banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 00:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Avg 2006, 14:28 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 25 Avg 2006, 14:20
Srbija bi ovih dana trebala da dobije potvrdu o dodjeli dvoslovne i troslovne skracenice od ISO medjunarodne organizacije za standarde u obliku RS i SRB, pa ce i internet domen u buducnosti biti .rs.
U tom smislu, poslali smo inicijativu Vladi Republike Srpske sa sljedećim sadržajem:

Postovani,
obracamo Vam se sa inicijativom vezanom za internet domen Republike Srpske.
Naime, kako trenutno stvari stoje, Srbija bi ovih dana trebala da dobije potvrdu o dodjeli dvoslovne i troslovne skracenice od ISO medjunarodne organizacije za standarde u obliku RS i SRB, pa ce i internet domen u buducnosti biti .rs. U tom smislu, predlazemo vam da u dogovoru sa Vladom Srbije i nasim Republickim zavodom za standardizaciju i metrologiju zatrazite da Srbija Republici Srpskoj dodijeli odnosno proda poddomen rs.rs koji bi u buducnosti mogao da se koristi u Republici Srpskoj kao prepoznatljiv i prihvatljiv od velike vecine fizickih i pravnih lica, za razliku od postojecih .ba i rs.ba koji to svakako nisu. To bi trebalo uraditi hitno, dok pomenuti poddomen nije vec zauzet.
Nadam se da cete pravovremeno reagovati kako bi se ispravila nepravda kada prije nekoliko godina Republika Srpska nije uspjela dobiti svoj domen .rs pod izgovorom da nije drzava, iako ga mnogi drugi u svijetu imaju iako nisu nezavisne drzave.
Sa postovanjem,
grupa informaticara iz Bijeljine.

Pozivamo vas da podržite ovu inicijativu putem ovog foruma, ali i pošaljete mailove podrške na adresu kabinet@vladars.net. Radi efikasnosti i ozbiljnosti, predlažemo da vaši mailovi budu kratki, jasni i ozbiljni.

Poslednji put menjao it-udruzenje-bn dana 26 Avg 2006, 15:36, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Avg 2006, 15:34 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Poštovana grupo informatičara iz Bijeljine, zašto .rs.ba domen nije dobar, a dobar je .rs.rs? Pa, Republika Srpska se nalazi u BiH, a ne u Srbiji. Zar nije .rs.ba prihvatljiviji i prepoznatljiviji od .rs.rs? Je l' on "BA" toliko mrsko, da ga ne možete ni vidjeti na papiru? Možda da predložite da se Banja Luka ubuduće zove Rsnja Luka.
Idioti!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Avg 2006, 17:11 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 23 Jun 2001, 02:20
To ponavljanje u "rs.rs" izgleda totalno bez veze, ali shvatam Bijeljince, oni se maksimalno oslanjaju na Srbiju u svim sferama života jer se nalaze tako blizu, boli njih briga za BiH, ako bude neko sranje, samo "pretrče" u Srbiju. Banja Luka je dovoljno daleko od Srbije da joj je BiH realnost mnogo bliža, a ne neke nerealne ideje o ujedinjenju sa Srbijom koje su, čini mi se, dosta raspostranjene kod stanovnika u istočnoj RS.

Ako želite koristiti .rs domen, bolje bi bilo koristiti ga direktno, i tu inicijativu trebate usmjeriti prema Vladi Srbije, jer oni ne dozvoljavaju registraciju domena pravnim licima koja se nalazi van teritorije Srbije.

Ako NIC YU (tijelo zaduženo za registraciju .yu domena, a vjerovatno će biti i za te .rs domene) dozvoli pravnim licima iz BiH registraciju .rs domena, ne treba ti niko više... Samo što mislim da od toga nema ništa, boli Srbiju briga za RS, jedino ako neke pare mogu izvući, onda se malkice interesuju...

Evo, pa se žali:
http://www.nic.yu/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Avg 2006, 18:01 
Voajer
Voajer

Not now, John! je napisao:
Poštovana grupo informatičara iz Bijeljine, zašto .rs.ba domen nije dobar, a dobar je .rs.rs? Pa, Republika Srpska se nalazi u BiH, a ne u Srbiji. Zar nije .rs.ba prihvatljiviji i prepoznatljiviji od .rs.rs? Je l' on "BA" toliko mrsko, da ga ne možete ni vidjeti na papiru? Možda da predložite da se Banja Luka ubuduće zove Rsnja Luka.
Idioti!

