@radiofan
Moram priznati da je nakon nekoliko posljednjih postova, sama komunikacija na ovoj temi dobila na dinamici i kvalitetu. Malo si i ti sada pojasnio kako ti to sve vidiš, i nema govora da ti to gledaš iz ugla nekoga ko je radio ili radi na radiju i to komercijalnom radiju, sa sve krokodilima koji iz bare zvane tržišna utakmica iskaču, i tu te potpuno razumijem. I odmah da kažem, tu se djelimično slažem s tobom.
Gdje se slažem? Recimo da sam dijelom saglasan, da je najlakše napraviti dobar rezultat ako se hoda po već oprobanom receptu. Pusti najcrnji trubofolk ili IDJ turbo music pravac i čitaj poruke sa vibera i to je to. Ali, ja sam mišljenja da je takva filozofija obesmislila radio.
Jer šta smo dobili? Dobili smo pet šest istih radio stanica na jednom scan-u koje se razlikuju samo po jednako kilavim voditeljima i identu. Poenta je da, ako se želi uraditi posao, uopšte nije loše pokrenuti nešto sasvim novo, nešto što niko drugi nije. Eto ti si naveo jedan primjer, eto ta Extra u Zagrebu je, htjeli mi to priznati ili ne, ponudila purgerima nešto novo, nešto što nisu imali u fm-u ranije, bez obzira što je to nešto najgore što su mogli dobiti. Ko se sjeća, kada je svojevremeno NES ponudio muziku koja je na BiG-u bila zabranjena, koliko je to osvježilo skalu ovdje. O tome ja govorim. Mi smo sada dobili sve isto, i na žalost, sve loše, šund ili kako ja volim reći - smeće. Jer ponoviću, jednako su mi smeće Pink i ovih pet šest već pomenutih radio stanica.
Da može drugačije, meni su ponajbolji primjer Krdžići u Srbiji. Oni rade jako dobar posao. Najprije su napravili sjajan posao sa TDI, pa sa Hit i Karolinom, da bi sada potpuno šokirali cijelu Srbiju sa Lolom. Pazi, oni su, a to sigurno znaš, napravili rezultat sa radio stanicom koja emituje pravu narodnu muziku, nešto kao Naxi Boem, plus nagradne igre i kratke vijesti. Sada su ubjedljivo najslušanija stanica u Beogradu i Srbiji, a u Beogradu su pretekli sami sebe - svoj TDI radio i svoj Hit. A i Karolina je ok radio. Jako su to sve dobro posložili. Znači, bitna je bila dobra poslovna ideja.
Citiraj:
Lola, Naxi, Karolina, S1, Nostalgie, Hit Fm, 202.
Top 7 za najslušanijih radio stanica za Beograd za februar 2025.
Citiraj:
Radio u Srbiji u 2024. godini
Najslušanije stanice – prema SHARE-u izraženo u procentima i posmatrano za ceo period januar-decembar 2024.
1. Lola 14,06 (12,46 u januaru 2024)
2. S1 10,09 (+ 0,25 u odnosu na 2023)
3. HIT FM 6,6 (- 2,49 u odnosu na 2023)
4. 202 5,21 (+ 1,03 u odnosu na 2023)
5. Beograd 1 4,06 (- 0,44 u odnosu a 2023)
5. Play 3,9 (- 0,5 u odnosu na 2023)
7. S3 3,39 (nije bila nacionalna mreža u 2023)
8. Beograd 2/3 0,75 (+0,01 u odnosu na 2023)
Sada nekoliko riječi iz ugla nekoga ko samo sluša radio, ko voli radio, nekoga ko je odrastao uz 202-ojku i prvobitini BiG. Ne mislim ja da su vlasnici radio stanica jedini krivci za upropaštavnje etera i zagađivanje istog šundom i kičom. Veći su krivci oni koji su dopustili to. Regulator. Kao što se regulator uspio "izboriti" sam sa sobom da gotovo svaka vjerska zajednica ima svoj vjerski radio, pa čak i po više njih, tako je i generalno trebao postaviti standarde, da toliko stanica u nekom gradu može biti isključivo komercijalnih, toliko društveno-korisnih, toliko edukativnih, toliko komjuniti radio stanica, toliko studentskih, toliko informativnih, itd itd sa sve konkretnim procentima kako i šta. Mislim da sam to vozeći se po Sloveniji najbolje čuo i osjetio. Koliko sam mogao. U autu. Ovako smo zahvaljujući što kod nas nema pravila ni u čemu, i što je BiH zemlja u pokušaju, dobili splačine, dobili smo takvo stanje, da bahate gazdurine mogu da pišaju po radnicima u medijima, da radi ko šta i kako hoće, da jedan čovjek bude vlasnik i jedini zaposleni na nekoj televiziji ili radiju. I nema tu onda brate kvaliteta, onda i ne preostaje nekome, ko možda i želi ništa drugo nego da se u tržišnu utakmicu prepusti po sistemu - daj i ja ću isto, samo da ne propadnem. A propast nam je očito neminovna.