banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Maj 2025, 16:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Okt 2007, 16:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Citiraj:
Poslanici raspravaljali o programu i direktoru RTS
Zbog "48 sati svadbe" zatražena Tijanićeva smena
Autor: Tanjug - Beta | 03.10.2007 - 14:39

Na sednici Odbora za ravnopravnost polova jednoglasno je odlučeno da se od direktora RTS-a Aleksandra Tijanića zatraži da podnese ostavku i da ga u slučaju da to ne učini nadležni organi razreše funkcije.

Tijanić: RTS prevaspitao siledžiju
Generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić ocenio je da su poslanici koji su najavili da će zatražiti njegovu smenu to učinili prerano, ne sačekavši drugi deo emisije.
"Mislim da je trebalo da sačekaju drugi deo emisije koji ide večeras, i u kojem se ovaj siledžija kaje i obećava pred kamerama da nikada više neće dotaći svoju ženu, pa onda da zaključe kakva je to emisija i da li smo se mi zalagali za ovo ili za ono", izjavio je Tijanić.
Direktor RTS-a je ocenio da je javni servis uspeo da ispuni svoju misiju i u konkretnom slučaju "da prevaspita jednog siledžiju koji je tukao svoju verenicu" i da pokaže građanstvu kako se on pokajao.
"Ali trebalo je sačekati i večerašnju emisiju", ponovio je direktor RTS-a.

Poslanik LDP Milena Stanković pokrenula je ranije danas na sednici Skupštine Srbije polemiku o sinoćnjoj emisiji RTS "48 sati svadba". Stankovićeva je rekla da je "sinoćnje skandalozno izdanje emisije 48 sati svadba na najbeskrupulozniji i najotvoreniji način promovisalo nasilje nad ženama".
Ona je prenela sadržaj te emisije u kojoj je prikazan snimak sklapanja braka mlade i mladoženje koji "imaju takvu vezu da mladoženja s vremena na vreme išamara svoju mladu, a mladina majka na to kaže da je njena ćerka to povremeno i zaslužila".

Milena Stanković je ukazala da emisiju niko nije osudio niti je takvo ponašanje ocenio kao nepoželjno pa je pozvala poslanike da to učine i zatraze hitnu smenu uprave i uredništva javnog servisa. "Pošto je ta emisija prošla u etar, možemo da zaključimo da je ovakvo ponašanje društveno poželjno ili je bar poželjno među onima koji vode nacionalnu televiziju", ocenila je ona.
Prema njenim rečima, najskandaloznije je to što se na Javnom servisu koji finansiraju građani iz dana u dan promoviše "takav stravičan sistem vrednosti, odnosno koncept takozvane kvazi domaćice u kojoj se kao vrhunski dokaz ljubavi prema ženi pokazuje nasilje nad ženom".

Raspravi na ovu temu priključili su se i drugi poslanici LDP. Oni su preneli reagovanje direktora RTS Aleksandra Tijanića koji smatra da je "emisija 48 sati svadba izvanredna sociopsihološka analiza, a ne oda nasilju".

Jovanović: RRA da pokrene postupak protiv Tijanića

Predsednik LDP Čedomir Jovanović predložio je danas nadležnim skupštinskim odborima da od Republičke radiodifuzne agencije (RRA) zatraže da pokrene postupak za smenu direktora javnog radiodifuznog servisa Aleksandara Tijanića.
Jovanović je u pismu upućenom Odboru za kulturu i informisanje i Odboru za ravnopravnost polova naveo da je povod za takvu inicijativu to što je RTS sinoć emitovao emisiju "48 sati svadba" u kojoj se direktno podstiče nasilje i diskriminacija nad ženama.

Jovanović je naveo da traži da se u skladu sa Zakonom o radiodifuziji preduzmu neophodne mere u cilju razrešenja direktora RTS-a kao odgovornog lica "za takvo flagrantno kršenje zakona i normi civilizovanog društva".
"Napominjem da je odgovornost direktora javnog servisa tim veća što je reagujući na opravdane kritike o neprihvatljivosti emitovanja takvih sadržaja na javnom servisu, pokušao da odbrani takvu emisiju, time jasno stavio do znanja da se radi o svesnom kršenju zakona, a ne o slučajnoj grešci", naveo je Jovanović.