Ne želim ubuduće komentarisati uopšte političke postove na ovu temu, ali napraviću jedan izuzetak.
Kao prvo, ja nisam rekao da poddomen rs.ba nije dobar, nego sam iznio činjenicu da nije široko prihvaćen u javnosti RS-a, te da treba promovisati neki koji će biti opšte prihvaćen u Srpskoj.
Kao drugo, predlog rs.rs nema veze sa pripadnosti Srbiji, neko asocijaciji na Republiku Srpsku koja nije uspjela dobiti taj domen prije nekoliko godina, iz političkih a ne informatičkih ili argumentovanih razloga, jer i neke druge teritorije imaju svoj domen a nisu države. Sad kad će taj domen konačno biti dodijeljen ukazuje se prilika da se eksploatiše i u Srpskoj, a to što se dvostuko ponavlja ne vidim da predstavlja problem
I treće, nikome .ba nije mrsko koliko je tebi mrzak naziv Republika Srpska, znam da bi ti više odgovaralo Republika Mrska ili Republika Šumska, ali to je već tvoj problem.
Molim učesnike foruma da ovo pitanje više ne komentarišu sa dnevno-političke strane, nego sa realne, činjenične strane koja je prihvatljiva i moguća da postane realnost i prepoznatljivost. Napomena da internet domen neke firme uopšte ne mora biti vezan za državu, već za dobru asocijaciju, tako se danas sve velike TV kuće širom svijeta utrkuju da dobiju domen .tv, iako je on dodijeljen Kraljevini Tuvalu. Samo kod nas se ovakve stvari politizuju i ovako komentarišu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Avg 2006, 18:12 
Voajer
Voajer

pmalic je napisao:
To ponavljanje u "rs.rs" izgleda totalno bez veze, ali shvatam Bijeljince, oni se maksimalno oslanjaju na Srbiju u svim sferama života jer se nalaze tako blizu, boli njih briga za BiH, ako bude neko sranje, samo "pretrče" u Srbiju. Banja Luka je dovoljno daleko od Srbije da joj je BiH realnost mnogo bliža, a ne neke nerealne ideje o ujedinjenju sa Srbijom koje su, čini mi se, dosta raspostranjene kod stanovnika u istočnoj RS.

Ako želite koristiti .rs domen, bolje bi bilo koristiti ga direktno, i tu inicijativu trebate usmjeriti prema Vladi Srbije, jer oni ne dozvoljavaju registraciju domena pravnim licima koja se nalazi van teritorije Srbije.

Ako NIC YU (tijelo zaduženo za registraciju .yu domena, a vjerovatno će biti i za te .rs domene) dozvoli pravnim licima iz BiH registraciju .rs domena, ne treba ti niko više... Samo što mislim da od toga nema ništa, boli Srbiju briga za RS, jedino ako neke pare mogu izvući, onda se malkice interesuju...

Evo, pa se žali:
http://www.nic.yu/

Na žalost, još jedno pogrešno tumačenje naših namjera. Ne radi se ovdje o Srbiji, nego asocijaciji na Republiku Srpsku. Da je neko ostrvo u Tihom okeanu dobilo domen .rs, mi bi našoj Vladi predložili eksploataciju tog domena. On je do sada (a ni sada još uvijek) nije bio u upotrebi.
To što kažeš o direktnom korištenju .rs domena, to zvuči dobro ali će predstavljati možda problem kod institucija koje postoje i u jednoj i drugoj zemlji. Ta mogućnost se i nama više dopada ako bi bila realna i izvodljiva, i možda je treba razmotriti kao opciju broj 1.
I još jednom napominjem da se ovo što manje povezuje sa politikom, pošto vidim i u ovom postu neke komentare tipa ujedinjenje sa Srbijom i takve stvari. To su iluzije i ovaj predlog nikakve veze nema sa tim. A to da li Srbiju za nas boli briga ili ne ne želim komentarisati, svako ima pravo na svoje mišljenje. Ja recimo ne mislim tako, ali to nije tema ovog foruma.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Avg 2006, 19:02 
Veteran
Veteran

Wow, nema veze sa politikom. Nemojte si lagati.
Citiraj:
Kao prvo, ja nisam rekao da poddomen rs.ba nije dobar, nego sam iznio činjenicu da nije široko prihvaćen u javnosti RS-a, te da treba promovisati neki koji će biti opšte prihvaćen u Srpskoj.

