banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Maj 2025, 23:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 802 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 37, 38, 39, 40, 41  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Apr 2025, 08:13 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 22:33
Pokušavao je i Uno. :) I išlo je to dok je kapalo iz gradske kase. Ni ta priča ne pije vode bez "pomoći prijatelja". Lokalni radio je još malo prošlost. Banja Luka nema ni 200000 duša. Za dobar i kvalitetan gradski radio ti treba osoblje plus novinari. Nijedan lokalni radio te pare ne može zaraditi od marketinga na lokalnom nivou.
Dakle, moglo bi da Grad pokrene svoj, ali to opet ne bi ličilo ni na šta, jer bi se zapošljavalo stranački, i kurta i murta, i bilo bi to kao i svaka druga opštinska stanica koju niko ne sluša. Najsvježiji primjer - Radio Laktaši.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2025, 08:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
@radiofan Pokušavam da shvatim šta si htio reći ovim postom? Da me ubijediš da trebam misliti kao ti? Da su smeće i šund samo ono što ti misliš da jesu? Da sve stanice treba isto da zvuče da bi uspjele na tržištu? Da se ne može napraviti rezultat ako vrtiš drugačiju muziku od RSG, Mix, Pop i ostalih šund/smeće medija? Da se ne može napraviti rezultat ako ne ponudiš konzumu rijaliti? Da se Adnan Osmanagić kao "gazda" razlikuje od ostalih bahatih gazdi i "bizmismena"? Da je isti došao do para kroz medijski sektor i tržišnu utakmicu? Da se kod nas do para i bogatstva uopšte i dolazi kroz tržišnu utakmicu, bez obzira o kome je riječ, bez obzira da li je nekoga devedesetih pravio u restoranu kod Kibeta ili kod Roguljića?

Gledaj, odgovori na sva ova pitanja jasni su svakome ko je ovdje živio sve ove godine i bar malo pratio stanje, ali to uopšte nije tema. Ja samo hoću reći da su mediji danas ponajveći krivci što su nam šund i smeće postali "normalni". A ne bi trebalo. Nikako ne bi trebalo. Otuda moja digresija da nam je fm skala krajem devedesetih bila kud i kamo raznovrsnija nego danas. I da, stvarno mi ne pada mi na pamet da ubjeđujem bilo koga da treba misliti isto kao ja, a isto očekujem i od tebe.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2025, 08:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Choban je napisao:
drug je napisao:
radiofan je napisao:
Šteta je što Balkan nije opstao kao omladinsko-studentski radio.

Da, velika šteta. Banjaluci nedostaju i Studentski radio i Omladinski radio. Nemamo ni Sport radio, ni radio koji bi promovisao ekološke priče i turizam, nedostaje nam i Poslovni radio, Rock radio poput Ljubljanskog ili Beogradskog, antišablon radio poput Dvestadvojke ili Vala 202, nedostaje i radio kao što je bio Oksigen ...Radije bih nešto tako čuo na FM skali nego ovo smeće poput RSG ili MiX. Ali jbg to je nama naša borba dala.

Druže, Banjaluka prvo nema banjalučki radio.
Mjesto koje će dati prioritet gradu i fokusirati se na dešavanja za sve starosne grupe. Pa tek onda ostalo.
Nešto što je nekad bila radio Banjaluka ili što je Kontakt pokušavao kad ga je kupio Pantelija. I dijelom Balkan koji se više fokusirao na mlade.

Što je najgore po nas, to ne bi bio neki megalomanski projekat i par ljudi bi ga moglo izgurati.