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Okt 2007, 21:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2004, 19:53
ali to je definitivno najgluplja emisija IKADA!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Okt 2007, 11:08 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
ehm gluplji su BB i Mjenjam zenu, ali ni ovo sr*nje od emisije ne zaostaje za njima

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2007, 12:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Citiraj:
Generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić ocenio je da su poslanici koji su najavili da će zatražiti njegovu smenu to učinili prerano, ne sačekavši drugi deo emisije.
"Mislim da je trebalo da sačekaju drugi deo emisije koji ide večeras, i u kojem se ovaj siledžija kaje i obećava pred kamerama da nikada više neće dotaći svoju ženu...

Ja sam, igrom slučaja, sinoć naletjela na drugi dio te emisije. Vidjela sam samo kraj. Ta djevojka je izgledala kao da joj se svijet ruši, a ne kao da se upravo srećno udala.
Citiraj:
Stankovićeva je rekla da je "sinoćnje skandalozno izdanje emisije 48 sati svadba na najbeskrupulozniji i najotvoreniji način promovisalo nasilje nad ženama".
Ona je prenela sadržaj te emisije u kojoj je prikazan snimak sklapanja braka mlade i mladoženje koji "imaju takvu vezu da mladoženja s vremena na vreme išamara svoju mladu, a mladina majka na to kaže da je njena ćerka to povremeno i zaslužila".
Poslanik LDP Milena Stanković je ukazala da emisiju niko nije osudio niti je takvo ponašanje ocenio kao nepoželjno pa je pozvala poslanike da to učine i zatraze hitnu smenu uprave i uredništva javnog servisa.

Ako je stvarno sve tako bilo, to je užasno; i govori o tome koliko je žena još uvijek degradirana u našem društvu. Eto, samo jedna žena je našla za shodno da to osudi...

A i inače se ponekad sa ovim reality emisijama ide predaleko.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Okt 2007, 13:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
BSE je napisao:
ehm gluplji su BB i Mjenjam zenu, ali ni ovo sr*nje od emisije ne zaostaje za njima

Potpis!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Okt 2007, 16:50 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 20 Avg 2003, 17:45
Kakav gabor od žene na Menjam ženu neki dan...Ne bi ni vreću drva zamijenio za nju a kamoli nešto što diše

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Okt 2007, 19:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

miki je napisao:
Kakav gabor od žene na Menjam ženu neki dan...Ne bi ni vreću drva zamijenio za nju a kamoli nešto što diše

Ne budi na kraj srca... (:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Okt 2007, 19:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2004, 19:53
Citiraj:

Običnih nacijepanih ili onih za potpalu? :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Okt 2007, 21:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 19 Jul 2001, 01:00
http://youtube.com/watch?v=fAWS33QhDUU

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Okt 2007, 21:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sta kaze baja,ne tucem,samo nekad samarcinu odvalim :lol:

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Okt 2007, 09:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

langolijer je napisao:
http://youtube.com/watch?v=fAWS33QhDUU

Tragično je to što je njoj gotovo normalno to što je on ponekad da neki "šamarčić". Ja bih se nekad isto potukla :), ali vraćam istom mjerom... u stvari duplo... 8)

Inače, po ovim insertima, nije toliko strašno... mislim na emisiju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Okt 2007, 12:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
bravo sijuks. to je bila genijalna izjava.
kaze lik... ne tucem je, samo joj ponekad odvalim samar. :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Okt 2007, 23:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Apr 2006, 22:37
Citiraj:
Ako je stvarno sve tako bilo, to je užasno; i govori o tome koliko je žena još uvijek degradirana u našem društvu. Eto, samo jedna žena je našla za shodno da to osudi...

pa nemoj tako, mozda je zasluzila :)

da se razumijemo, to sto lik tuce zenu i sto svi znaju da je on tuce i tako ladno pricaju o tome je katastrofa, ali ja stvarno ne vidim koja je tu greska rts-a bila. cak je i ona voditeljka posvetila veci dio emisije o tome. ne znam sta je trebalo da urade oni (mislim na rts)..bez obzira na cinjenicu da ta emisija trebalo da se 'protjera' sa programa u roku od odmah jer je zaista ........

