fantomacan je napisao:
info_elta2 je napisao:
Banjalucani se sjecaju nekoliko firmi koje su pokusale raditi kablovsku televiziju, naplatile građanima po 100 i vise KM pa su ugasile. Pogledajte u Sarajevo, prikljucak za kablovsku televiziju bio je od 120-150 KM, za to vrijeme Elta Kabel je od danasnjih 16.000 prikljucaka, 8.000 napravila besplatno ili za 1 KM. Nađite mi grad na prostorima bivse YU, u kome je jedan operater dao 1000 besplatnih prikljucaka, da ne pricamo o 8.000. Vec 4 pune godine kablovsku preplatu je moguce platiti putem uplatnica, koje se besplatno bez provizije placaju na salteru na Razvojne banke. Neupuceni trebaju znati da u vecini kablovskih sistema u BIH, preplatu naplacuju inkasanti od vrata do vrata.
Možete za promjenu prestati i lagati. Na vašoj mreži sam od početka i zaista najava je bila da će se priključak uvoditi besplatno. Kad ono dođoše majstori, i manje-više pedantno odokativno naplatiše svaki centimetar koaksijalnog kabla, bušenje, one male plastične hepeke za držanje kabla, tako da je to izašlo oko 25 KM, uračunajte i inflaciju pa neka je to sada vrijednost 30 KM. Tako da ne znam šta se to smatra besplatnim, možda ima i nekih srećnika koji su nekom metodom lutrije dobili besplatan priključak, mada sumnjam da postoje, vjerovatno su plod fikcije radnika Elte ili sami radnici, možda su jedino oni dobili tako. Ponavljam potpisan ugovor na minimalno 2 godine dosta prije samih radova, a Elta je pokazala šta znači besplatno i poštovanje mušterija. Pa onda isto prevara prilikom uvođenja kablovskog interneta u saradnji sa Blic netom, nigdje ništa nije pisalo o troškovima antenskog splitera i ponovo koaksijalnog kabla, kad ponovo se pojaviše iz Elte i ponovo obračun metara kabla, spliter, bušenje, silikon i ponovo 20 KM. Odgovor iz Blica da partnerske firme nisu u najboljim odnosima i da on inisu dužni objaviti troškove i cijenu Elte iako su partneri. Elta tada nije ni imala stranice, harač se mora platiti. Prevara 3 - Promjena kablovskog operatera, postoji instalacija do računara, modem ne odgovara, sad su milostivi i obračunavaju popust od 10 KM jer već postoji instalacija, harač plaćen ponovo 20 KM za setup modema.
A za besplatne uplatnice smo beskrajno zahvalni, mada sam zabrinut za vaše radnike, možda bi ipak trebalo i to naplaćivati? Zrno po zrno pogača, marka po marka - lihvari.
I tako, drago mi je za inženjere samo ne znam gdje su studirali jer očito su im promakle neke lekcije iz prirode kao vjetar, kiša, snijeg. Kad se prestanete baviti prevarama kao ove koje sam naveo možda i zadobijete nečije poštovanje. Ovako ste za mene na nivou ozbiljnosti grupe TNT iz dobro poznatog stripa.
Na uvrede necu odgovarati, odgovorit cu na konkretne stvari. Korisnik placa prikljucnu taksu sa potpisom ugovora u prikljucenju. Sa tim dobija pravo prikljucenja na mrezu kablovske televizije u Banja Luci. To pravo- priljucak moze se preneti u bilo koji kablovski sistem u BIH, odnosno prikljucak se prizna kao placen. Prikljucna taksa obuhvata instalaciju DO stana korisnika i ta instalacija je vlastnistvo operatera. Instalacija u stanu nije predmet ugovora. Ukoliko je nema moze je napraviti sam, bilo koji izvođac ili Elta Kabel. Kod nekog se potrosi 5 metara kabla, kod nekog 15m, neko ima 1 tv, neko 3 tv aparata.
Sav material u stanu je vlastnistvu korisnika i razumljivo je da ga korisnik plati. Znaci kada smo govorili za besplatan kablovski prikljucak, to znaci prikljucenje bez prikljucne takse. Ako smo vam u stanu dali 15m kabla, to smo vam naplatili i to je vase, i da hocemo to vam nemozemo pokloniti. Da nebude zablude na Obilicevu je skoro 50% stanova imalo instalaciju u stanu i tamo korisnik nije trebao placati troskove instalacije u stanu.
Sve nove zgrade imaju vec napravljene instalacije i tih troskova nema. Mi smo vam dali besplatan kablovski prikljucak, tacnije ono sto su u Sarajevu platili 120 KM, vi ste dobili besplatno. Material u stanu kako sami rekoste ste dobili i to ste platili što je sasvim normalna stvar.
Sto se tice vaseg prikljucka na internet putem Blic-a, vi ste bili korisnik blica i sa blicom ste dogovarali pod kojim uslovima ste prikljuceni. Ukoliko ste na Eltu ili vi ili blic narucili da vam montira razdelnik za kablovski modem, razumljivo da ste ga platili jer ste opet dobili material. Kakav je vas dogovor bijo sa blicom neznamo i ne zelimo se mjesati. Sto se tice prikljucaka na internet Elta Kabel tu su uslovi jasni i mislim da nema nikakvih razloga za nesporazum.