Slažem se. Velika je šteta što Banjaluka nema svoj lokalni, gradski radio. Pokušavao je Kontakt, pokušavao je i Uno. Mišljenja sam da je Banjaluka skrajnuta proglašavanjem tadašnje Radio Banjaluke u Radio RS. Danas bi lokalni gradski radio mogao opstati samo ukoliko bi osnivač i vlasnik bio Grad. Isto tako mišljenja sam da bi Grad mogao bez ikakvih poteškoća obezbijediti sredstva za funkcionisanje gradskog radija koji bi kao firma koja bi uz radio ponudila i portal sa video uslugom mogla napraviti dobar rezultat, kako po slušanosti onda samim tim i na tržištu. Dalje, nedostaje i Studentski radio. Takav jedan prijekat morao bi biti finansiran putem Vlade RS i uprave Studentskog kampusa, Turistički, isto tako, putem podrške resornog ministarstva i tržišno kroz turističke agencije i turističke organizacije, sport radio bi vjerujem podržali sportski savezi, klubovi i kladionice. Postoji stvarno milion načina kako fm scenu učiniti raznovrsnijom i kvalitetnijom, ne samo u Banjaluci veći na nivou RS pa i BiH. Ali, na žalost, to nikoga nije briga. Državni, republički i gradski organi su sami sebi svrha, regulator je ogrezao u korupciji i kriminalu, tako da smo prepušteni tajkunima, recidivima sumnjivih bogaćenja iz proteklih ratova da nam kroje medijsku scenu i djecu zagađuju šundom/smećem. Zato i jesmo tu gdje jesmo, sve više je vršnjačkog i porodičnog nasilja, bahatosti, netolerancije, narkotika i alkoholizma, kriminala, korupcije, zato što su nam mediji takvi, zato i jesmo otišli do vraga. Čast izuzecima, zaista kapa do poda izuzecima.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2025, 08:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

drug je napisao:
@radiofan Pokušavam da shvatim šta si htio reći ovim postom? Da me ubijediš da trebam misliti kao ti? Da su smeće i šund samo ono što ti misliš da jesu? Da sve stanice treba isto da zvuče da bi uspjele na tržištu? Da se ne može napraviti rezultat ako vrtiš drugačiju muziku od RSG, Mix, Pop i ostalih šund/smeće medija? Da se ne može napraviti rezultat ako ne ponudiš konzumu rijaliti? Da se Adnan Osmanagić kao "gazda" razlikuje od ostalih bahatih gazdi i "bizmismena"? Da je isti došao do para kroz medijski sektor i tržišnu utakmicu? Da se kod nas do para i bogatstva uopšte i dolazi kroz tržišnu utakmicu, bez obzira o kome je riječ, bez obzira da li je nekoga devedesetih pravio u restoranu kod Kibeta ili kod Roguljića?

Gledaj, odgovori na sva ova pitanja jasni su svakome ko je ovdje živio sve ove godine i bar malo pratio stanje, ali to uopšte nije tema. Ja samo hoću reći da su mediji danas ponajveći krivci što su nam šund i smeće postali "normalni". A ne bi trebalo. Nikako ne bi trebalo. Otuda moja digresija da nam je fm skala krajem devedesetih bila kud i kamo raznovrsnija nego danas. I da, stvarno mi ne pada mi na pamet da ubjeđujem bilo koga da treba misliti isto kao ja, a isto očekujem i od tebe.

Ne prijatelju, naprotiv. Ne namećem ti svoje mišljenje. Moj najbolji jaran živi za metal, ja ga ne mogu smisliti, ali ne govorim za to da je smeće, osim kad se zajebavamo. Može se napraviti drugačiji rezultat, ali ta muzika mora biti komercijalna i uglavnom domaće produkcije i to ti je fakat na ovim prostorima. Vjeruj mi da je kudikamo bolji od pojedinaca, naročito naših. Svakako da je bilo i mutljavina, ali ono što ti ja mogu reći da je ako ništa, barem do frekvencija došao na finjaka.

Ja ću ti isto tako reći da i mediji plaćaju "hljeb i kiselu vodu". Ne bih baš krivio njih za sve i što je sve tako kako jeste. Eto, imaš u Beogradu i Zagrebu izbora, pa jesu li Yammat i 202 najslušaniji - nisu. Jel' Hrvatska bombardovana Pinkom i narodnjacima - nije. Jel' Extra FM u prvih deset stanica po ukupnom udjelu u slušanosti u zemlji, a pokriva signalom samo zagrebačku županiju - jeste. Jel' emituje na frekvencijama rahmetli sportskog radija Cibona koji je imao vrhunsku muziku - emituje. Jel' propao Radio 101, pojam radija na ovim prostorima - jeste. Jel' bi Yammat mogao preživjeti bez Tedeskijeve ljubavi - ne bi.
Dalje, ako ćemo stručno - Jel' npr. u zvijezde dizani Otvoreni radio bolji od Radio Mix-a ili radija S3 osim muzike koju puštaju - nije.
Jel' Nicki Minaj isti klinac kao Senidah - jeste. Pola te muzike koju vrti Otvoreni nisu ništa drugo do Jala i Buba samo na engleskom ili španskom.... I tako, ima toga koliko hoćeš.
PS Rock radio u Beogradu drži pazi sad - Željko Mitrović. Za svoj ćeif. Inače je prije toga bio u vlasništvu AS FM grupacije, pa propao. U Gradu od dva miliona ljudi koje pokriješ samo sa jednim predajnikom od 3 kW sa Ušća ili bilo koje visoke zgrade.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2025, 08:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2011, 16:55
radiofan je napisao:
dejann je napisao:
Usput, uskoro nam stiže Radio S, i to na nacionalnom nivou. :D