al meni je zanimljivije to sto oni 2 sata mogu da u skupstini debatuju o tome. napravise cijeli spektakl, pa je naravno nas dragi ceda jovanovic zahtjevao i smjenu tijanica...nevjerovatno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Okt 2007, 11:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
boris_wz je napisao:

al meni je zanimljivije to sto oni 2 sata mogu da u skupstini debatuju o tome. napravise cijeli spektakl, pa je naravno nas dragi ceda jovanovic zahtjevao i smjenu tijanica...nevjerovatno...

da!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Okt 2007, 12:22 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
boris_wz je napisao:
Citiraj:

da se razumijemo, to sto lik tuce zenu i sto svi znaju da je on tuce i tako ladno pricaju o tome je katastrofa, ali ja stvarno ne vidim koja je tu greska rts-a bila. cak je i ona voditeljka posvetila veci dio emisije o tome. ne znam sta je trebalo da urade oni (mislim na rts)..bez obzira na cinjenicu da ta emisija trebalo da se 'protjera' sa programa u roku od odmah jer je zaista ........

Zašto puštaju takve stvari? To je greška. Nije to okrugli sto pa da je neko raspravljao o tome, to je emisija za idiote, ali ima sve granice. Ovo jeste sramota i neko bi trebao da odgovara za takve propuste.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Okt 2007, 12:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

boris_wz je napisao:
Citiraj:

Pa što bi je inače udario??? Sto posto je presolila ručak... Tako joj i treba :roll:
:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Okt 2007, 23:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 19 Jul 2001, 01:00
ma presolila .. :) :roll:

Ovakva idiotska razmisljanja treba prikazati (ne samo njegova i njena, nego i njihovih roditelja!!!), ali ne treba ih vjencavati. Valjda ima normalnijjih parova koji su se prijavili.

A smjena Tijanica... Ma izgovor da se on ukloni sa te pozicije. Ima razloga zasto on da ide, ali ovo nema veze sa njim, a i voditeljka je OK odreagovala.

Citiraj:
Tragično je to što je njoj gotovo normalno to što je on ponekad da neki "šamarčić". Ja bih se nekad isto potukla Smile, ali vraćam istom mjerom... u stvari duplo... Cool

ma klepis i odes od lika. ono sto je zapanjujuce u emisiji (odn. isjecku) je da roditelji reaguju na to kao na prolaznu kijavicu..
I treba da se pokaze, i treba da bude javna kritika..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2007, 00:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
`Zašto nisi izabrala boljeg`
Aida TIPURA

06.10.2007 20:59

Banjalučanka D.D. se nakon šest godina, kako kaže, srećne veze, odlučila udati. Međutim, već prvi mjesec braka njen suprug pretvorio se u monstruma. Nije ga mogla prepoznati. Pitala se šta se desilo s čovjekom kojeg je voljela.

Bila je "manja od makova zrna", hodala je na prstima po kući da ga ne bi uznemiravala, sklanjala se ispred njega da ga ne izaziva, ali ništa nije pomagalo. Osim što je bio nasilnik prema njoj, imao je i kriminalnu prošlost za koju ona nije znala. Kad god su im na vrata dolazili neki "čudnovati" ljudi on bi pobjesnio. Meta njegovog bijesa uvijek je bila ona. Tukao ju je po glavi šakama, a kada bi od udaraca pala nastavio bi je šutirati nogama. Ostala je trudna i mislila je da će je prestati tući zbog bebe, ali nije. Plašila se za dijete, ali nije joj dao ni kod doktora. D.D. kaže da se sigurno plašio da će doktor primijetiti da nešto nije u redu.

"Nigdje nisam smjela ići. Nije mi dao da nazovem svoje. Mislio je da će primijetiti. On se uvijek javljao na telefon i kad bi zvali moji obećavao je da ćemo im doći u posjetu jer su živjeli na selu. Izmišljao je da imamo posla, da nemamo vremena, a kad bi mi dao telefon da se javim poslije njega gledao bi me takvim pogledom da sam znala da ako ikakvim gestom pokažem šta mi se dešava pakao me čeka. Kad sam rodila mislila sam prestaće, ali ni tada nije", riječi su ove nesrećne žene.

Jedne noći kad je došao kući potpuno pijan i nakon silnog batinanja zaspao čvrstim snom uzela je dijete u naručje i pobjegla bez igdje ičega.