Čekaj, sve što ti izjaviš na forumu je činjenica?
Kako to .rs.ba nije prihvaćen? Imaš li neki podatak koliko kojih domena su registrovala pravna i fizička lica iz RS?
Evo, možemo napraviti anketu na forumu da li ljudi znaju više .rs.ba ili .rs.sr (popularan među "informatičarima").
Uostalom, čime se vi "informatičari" bavite, osim što možda igrate CS ili postavite neki besplatan CMS?
Registrovali ste se na forum samo da biste napisali svoj apel (što je za mene čisti SPAM) i istu temu ste postavili na dva podforuma što je vrlo nekulturno. Svako ko se služi Internetom par godina, nauči osnove ponašanja na forumima i sl. medijima za komunikaciju. I ne biste ostavljali e-mail adrese u tom obliku. Ne želite valjda da u vladi RS slučajno obrišu vašu poruku brišući SPAM?
Vi da ste neki ozbiljni informatičari, koji zarađuju od svog posla, ne biste gubili vrijeme na ovakve besmislice, već biste popularizovali upotrebu Interneta u ovako informatički nazadnoj zemlji. I ne bi vam bio bitan domen, već biste se borili npr. protiv piraterije koja otima posao mladim informatičarima.
Ako griješim, ispravite me.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Avg 2006, 20:04 
Voajer
Voajer

Rekao sam da ne želimo ovo politizovati, ako imaš još šta reći javi se na pm
Ova tema podpada pod obje postavljene kategorije, možda i pod još neku, tu nemaš šta prigovoriti.
Anketa ti nije potrebna, pogotovo zato što ti hoćeš da porediš babe i žabe ali par realnih (činjeničnih, praktičnih) primjera ti dovoljno govori:
http://www.blic.net, banjaluka.com, teol.net, spinter.net vladars.net. telekomsrpske.com.... da li ti treba još, bilo bi glupo nabrajati dalje....
Ako to za tebe nisu činjenice onda ti ni ne živiš u Srpskoj pa nemaš pojma.
Ubuduće neću komentarisati tvoje političke postove, da tema nebi otišla stranputicom, ako imaš nešto po tvom mišljenju bitno reći piši na pm ako želiš da razjasnimo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Avg 2006, 20:47 
Veteran
Veteran

it-udruzenje-bn je napisao:
Anketa ti nije potrebna, pogotovo zato što ti hoćeš da porediš babe i žabe ali par realnih (činjeničnih, praktičnih) primjera ti dovoljno govori:
http://www.blic.net, banjaluka.com, teol.net, spinter.net vladars.net. telekomsrpske.com...

Čekaj, to su komercijalni domeni i nemožeš ih uzimati u razmatranje. I u FBiH imaš COM, NET, ORG domena, vjerovatno više nego BA. Kao i u bilo kojoj zemlji. Ne možeš reći da SAD nemaju svoj domen samo zato što manje ima US domena nego COM, NET, ORG... ISP-ovi sa razlogom uzimaju NET domen, a ne državni. Jedini primjer o kom bi se moglo diskutovati je vladars.net. Nemam ideju kako su se odlučili za NET domen, a ne za ORG, BA ili RS.BA. Njihova sramota.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Avg 2006, 21:49 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Avg 2006, 22:43 
Urednik
Urednik

@it-udruzenje-bn:
Kažeš da ova vaša inicijativa nema veze sa Srbijom, ako je tako, šta onda nedostaje rs.sr domenu koji se već koristi, šta će sad i rs.rs, ako već ima rs.sr koji, po meni, bolje izgleda. I dalje smatram da ponavljanje slova u rs.rs izgleda glupo, npr. http://www.semberija.rs.rs. Kao da je neko pogriješio pri kucanju, to će ljudi prvo kontati. Drugo, šta bi značilo rs.rs, možda RS = Republika Srpska - RS = Republika Srbija, što je nonsens. Kod rs.sr ima više smisla, moglo bi se tumačiti: RS = Republika Srpska - SR = Serbian. Da se razumijemo, ja ne vidim potrebu ni za rs.sr, ali kada bi mi smetalo to .ba, prije bih uzeo .rs.sr nego .rs.rs. A .ba mi ne smeta jer sam mišljenja da je Bosna jednako "naša" koliko je i "njihova", ali da sad ne ulazim u istoriju Bosne jer je ovo ipak forum Mediji.