Ovaj sarajevski koji ide tamo već neko vrijeme?
Taj S je mi je baš loš radio i u Srbiji, miks svega i svačega.

I slažem se da je i Otvoreni kič i šund, isto kao taj Mix i Pop FM, samo za one "urbanije".

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2025, 09:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Daky je napisao:
Ovaj sarajevski koji ide tamo već neko vrijeme?
Taj S je baš loš radio i u Srbiji, miks svega i svačega.

Mislim da da. Mada, moguće je da program ide iz Bijeljine.
Ne bih rekao da je loš. Tu rade ozbiljne njuške i ozbiljna je to mašinerija, i godinama su najslušaniji. Odmah iza njih je HIT FM u vlasništvu TDI grupacije.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2025, 09:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Meni se generalno ne sviđa kad stanica miksuje sve i svašta. Domaći pop, rock, ove novokomponovane pa onda na sve to i strane verzije istog. S4 mi je puno bolji. Ali ko voli nek izvoli, sve ima svoju publiku. :)

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2025, 09:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Saglasan sam. Nekad si morao praviti prelaze, slagati blokove žanrovski, po dekadama... To je bilo pravilo. Da odradiš samo tonsku smjenu, morao si baš dobro poznavati muziku i dobro se naraditi. Danas ne samo da nije, već bjež' od toga. :D

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2025, 09:06 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Sve podržavam što je drug napisao i u teoriji je sve to dobro i društveno odgovorno, ali govorimo o 5-10% ljudi koji bi to slušali. Ko će to da finansira i od čega? Ovdje je uvijek i uvijek će prolaziti komercijala i narodnjaci. Mentalitet.
Skloni smo da idealizujemo kako je prije sve bilo drugačije u pozitivnom smislu i još dodatno romantizujemo, što i nije uvijek tako.
Ipak, porediti '90-e i početak '00. i danas je miješanje baba i žaba. Imao si tada 3-5 tv kanala, velika većina naroda bez interneta i tada je radio i imao neku popularnost i slušanost jer nije bilo toliko izbora.
Danas kad ima stotine tv kanala i hiljade putem interneta, youtube, spotify, podcaste i druge tekovine modrenog vremena, ko još sluša radio? U autu, na poslu, prodavnici i frizerskom. To je baš ciljna grupa za Dža ili Bu.

Ako sam dobro upratio, zapadne (kolokvijalno rečeno) radio stanice su postale interaktivne, integrisane sa internet servisima, video streaming, live programi, studijski koncerti uživo, kratke zabavne forme i sl. Ali za sve to treba i skupa oprema i novac. I tamo je to održivo jer je standard veći, bogatije tržište, skuplje reklame.
Zasnivati radio danas na puštanju muzike i par vijesti sa interneta je prevaziđeno.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2025, 09:13 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Tačno. Drug ima dobre namjere. Ali na žalost situacija mu ne ide u prilog, a sve si lijepo posložio, tako da...to je to.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2025, 10:12 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 04 Okt 2013, 18:47
mene čudi kako i neke postojeće stanice opstaju tipa Uno, Plavi, Hard rock... posljednje što je ugašeno je Gradski, a sjećam se da je bio i radio Pink BH ako se ne varam zamijenio je Nezavisni radio ali se ne sjecam kakva muzika je bila i koju su teritoriju pokrivali (samo grad ili šire) ...sve je manje tih lokalnih stanica

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2025, 13:00 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

@radiofan

Moram priznati da je nakon nekoliko posljednjih postova, sama komunikacija na ovoj temi dobila na dinamici i kvalitetu. Malo si i ti sada pojasnio kako ti to sve vidiš, i nema govora da ti to gledaš iz ugla nekoga ko je radio ili radi na radiju i to komercijalnom radiju, sa sve krokodilima koji iz bare zvane tržišna utakmica iskaču, i tu te potpuno razumijem. I odmah da kažem, tu se djelimično slažem s tobom.