"Nesrećna žena nas je nazvala od komšinice koja ju je i dovela do nas. Smjestili smo je u 'sigurnu kuću'. Za njega je čula da je tražio i prijetio i njenim roditeljima misleći da je kod njih ili da znaju gdje je. Srećom, ni njima se nije javila", kažu iz banjalučke nevladine organizacije "Udružene žene".

Ništa manje nije potresna ni priča K.R. iz Mrkonjić Grada, koja se javila na SOS telefon "Udruženih žena" i paničnim glasom tražila pomoć .

"Pobjegla sam od njega sinoć i sklonila se kod prijateljice. Došao je kući pijan i počeo prijetiti da će ubiti i mene i djecu. Tjerao nas je iz kuće, psovao, vrijeđao, djeci je govorio da su kreteni, da su mu samo opterećenje, da ih mora hraniti i odijevati, a oni to ničim ne zaslužuju. Djeca su počela plakati. Prije dvije godine u jednom od takvih svojih pijanih stanja došao je kući, počeo me udarati, a kad je sin počeo da plače iznerviran njegovim plačem mužga je zavitlao kroz zatvoren prozor. Staklo se razbilo, a dijete je, bez obzira što se svo raskrvarilo, bilo nijemo od straha. Izletjela sam iz kuće, uzela dijete u naručje i pobjegla u komšiluk. Zvali smo policiju i hitnu pomoć. Na svu sreću djetetove povrede nisu bile tako strašne kako se na prvi pogled činilo. Ljekari su mu previli povrede, a ko će mu previti povrede duše...", ispričala je K.R. samo dio svoje potresne priče.

Navela je da je policija dolazila nebrojeno puta, te da je podneseno šest prijava protiv nasilnika. Međutim, kako ističe, tužilaštvo nije nikad podnijelo zahtjev za pokretanje sudskog postupka.

"Bila sam u Centru za socijalni rad više i ne znam koliko puta. Socijalni radnik mi je rekao: 'Što si ga takvog izabrala kad si se udavala'."

Ovo su samo neke od potresnih priča s kojima se volonterke SOS telefona "Udruženih žena" skoro svakodnevno susreću.

Međutim, iz "Udruženih žena" navode da su imali slučajeva i da su nasilnici, osim bračnih i vanbračnih drugova, bili i neki drugi članovi porodice.

Stručni tim iz "sigurne kuće " u Banjaluci u saradnji sa Centrom za socijalni rad prije desetak dana spasio je ženi srednjih godina iz okoline Banjaluke koju je dugo zlostavljao mlađi brat. Naime, ova žrtva nasilja, koja je već dugo paralizovana, a koju je posljednjih desetak godina teško psihički i fizički maltretirao brat alkoholičar, spas je pronašla u "sigurnoj kući".

"Ženu koju je zlostavljao mlađi brat smo udomili s većim fizičkim povredama. Odmah su joj pruženi maksimalna njega i podrška. Prve sate često je plakala i bila rastresena. Međutim, sada se osjeća mnogo bolje. Ovo je sigurno jedan od najtežih slučajeva do sada. Priča je strašna i vrlo potresna", kazala je Dragana Miljević, socijalna radnica u banjalučkoj "sigurnoj kući".

Najmanje pet poziva dnevno
Mnoge žrtve porodičnog nasilja spas su pronašle upravo u "sigurnim kućama", kojih je trenutno devet u BiH. U RS se "sigurne kuće" nalaze u Modriči, Banjaluci, Bijeljini, Prijedoru, a uskoro bi trebalo da budu otvorene i u Trebinju i Istočnom Sarajevu. "Sigurna kuća" u Modriči je do prošle godine bila jedina u RS, a od prošle godine RS je bogatija za još četiri ovakve ustanove.

Stručno osoblje Udruženja građana "Budućnost" Modriča od 2000. godine, kada je osnovana "sigurna kuća" za smještaj žrtava nasilja u porodici, pružilo je pomoć za više stotina žena i djece iz Republike Srpske, distrikta Brčko i Federacije BiH. U "sigurnoj kući" samo prošle godine od jednog do 150 dana boravili su 82 žene i 124 djeteta.

Od ovog broja s područja opštine Modriča pomoć je pružena za 21 ženu i 26 djece. Osim Modriče, iz osam opština regije Doboj u "sigurnoj kući" boravilo je 45 žena, a iz ostalih regija RS 29 žena, iz distrikta Brčko dvije i iz FBiH šest žena.