@Not now, John!:
Broj rs.ba domena trenutno iznosi 476, broj .ba domena iznosi trenutno 3836, ispada da je rs.ba prilično prihvaćen. Još kad bi iz BTGPorta rekli koji je broj rs.sr domena, evo ja sam rekao za rs.ba.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Avg 2006, 23:01 
Veteran
Veteran

pmalic je napisao:
Broj rs.ba domena trenutno iznosi 476, broj .ba domena iznosi trenutno 3836, ispada da je rs.ba prilično prihvaćen. Još kad bi iz BTGPorta rekli koji je broj rs.sr domena, evo ja sam rekao za rs.ba.

Kad bi se moglo znati koliko od 3836 je iz RS... Uzimajući i neki veoma malen procenat čini se da je i BA domen prilično dobro prihvaćen u RS...
Očekivao sam veći broj RS.BA domena s obzirom da je besplatan.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Avg 2006, 23:11 
Urednik
Urednik

Not now, John! je napisao:
Kad bi se moglo znati koliko od 3836 je iz RS... Uzimajući i neki veoma malen procenat čini se da je i BA domen prilično dobro prihvaćen u RS...

Za određivanje koliko je .ba domena registrovano u RS bi trebalo vremena, mogu izvaditi spisak svih .ba domena, a podacima za svaki domen se može pristupiti preko web whois servisa. To bi neko ili odvojio cijeli dan ili dva da to ručno ispita ili bi morao pisati neki program koji bi to automatski uradio. Whois podaci se prikazuju kao slika da bi se kao fol izbjegao email harvesting, ali slika nema nikakve zaštite, lako bi se OCR-ovala. Bolje da su captchu stavili nakon unosa domena, a onda podatke prikazali kao običan tekst.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Avg 2006, 23:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2005, 16:26
Licno mi se domen .ba nikako ne svidja, mada ima firmi u RS koje ga koriste. Srecom skup je pa je takvih malo, evo nekih:

Agencija za bankarstvo RS (http://www.abrs.ba)
Hidroelektrane na Trebišnjici (http://www.het.ba)
MEB banka d.d. filijala u Bijeljini (http://www.meb.ba)
...

Nekad je blic imao spisak prezentacija firmi koje su na njemu hostovane. Tog spiska vise nema (barem javno) ali mogao bi posluziti kao reprezentativan uzorak.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2006, 00:23 
Veteran
Veteran

pmalic je napisao:
Whois podaci se prikazuju kao slika da bi se kao fol izbjegao email harvesting, ali slika nema nikakve zaštite, lako bi se OCR-ovala. Bolje da su captchu stavili nakon unosa domena, a onda podatke prikazali kao običan tekst.

Razmišljao sam da prikupim sve sličice sa whois podacima, ali bilo bi posla više nego što sam očekivao. Naziv mjesta se ne nalazi uvijek na istom mjestu na slici (zavisi od drugih podataka koji su uneseni).
Sličice su na adresama: http://www.nic.ba/stream/whois/whois_show.php?did=$broj
Primijetio sam da je najveći $broj = 6000. Znači li to da ima više registrovanih domena od 3836? Čudi me okrugla cifra.
Inače mislio sam prikupiti sličice pomoću:
Kod:
#!/bin/sh
i=1
while [ $i -lt 6001 ]; do
  wget http://www.nic.ba/stream/whois/whois_show.php?did=$i
  i=$[$i+1]
done

Sličice su veličine 2-2,5 kB, pa bi to išlo brzo. Zatim sam mislio da ih cropujem pomoći ImageMagick-a, ali je problem što se naziv mjesta ne nalazi uvijek na istom mjestu.
Uostalom, vjerovatno bi u NIC.ba digli frku kada bi primijetili da je neko skinuo sve whois informacije, pa mi se cijela ideja ne sviđa. :)
Mislim da bi dali statistiku po gradovima, kada bih tražio.