Gdje se slažem? Recimo da sam dijelom saglasan, da je najlakše napraviti dobar rezultat ako se hoda po već oprobanom receptu. Pusti najcrnji trubofolk ili IDJ turbo music pravac i čitaj poruke sa vibera i to je to. Ali, ja sam mišljenja da je takva filozofija obesmislila radio.
Jer šta smo dobili? Dobili smo pet šest istih radio stanica na jednom scan-u koje se razlikuju samo po jednako kilavim voditeljima i identu. Poenta je da, ako se želi uraditi posao, uopšte nije loše pokrenuti nešto sasvim novo, nešto što niko drugi nije. Eto ti si naveo jedan primjer, eto ta Extra u Zagrebu je, htjeli mi to priznati ili ne, ponudila purgerima nešto novo, nešto što nisu imali u fm-u ranije, bez obzira što je to nešto najgore što su mogli dobiti. Ko se sjeća, kada je svojevremeno NES ponudio muziku koja je na BiG-u bila zabranjena, koliko je to osvježilo skalu ovdje. O tome ja govorim. Mi smo sada dobili sve isto, i na žalost, sve loše, šund ili kako ja volim reći - smeće. Jer ponoviću, jednako su mi smeće Pink i ovih pet šest već pomenutih radio stanica.

Da može drugačije, meni su ponajbolji primjer Krdžići u Srbiji. Oni rade jako dobar posao. Najprije su napravili sjajan posao sa TDI, pa sa Hit i Karolinom, da bi sada potpuno šokirali cijelu Srbiju sa Lolom. Pazi, oni su, a to sigurno znaš, napravili rezultat sa radio stanicom koja emituje pravu narodnu muziku, nešto kao Naxi Boem, plus nagradne igre i kratke vijesti. Sada su ubjedljivo najslušanija stanica u Beogradu i Srbiji, a u Beogradu su pretekli sami sebe - svoj TDI radio i svoj Hit. A i Karolina je ok radio. Jako su to sve dobro posložili. Znači, bitna je bila dobra poslovna ideja.

Citiraj:
Lola, Naxi, Karolina, S1, Nostalgie, Hit Fm, 202.
Top 7 za najslušanijih radio stanica za Beograd za februar 2025.

Citiraj:
Radio u Srbiji u 2024. godini

Najslušanije stanice – prema SHARE-u izraženo u procentima i posmatrano za ceo period januar-decembar 2024.

1. Lola 14,06 (12,46 u januaru 2024)
2. S1 10,09 (+ 0,25 u odnosu na 2023)
3. HIT FM 6,6 (- 2,49 u odnosu na 2023)
4. 202 5,21 (+ 1,03 u odnosu na 2023)
5. Beograd 1 4,06 (- 0,44 u odnosu a 2023)
5. Play 3,9 (- 0,5 u odnosu na 2023)
7. S3 3,39 (nije bila nacionalna mreža u 2023)
8. Beograd 2/3 0,75 (+0,01 u odnosu na 2023)