Prema podacima Udruženja "Budućnost", apel za pomoć u 2006. godini putem SOS telefona broj 1264 iz regije Doboj upućen je 1.900 puta ili prosječno je primljeno pet poziva dnevno.

U "sigurnoj kući" u Banjaluci, koja je otvorena u februaru ove godine, trenutno je smješteno 15 žena i jedno dijete.

Iz nevladinoj organizaciji "Udružene žene", koja je bila i glavni inicijator za otvaranje "sigurne kuće " u Banjaluci, poručuju da njihova borba protiv nasilja u porodici traje punih jedanaest godina.

Prema riječima Lane Jajčević, koordinatora SOS telefona i pravnice u "Udruženim ženama", od početka rada njihovog udruženja postoje SOS telefon i pravno savjetovalište za žene i djecu žrtve porodičnog nasilja. Od februara ove godine imaju "sigurnu kuću", koja je otvorena za žrtve porodičnog nasilja. Od prvog maja ove godine formiran je i tzv. mobilni tim za pomoć žrtvama nasilja.

"Članovi mobilnog tima su predstavnici NVO 'Udružene žene', Centra za socijalni rad Banjaluka i policije po službenoj dužnosti. Kada u toku 24 časa neko prijavi nasilje policijskom broju 122 ili na SOS telefon 1264, koji je otvoren od devet časova ujutro do 21 čas naveče mobilni tim istog momenta odlazi na lice mjesta. Zadatak mobilnog tima je da, ako je u pitanju psihička bolest ili alkoholizam, nasilnika smjeste na Psihijatriju. Takođe, ako je žrtva zadobila fizičke povrede, mobilni tim je odvodi u Hitnu pomoć da sanira povrede. Tu se izvadi i ozljedni list, koji će kasnije biti potreban na sudu ako dođe do sudskog postupka", objašnjava Jajčevićeva i dodaje da ovaj mobilni tim takođe odlučuje ko će biti smješten u "sigurnu kuću ".

Mobilni tim funkcioniše od 1. maja i pokazao se kao dobar način zaštite žrtvama porodičnog nasilja, ali za sada predstavlja specifičan način pomoći samo za žrtve nasilja koje im se jave sa područja grada Banjaluka.

Žrtve nemaju podršku
Iz Udruženih žena navode da žrtve jako dugo trpe nasilje, a primjeri pokazuju da najčešće nemaju podršku čak ni u vlastitoj porodici. Zbog toga im je jako teško steći povjerenje u institucije koje bi trebalo da im pomognu da iz tog kruga nasilja pronađu izlaz.

"Boravak u 'sigurnoj kući' je ograničen na tri mjeseca zbog toga što su procjene stručnjaka da bi u roku od ta tri mjeseca žena mogla steći dovoljno samopouzdanja kako bi mogla sama donijeti odluku šta će dalje uraditi sa svojim životom. Međutim, ako se ocijeni da je potrebno, period boravka u kući se može produžiti", navodi Jajčevićeva i dodaje da je od februara kroz banjalučku "sigurnu kuću " prošlo 25 osoba.

Iako iz "sigurnih kuća" u RS navode da se dešavaju povremene prijetnje od strane nasilnika, nijedna od njih nema stalno policijsko obezbjeđenje.

Ipak, Gordana Vidović, direktorka Udruženja "Budućnost" iz Modriče, navodi da imaju dobru saradnju s policijom koja ima česte patrole u blizini njihove "sigurne kuće".

"Kada nam se desi da imamo prijetnje od strane nasilnika, mi odmah nazovemo policiju koja brzo reaguje i slučaj se uvijek efikasno završi. Takođe, imamo i vlastito osoblje koje odlično funkcioniše i koje se, između ostalog, brine o bezbjednosti stanara 'sigurne kuće'", navodi Vidovićeva, dodajući da u kući postoje stalna dežurstva tokom 24 sata.

Finansiranje
Iako su po pitanju pomoći žrtvama nasilja "Udružene žene" uradile mnogo, ipak u svojoj borbi nailaze na mnoge zakonske prepreke.

Naime, zakonskim rješenjem "siguna kuća" još nema siguran izvor finansiranja.