--- EDIT ---
Sad sam broj registrovanih domena - 3836.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2006, 01:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
rs.sr i rs.ba ..
slao sam zahtev da registrujem i jedan i drugi i nisu mi odobrili, ne znam zasto ..
cini mi se da jednom nije radio njihov mail server, tj da sam dobio odgovor da im mail nije poslat ..
mislim da nema potrebe za uvodjenjem rs.rs, jednostavnije je da se fizickim licima iz rs dozvoli registracija .rs domena, izgleda mnogo lepse i prakticnije je..
ako se dozvoli registrujem ga isti dan .. :)

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2006, 15:08 
Voajer
Voajer

Danas smo malo razgovarali i došli do zaključka da bi možda najbolja opcija bila tražiti od Vlade Srbije korišćenje osnovnog domena .rs za pravna i fizička lica iz Srpske. Naime, prikupili smo mišljenja sa više strana, izmeđuostačih i sa ovog foruma, gdje se većina ne slaže sa ponavljanjem rs.rs, pa ćemo korigovati naš prijedlog u tom smislu, i uputiti i jedan zahtjev Vladi Srbije odnosno nadležnom ministarstvu da se preko nadležne agencije odobri registracija domena i za naša pravna i fizička lica.
U svakom slučaju sačekaćemo još nekoliko dana dok dobijemo malo više mišljenja sa različitih strana po ovom pitanju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2006, 15:31 
Voajer
Voajer

pmalic je napisao:
@it-udruzenje-bn:

Nije mi jasno kako misliš da je .rs.ba popularan na osnovu ovih cifara gore? Ako uzmeš da je velika većina .ba domena u Federaciji, a svi rs.ba u Srpskoj, a samo ih je 476, onda je to veoma mali procenat korišćenja poddomena, čak i ako uračunaš faktor da FBiH ima i više stanovnika odnosno korisnika. Ipak, mnogo je tu faktora koji utiču na kalkulaciju, lijepo bi bilo imati tačne cifre.

Generalno, i dalje mislim, a to nije ništa novo, da je mnogo veće korišćenje komercijalnih domena nego državnog zato što on nije prihvaćen od korisnika, i po tom pitanju treba nešto raditi. Ne koriste ga vladine institucije, velike firme, nacionalna televizija, internet i telekomunikacioni operateri, što je uobičajeno svugje u svijetu.
Ukoliko se ne izborimo za predloženo ili slično rješenje, odnosno ako ne bude moguća direktna registracija .rs domena za naše građane i firme, spremni smo da promovišemo neko drugo rješenje, bilo .rs.ba bilo rs.sr (mada mi se ovo poslednje lično ne dopada), u cilju da se populariše nešto što će biti opšte prihvaćeno rješenje i prepoznatljivo svima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2006, 16:18 
Veteran
Veteran

Mislim da nema Vlada Srbije nekog uticaja na NIC Srbije, tako da mislim da bi trebalo da šaljete prijedlog NIC-u Srbije (nic.rs ili tako nešto).
Ja sam od NIC.BA tražio da mi pošalju statistiku po gradovima. Vidjećemo šta će odgovoriti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2006, 22:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2003, 23:39
-a

Poslednji put menjao elixir dana 26 Avg 2006, 22:31, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2006, 22:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2003, 23:39
it-udruzenje-bn je napisao:
Ukoliko se ne izborimo za predloženo ili slično rješenje, odnosno ako ne bude moguća direktna registracija .rs domena za naše građane i firme, spremni smo da promovišemo neko drugo rješenje, bilo .rs.ba bilo rs.sr (mada mi se ovo poslednje lično ne dopada), u cilju da se populariše nešto što će biti opšte prihvaćeno rješenje i prepoznatljivo svima.

Ne kontam samo što ste se baš vi osjetili toliko bitnima da pokrećete "borbu", "promovisanje" i "popularisanje" stvari koje su inače dužnost neke državne institucije? Predlažete nešto ovako krupno a nemate *uda ni da se pošteno potpišete, da vidimo da neko zaista stoji iza ovoga... "grupa informaticara iz Bijeljine"... smiješno.
Jeste da tamo "gore" u državi neko ne radi svoj posao kako treba, ali zar to treba da znači da svako ko se iole razumije u informatiku i ima viška slobodnog vremena treba sad da predlaže i promoviše svoja rješenja?
Postoje zvanična udruženja, nevladine organizacije i slični koje mogu ovo lakše pokrenuti i efikasnije usmjeriti ka konkretnom rezultatu... Inače ovakvom gerilom u vidu anonimnog Forum-marketinga i spamovanja državnih institucija samo mlatite praznu slamu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]