Šumadinac i Srbin, a neko Dalmatinac i Hrvat. Kroz istoriju je bilo više država - državica istovremeno koje je osnivao
srpski narod, pa su i Rascijani i Dukljani i drugi i dalje bili Srbi, majku mu. Imam utisak da je taj koncept "Bosanske nacije" uvod u dominaciju Bošnjaka, koja bi trebala doći u nekom narednom vremenu. Naravno, jedna velika smetnja, Republika Mrska, se ispriječila, dok bi treći entitet tek bio loš, jer bi napravio državu bez stalnih političkih trzavica. Ne želim ovim da pljujem po Bošnjacima kao narodu, jer im je sigurno, kao i nama svima dosadila ova stoka političarska, ali se mogu kladiti da je to cilj raznoraznih Silajdžića i bratije, što bi dalje vuklo ka onoj "zelenoj transverzali" itd. Na ovom ukletom prostoru konstantno imamo neka strana uplitanja, svima smo tranzitno područje za dalji napredak, istoku na zapad, zapadu na istok.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 08:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Pitanje upotrebe jezika u javnoj sferi ponovno je u središtu intelektualno-političke rasprave u Bosni i Hercegovini, a u pozadini diskusije su naravno ključna pitanja današnjeg bh. društva - model ustroja ove zemlje i položaj Hrvata u njoj.

Bez medija na hrvatskom jeziku, Hrvati u BiH izloženi su fragmentiranju njihova narodnog identiteta, te gubitka općih i konkretnih narodnih orijentira prema BiH ali i međunarodnoj zajednici, zbog toga što je sloboda informiranja na vlastitom jeziku temelj i svim drugim slobodama.

Situacija u FBiH za Hrvate postaje sve gora. Tobože kao neka muslimansko-hrvatska federacija, a Hrvati nemaju ni svoj tv kanal, ni pravo na grb i zastavu, na jezik. Dokle tako???

Ovo mi malo paradoksalno, pošto se na BHTV upotrebljava čisti moderni hrvatski jezik ( sa par nekih frazeoloških izuzetaka tipičnih za Bosnu ili sarajevski region), ali je bazirano na hr jeziku ?

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 21:39 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Dec 2007, 17:57
XIX century je napisao:

Ovo mi malo paradoksalno, pošto se na BHTV upotrebljava čisti moderni hrvatski jezik ( sa par nekih frazeoloških izuzetaka tipičnih za Bosnu ili sarajevski region), ali je bazirano na hr jeziku ?

Potpuna se slazem,hrvatski + par turcizama je tzv bosanski.To je potpuni idiotiyam za sve osim muslimane.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 22:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43

Није ми јасно шта ми из Републике Српске имамо са ФТВ и употребом хрватског језика на том каналу? У Парламенту БиХ, посланици из Републике Српске ће свакако подржати законска рјешења на државном нивоу која гарантују равноправност сва три народа у заједничким институцијама, али на дешавања у Федерацији БиХ немамо, нити треба да имамо утицај, као што очекујемо да се политичари Федерације БиХ не мијешају у унутрашње односе Републике Српске или да не дај Боже, да Сарајево, као персонификација тежње ка доминацијом и прегласавања, утиче на рад и уређивачку политику РТРС.

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2008, 15:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
Ma mater im poljbim, pa tako im i treba, kad se ubiše da su stariji od Egipta i piramide,
ne daju se ni sa kim mješati i smećare za svaku sitnicu koja počinje sa h i ima makar
kap crvene boje u sebi. Treba ih i staviti na mjesto.(Da me pogrečno ne shvatite, ja
sam Hrvat "po ćaći") ali ih ne volim nešto....ljige su to velike i smrde na svakojake izmete
od uvlačenja u tuđe bulje.

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2008, 18:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Jul 2007, 18:08
hazoous je napisao:
Ma mater im poljbim, pa tako im i treba, kad se ubiše da su stariji od Egipta i piramide,
ne daju se ni sa kim mješati i smećare za svaku sitnicu koja počinje sa h i ima makar
kap crvene boje u sebi. Treba ih i staviti na mjesto.(Da me pogrečno ne shvatite, ja
sam Hrvat "po ćaći") ali ih ne volim nešto....ljige su to velike i smrde na svakojake izmete

halo hazoous i ti brate ne eri... sramotis hrvatsku naciju. vjerujem da je danas Osmansko carstvo ti bi drage volje presa na Islam, da je Austro-ugarska ti bi bio na njihovoj strani.