"'Sigurna kuća' još nije na budžetu ni grada ni RS. Nevladine organizacije nisu u stanju, a donatori ne žele da podržavaju takvu vrstu aktivnosti smatrajući da je to obaveza lokalne zajednice ili državnog nivoa. S obzirom na to da je BiH, a samim tim i RS, preuzela niz obaveza i potpisala niz konvencija u kojima je zaštita žrtava porodičnog nasilja obaveza države, finansiranje 'sigurne kuće' bi trebalo da bude državna obaveza. Međutim, još nismo uspjeli i radimo i dalje na tome da se 'sigurna kuća' finansira iz državnog budžeta. Trenutno je praktično na donaciji grada", navodi Jajčevićeva.

Problem, nastavlja, predstavlja i što trenutno, po zakonskom rješenju, centri za socijalni rad treba da daju saglasnost i plate boravak u "sigurnim kućama". Međutim, iako se žrtve porodičnog nasilja javljaju i s područja van Banjaluke, mnogi centri za socijalni rad nisu bili spremni da plate za smještaj.

"Mi smo potpisali sporazum s Centrom za socijalni rad Banjaluka i Administrativnom službom grada, gdje Centar za socijalni rad snosi troškove boravka osoba u 'sigurnoj kući' koji iznose 25 KM po danu. Nažalost, svi drugi centri u RS nisu plaćali smještaj za žrtve porodičnog nasilja koje dolaze iz njihovog mjesta. Mi smo do sada uspijevali za sve slučajeve da plaćamo iz donacije grada Banjaluka, ali je pitanje šta će biti dalje", kaže Jajčevićeva.

Iako "sigurna kuća" u Modriči postoji već sedam godina, ona takođe nema trajne izvore finansiranja.

"Za sada imamo finansijsku pomoć od strane jedne švajcarske organizacije, a od Ministarstva za porodicu, omladinu i sport RS za ovu godinu dobili smo pomoć od 10.000 KM. Međutim, za sada nemamo dogovor s Centrom za socijalni rad, koji bi, takođe, trebalo da finansira boravak u 'sigurnoj kući'", kaže Gordana Vidović, direktorka Udruženja "Budućnost" iz Modriče. Dodaje da njihovo udruženje očekuje da će izmjenom i dopunom Zakona o zaštiti od nasilja u porodici čija je procedura u toku biti riješeno pitanje finansiranja "sigurnih kuća".

Povjerenje
A iz "Udruženih žena" navode da je jedan od najvećih problema steći povjerenje žrtve. Fizičke povrede je, kažu, lakše sanirati, međutim rane koje se ne vide ostavljaju najteže posljedice.

"Vrlo je važno da se pored saniranja tog fizičkog zdravlja kod žrtve nasilja radi na nekakvom psihičkom oporavku jer ta dugotrajna izloženost nasilju dovodi do osjećaja nesigurnosti. Takođe, veoma često te žrtve imaju sve simptome posttraumatskog stresnog poremećaja, koji može dovesti do trajnih promjena ličnosti", objašnjava Amela Bašić, psiholog u "Udruženim ženama".

Stručnjaci tvrde da period adaptacije obično potraje. Žrtvi je potrebno dati vremena da iz druge perspektive sagleda stvarnost. Dešava se da se žrtva javi na SOS telefon, ali obično iz straha od nasilnika na kraju odbije pomoć.

"Mi u svakom slučaju poštujemo odluku i volju žrtve nasilja u porodici. Žena je ta koja treba da kaže šta želi i šta smatra da je za nju najbolje u tom trenutku da se učini. Ponekad je potreban samo razgovor. Nekoliko puta imali smo i slučajeve da se žene jave, a zatim ćute na telefon, dok se same ne osnaže da porazgovaraju", priča Bašićeva.

Problem je i nezainteresovanost društva da pomogne žrtvama. Kao odgovor na takvu nedovoljnu zainteresovanost pojavila se knjiga volonterki SOS telefona koja je objedinila deset najtragičnijih priča porodičnog nasilja.

Naime, "Udružene žene" Banjaluka i Helsinški parlament građana Banjaluka 4. septembra su promovisali knjigu pod nazivom "Zašto nisi izabrala boljeg", koja je nastala kao rezultat desetogodišnjeg rada na SOS telefonu i u pravnom savjetovalištu za žene i djecu, žrtve nasilja u porodici.

