što se filmova i hit serija, pogotovo američkih, tiče, kupuju se paketi filmova i/ili serija. novi su, naravno, skuplji, stariji jeftiniji i tako dalje. zavisi i od atraktivnosti glumaca i repriza, i to je rečeno gore, koliko je para zaradio na boks ofisu, da li je hit ili ne, a i još mnogo čega. ne znam konkretne cifre. pregovara se, a to je gore neko takođe pomenuo, ili sa produkcijskom kućom koja je seriju ili film finansirala i koja je vlasnik prava (HBO, ABC, Dizni itd ...) direktno, ili sa nekom agencijom koja je ovlašćena da ih zastupa na domaćem terenu. međutim, kuće postavljaju uslove- da njihov film ide u udarnom terminu i tako dalje a onda se dobija jeftinije, da kažem, popust ... prodaju se i isti paketi za isti region, pa se tako na HRT-u i RTRS-u mogu vidjeti isti filmovi u razmaku od nekoliko dana ...
slično je i sa utakmicama, prenosima, i drugim sadržajima- dokumentarcima, raznim arhivskim materijalima i dnevnim vijestima ...
ne znam kako ide to sa nezavisnim filmovima niti da li se poslije određenog vremena oslobađaju autorskih prava. ali znajući amere, čisto sumnjam.
muzika je poseban slučaj jer kod nas niko ne poštuje intelektualnu svojinu niti autorska prava. tako da, u principu, ako hoćeš da ti se spot vrti na televiziji, bar na ovim lokalnim, odneseš im i pitaš da puste. ako se radi o hit izvođačima, neće biti potrebe za tim, jer će neko već da ih kontaktira. MTV i ostale muzičke televizije u svijetu rade po drugom principu, gdje izdavačke kuće plaćaju emitovanje njihove muzike. poseban slučaj, opet, jesu javni emiteri, odnosno državne televizije. njima bi, čini mi se, prema zakonu trebalo da se dostavlja taj promotivni materijal bez nadoknade.
ako sam dobro shvatio pitanje, pitaš šta filmska ekipa treba da uradi da bi dobila dozvolu da neku pjesmu koristi za saundtrek? koliko ja znam, neki reditelji i producenti angažuju muzičare da im naprave cijeli originalan saundtrek za film, i to plate. ako im, pak, treba neka stara pjesma, kontaktira se onaj ko je nosilac autorskih prava, dakle izvođač direktno. ako je taj izvođač preminuo, kontaktira se onaj ko ga je naslijedio, dakle rodbina, i njegov izdavač. i to se, naravno, plaća.
ima toga još ...
_________________ 'We must learn to live together as brothers or perish together as fools' - Martin Luther King, Jr
"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister
Viva la Muerte!
|