Hrvati trebaju svoj tv kanal na nivou drzave, kao sto ga trebaju i sotala 2 naroda. e tu je prici kraj.

dusu moju mogu raniti
al' ne mogu ostati bez tebe...

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2008, 10:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Stoji da na treba nacionalana TV za hrvate.
Ali uzmimo OBN, na kom se isključivo priča na novokomponovanom hrvatskom jeziku.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2008, 16:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

IloveBL je napisao:
hazoous je napisao:

halo hazoous i ti brate ne eri... sramotis hrvatsku naciju. vjerujem da je danas Osmansko carstvo ti bi drage volje presa na Islam, da je Austro-ugarska ti bi bio na njihovoj strani.

Hrvati trebaju svoj tv kanal na nivou drzave, kao sto ga trebaju i sotala 2 naroda. e tu je prici kraj.

Pa ko vas šiša. Imate Kaliorniju u Hercegovini a nemate svoju televiziju.Napravite je kao što ste
pravili pare...jer niko ne zna,a i nikog ne zanima otkud vam. Što se tiče podmuklih komentara
mogu ti reći samo jedno,da ne bi davio masu ličnim problemima,a istovremeno ne ispao pizda
pred istim: Kad te otac(ili ćaća,da se razumijemo) ostavi mami(da se razumijemo,materi) da te
u ratu odgaja i podigne sama... da je sa neba ne bi mu se pomolio,a mati da mi je keruša, hodao bi četvoronoške. Jel' se razumijemo...?

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2008, 17:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

hazoous je napisao:
IloveBL je napisao:
hazoous je napisao:

Pa ko vas šiša. Imate Kaliorniju u Hercegovini a nemate svoju televiziju.Napravite je kao što ste
pravili pare...jer niko ne zna,a i nikog ne zanima otkud vam. Što se tiče podmuklih komentara
mogu ti reći samo jedno,da ne bi davio masu ličnim problemima,a istovremeno ne ispao pizda
pred istim: Kad te otac(ili ćaća,da se razumijemo) ostavi mami(da se razumijemo,materi) da te
u ratu odgaja i podigne sama... da je sa neba ne bi mu se pomolio,a mati da mi je keruša, hodao bi četvoronoške. Jel' se razumijemo...?

J ebala te Hercegovina. Koliko ja znam ovdje je Bosna, ima kod nas para vise nego dole. Ako te caca ostavio u ratu, to je njegova sramota sto ti se danas nakon rata ne javi. Ali rodjo, ti imas prezime, ti si iz tog naroda. Bio tebi caca genije ili prosjak, i nije fer sto gledas narod kroz svog cacu. Vidis ja sam apsolutno za da i Hrvati imaju tv kanal na hrvatskom jeziku na drzavnoj razini, isto ko i Svicarska.

dusu moju mogu raniti

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2008, 17:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Mar 2008, 15:42
Pa imaju kanal na svom jeziku,OBN :D

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2008, 18:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

OBN nije javni servis.

dusu moju mogu raniti

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2008, 13:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

IloveBL je napisao:
J ebala te Hercegovina. Koliko ja znam ovdje je Bosna, ima kod nas para vise nego dole. Ako te caca ostavio u ratu, to je njegova sramota sto ti se danas nakon rata ne javi. Ali rodjo, ti imas prezime, ti si iz tog naroda. Bio tebi caca genije ili prosjak, i nije fer sto gledas narod kroz svog cacu. Vidis ja sam apsolutno za da i Hrvati imaju tv kanal na hrvatskom jeziku na drzavnoj razini, isto ko i Svicarska.

Nećemo se prepucavati ovdje....znaš dobro na šta sam mislio. Pročitaj post ponovo.Ako imate
više para nego dole, onda si otvorite dvije televizije - što samo jednu?! Na prvom kanalu sve
osim športa,na drugom samo šport i mirna Bosna.
Ne gledam sve Hrvate kroz svog ćaću, naprotiv... ovdje se govori o onima koji su na vlasti i
koji diktiraju takvu politiku. Sa običnim ljudima i sjesti,popiti,uživati i razgovarati... kao i ovdje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]