"Naslov ove knjige govori o tome da je sama žrtva kriva zato što joj se nasilje dešava i izabran je namjerno da prikaže stav institucija prema žrtvama nasilja. Naime, ovakav odgovor sam dobila od socijalnog radnika iz jednog Centra za socijalni rad kad sam nazvala da pitam kako su riješili slučaj naše klijentkinje. Socijalni radnik mi je doslovce rekao: 'Rekao sam joj kad je dolazila da je mogla izabrati boljeg kad se udavala. Nismo joj ga mi iz Centra izabrali, sama ga je birala.' Kakvu pomoć od institucija može očekivati žrtva nasilja kad tamo gdje očekuje pomoć vladaju ovakvi stavovi", navodi Jajčevićeva.

Zakon sljedeći korak
Za 10 godina rada "Udruženih žena" kroz njihovu kancelariju prošlo je 6.868 klijentkinja koje su dobile pravnu pomoć. Na SOS telefon, kažu, imali su 7.096 poziva.

"Kada smo počinjale raditi na SOS-u i u savjetovalištu nismo imale nikakvo zakonsko uporište za koje bismo se vezale kako bismo pomogli ženama žrtvama nasilja. Lobiranjem na zakonodavnom nivou uspjele smo nasilje u porodici izvesti iz 'porodičnog okruženja', podigle smo svijest javnosti o ovom problemu kao o društvenom problemu, a ne kao o pitanju bračnih nesuglasica. Naši počeci bili su pionirski i trnoviti. Često smo gubili samopouzdanje, nailazili smo na zidove ćutnje od strane institucija. Za svaku žrtvu nasilja borile smo se najviše ličnim vezama i uporedo radile na razbijanju predrasuda o žrtvama nasilja i o nasilnicima", priča Jajčevićeva.

Sljedeći korak je, kažu, donijeti novu zakonsku regulativu.

"Podržavamo donošenje izmjena i dopuna Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, ali ne sa odredbom koja nasilje u porodici tretira kao prekršajno djelo. Smatramo da je nasilje u porodici najteži oblik kršenja ženskih ljudskih prava. Mi očekujemo da ćemo primjedbama 'Udruženih žena' i Helsinškog parlamenta građana, kao i drugih ženskih organizacija iz RS koje se bave prevencijom nasilja, dovesti do toga da se nasilje u porodici vodi isključivo kao krivično djelo", navode iz "Udruženih žena".
http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vi ... 01&meni=25

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2007, 12:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Socijalni radnik mi je rekao: 'Što si ga takvog izabrala kad si se udavala'."

Ovo je genijalno! :o

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2007, 22:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Da im vjerujemo?
Citiraj:
Ljubav preko flastera
Silvana STANKOVIĆ, 10. oktobar 2007

