amadeus je napisao:
DVB standard? Svaki proizvodjac opreme odlucuje sam koliko ce implementirati taj standard u svojim prijemnicima. Neki prijemnici imaju staticku pid tabelu upisanu u flashu, neki imaju dinamicku. Neki prijemnici rade bez problema bez NIT tabele, neki nece. I tako kad je covjek u ovom poslu "s druge strane zice" tek onda sazna koliko je to kompleksna oblast. Neko bi pomislio da kad se uzme jedan proizvodjac opreme da onda nema problema, medjutim ni to nije rjesenje. Imao sam problem samo s jednom serijom Sony televizora koji nisu mogli skenirati kanale kako treba. Nakon duze analize problema dodjem do zakljucka da tv nece da radi bez male modifikacije NIT tabele. Jedna vrsta prijemnika zahtjeva odredjen "data lenght" uz deskriptor da bi radio korektno TTX, itd, itd, itd. Slicna situacija je i kod tv kanala. Najsvjeziji primjer je eurochannel i njihov problem sa prevodom. To nema nikakve veze sa kablovskim provajderom. Gdje god ima softver u igri tu ima i stimanja i krpljenja. Prilikom pustanja svake nove frekvencije ja primjenim sve poznate modifikacije ali kao sto rekoh tu je i faktor samih kanala i nacina prijema.
Ovdje se spominje i mobilna i njihov "standard". Kolega koji radi u mtelu ima primarni zadatak da svaku novu seriju sim kartica testira na mtelovoj mrezi. Brdo serija je vratio proizvodjacu... Malo ljudi zna probleme jedne kablovske mreze u Sloveniji i Sharp televizora, gdje je sam proizvodjac rekao da jeste to problem do televizora, odnosno softvera u njima, ali da ne misli to popravljati. Nista nije bolje ni sa "sertifikovanim" CAM modulima, koji se prilicno razlikuju cak i od softvera do softvera.
Sve se to iskustvo stice u svakodnevnom radu i covjek koliko god znao, nikad ne moze znati sta ga ocekuje u novoj verziji prijemnika, a imati sve moguce modele, sa svim mogucim verzijama softvera kod sebe je nemoguce, a i samo testiranje onda za svaki kanal bi trajalo godinu dana.
Na osnovu tvog iskustva, koji televizor je najbolje imati, kada je u pitanju prijem Eltinih kanala?