SELO Vašica, nadomak Šida, kuća u Ulici Vuka Karadžića, baš preko puta katoličke crkve. Prozori otvoreni. I kapija.
Bunovnoj Snežani (22), koja je leškarila u pidžami, visoki Miroslav Lukačević (22) doneo je jutarnju kafu i slatko od jagoda. Ovlaš poljubac lepe crnokose.
- Nemam flastere, ljudi svašta pričaju - dočekala nas je Snežana. Smeje se i kaže: - Nemam ni modrice.
Nasmejala se i svekrva Milica:
- Pa, nismo mi neki nasilni ljudi. Tu su deca, neka kažu.
Pripreme za venčanje, koje je 23. septembra u Šidu i obavljeno, izazvale su veliko interesovanje javnosti. O emisiji "48 sati svadba" raspravljalo se i u srpskoj skupštini. A snimak, na kojem mlada govori da je mladoženja ponekad ćušne, udari neki šamar, obišao je zemlju, izazvao bezbroj komentara i rasprava o grubostima između dva pola.
- Sve je to jedna velika zabuna - gotovo uglas govore mladenci. - Nije bilo tako. Možda je samo izgledalo.
A, kako je bilo?
Mladoženja Miroslav Lukačević tvrdi:
- Snimali smo detalje za tu emisiju i ja sam, istina, rekao da je bilo šamara. Rekla je i Snežana. Ali, to je bilo u jednom periodu kad smo bili u svađi. I ne baš tako i toliko. Pa zar bismo bili toliko godina u vezi, a zatim se odlučili na brak, da se ne volimo?
SneŽana pregleda gomilu slika sa svadbe, dodaje:
- Ko je lud da pristane na brak sa nekim ko će ga tući? To su gluposti. Shvatili su to svi. Oni koji nas poznaju, smeju se. Oni koji nas ne poznaju, čude se i vrte glavom. Narod.
Svadbu im je organizovala produkcija "Emoušn", sve im je plaćeno. U ugovoru, napisanom na šest stranica, između ostalog, piše: "U slučaju da se mladenci raziđu u narednih pet godina, obavezni su da vrate uloženi novac."
- Ma, nećemo se razilaziti - brzo će Miroslav. - Zašto bismo? Kad je pao taj šamar, bio sam malo ljubomoran. Sada nemam razloga. U braku smo, stalno smo zajedno.
Na radiju pesma Dragane Mirković "Život svoj ne volim kao tebe ja..."
- Slušamo narodnu muziku, uglavnom - objašnjava Snežana. - To volimo oboje. Miroslav je divan. Istina, bilo je ćuški, ali mnogo ranije. Kad se podigla tolika prašina oko svega, rešila sam glasno da kažem: "Sad ću ja njega da bijem!" Ma, ljudi, kakve batine? Mi se volimo.
Svekrva pozvala Snežanu da joj pomogne nešto oko šporeta.
- Sve znam da kuvam, Miroslavu posebno spremam kolače - kaže Snežana. - A, dobili smo i mnogo poklona za svadbu, tako da ćemo kuću polako renovirati i ubaciti nove stvari.
Svadbeni pokloni: kompletna kuhinja, ugaona garnitura, šporet, kućni bioskop, tri mikrotalasne rerne...
- Krečimo, ove šare na zidu odavno je pojelo vreme - kaže Snežanina svekrva. - Mladi su vredni, rade. Nisu zaposleni, ali rade tu, oko kuće. Imamo zemlju. Pa, i poljoprivreda je posao.
U štali pedesetak svinja, kokoške, pilići... Jedna koza.
- Hranim ih ja, redovno. Nije mi teško. Volim to da radim - ističe Miroslav. - Imamo i psetance, Mazu. Ono voli Snežanu. Vidite kako ima jedno uvo belo, a drugo crno.
Ne ustaju rano ujutru.
- Nema potrebe da se ustaje pre sedam, ranije ustaju oni koji čuvaju krave - veli Milica Lukačević.
U dvorištu parkiran traktor. Miroslav ga redovno vozi, počeo je još kao tinejdžer.
A, škola?
- Upisala sam prvu godinu srednje škole, pa batalila - kaže Snežana. - Miroslav takođe. Živimo od poljoprivrede. Pa, celo selo od toga živi. Stigla sam da završim frizerski kurs.
Selo Vašica, kažu, istina, poznato je po poljoprivredi. I vrednim paorima. Sad su seljani poznati i po Lukačevićima.
- Nismo mi Bukačevići, nemojte da pogrešute - naglašava Miroslav. - Mi smo Lukačevići. Mnogi svašta pišu, želimo bar da nam ime bude napisano pravilno. A, u selu nas presreću, pitaju svašta. Kad odemo u obližnji lokal "Pikaso", odmah nas salete pitanjima: koliko je bilo šamara? To je postala opšta šala u mestu.
Dok Snežana barata oko šporeta, Miroslav joj se prikrada, ljubi je.
- Ej, ti bi se samo ljubio. Nemoj. Čekaj da se naviknemo na priču o modricama. Posle ćemo na ovu o ljubavi.
Smeh.
- Ne smetaju nama te priče - opet će Miroslav. - Ali mi smeta to što su gosti bili nezadovoljni, jer kolači u "Dalazu" nisu bili sveži. Na svadbi proteklog vikenda, čujem, gosti su se šalili na gazdin račun govoreći da im je izneo slatkiše, preostale od naše svadbe.
Bez obzira na bajate kolače, bračni život im je, kažu, sladak. Mladi su, vole se, stalno su zajedno.
- Ne bih je udario nikad više u životu - obećava Miroslav. - Nadam se da ćemo vam javiti lepe vesti.

BRAT
MIROSLAV je jedinac, Snežana ima mlađeg brata Bojana, koji je obožava. I vređaju ga netačne priče.
- Bojan je rekao, uprkos svemu što je podiglo prašinu, ništa kod mene ne bi promenio - kaže Snežana.

http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=10&status=jedna&vest=109683&datum=2007-10-10

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]