Sada nekoliko riječi iz ugla nekoga ko samo sluša radio, ko voli radio, nekoga ko je odrastao uz 202-ojku i prvobitini BiG. Ne mislim ja da su vlasnici radio stanica jedini krivci za upropaštavnje etera i zagađivanje istog šundom i kičom. Veći su krivci oni koji su dopustili to. Regulator. Kao što se regulator uspio "izboriti" sam sa sobom da gotovo svaka vjerska zajednica ima svoj vjerski radio, pa čak i po više njih, tako je i generalno trebao postaviti standarde, da toliko stanica u nekom gradu može biti isključivo komercijalnih, toliko društveno-korisnih, toliko edukativnih, toliko komjuniti radio stanica, toliko studentskih, toliko informativnih, itd itd sa sve konkretnim procentima kako i šta. Mislim da sam to vozeći se po Sloveniji najbolje čuo i osjetio. Koliko sam mogao. U autu. Ovako smo zahvaljujući što kod nas nema pravila ni u čemu, i što je BiH zemlja u pokušaju, dobili splačine, dobili smo takvo stanje, da bahate gazdurine mogu da pišaju po radnicima u medijima, da radi ko šta i kako hoće, da jedan čovjek bude vlasnik i jedini zaposleni na nekoj televiziji ili radiju. I nema tu onda brate kvaliteta, onda i ne preostaje nekome, ko možda i želi ništa drugo nego da se u tržišnu utakmicu prepusti po sistemu - daj i ja ću isto, samo da ne propadnem. A propast nam je očito neminovna.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2025, 13:52 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 01 Feb 2021, 12:02
Pa i Hit, Karolina, TDI vrte iste pjesme do besvjesti kao i ostali. Samo u različitim žanrovima. Slušaš 3 dana i znaš sve napamet

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2025, 19:35 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Okt 2005, 21:36
I radiofan i drug su u pravu svako sa svog stanovišta. Na žalost, situacija je jako loša. Big, kakav je takav je, opet je po meni bolji od svih ostalih. Ja na našoj FM skali rado poslušam Nes, Big1 i Big 4. Tu spada i Radio RS. Na žalost Big kuburi sa radnicima. Big 1 nedeljom nema nikakvog programa. Ako hoću radio bez priče, imam ih na internetu koliko hoću. Meni je smisao FM radija da ima i neku priču, pa taman to bilo čitanje vijesti i informacija sa neta. Big na žalost ima jako loš kvalitet strima pa ih izbjegavam slušati preko neta. Kad sam u dometu FM signala, rado ih poslušam. Ovdje jeste tema FM, ali moram reći da je stream kod većine banjalučkih stanica užasan. Primjer kvalitetnog strima je Nes radio.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2025, 22:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

gsasa je napisao:
. Primjer kvalitetnog strima je Nes radio.

I relativno dobar radio. Vjerojatno jedina poznatija radio stanica na ovim prostorima koja (i dalje) nije formatirana i ne vrti iste stvari do besvjesti.
Primijeti se da nisu ograničeni po tom pitanju i svašta se može čuti na Nesu.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2025, 22:54 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Samo znaju smarat sa Dinom Merlinom.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2025, 23:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

To je boljka većine stanica :D

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2025, 01:48 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Okt 2005, 21:36
Po meni i Bigovi nisu loši. Jedino ih j***e nizak bitrate na strimu pa kad se sluša na nekim dobrim slušalicama zna iritirati.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2025, 07:22 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
<Enter_name> je napisao:
Samo znaju smarat sa Dinom Merlinom.

Некада помислим да слушам радио Сплит, али шта да се ради. Сви врте неку листу, кад се слуша пар дана за редом упрати се да и они доста понављају.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2025, 08:58 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Radio Dalmacija :)

Šalim se. Generalno je jako malo radio stanica koje nisu "formatirane". Krenulo je zahvaljujući BBC-iju nakon njihovog istraživanja s kraja osamdesetih, da se konzumu nudi 400 pjesama na listi tako da krajem sedmice deset ispada a deset novih upada. Time se "postiže da neka radio stanica bude prepoznatljiva" slušaocu po muzičkom dijelu sadržaja. I to se raširilo u cijeloj Evropi. U suštini je sve manje klasično neformatiranih radio stanica, a to su uglavnom "svaštare" Ja se recimo sjećam Radio Perpera iz Bgd koji je imao foru 3 pa jedan. I to im je išlo između vijesti i oglasa, dva puta u jednom satu. Idu 3 strane pjesme pa džingl pa jedna domaća pjesma, ili kao što je
BiG imao, tri od istog izvođača u svakom neparnom satu. To su dobre stvari koje radio čine radiom. Gost muzički urednik, prvi je uveo 202, a već nekoliko godina ide i emisija Mojih 50 na mreži radio stanica. Generalno, po meni, problem radio stanica nije muzički dio programa, već govorni. Zašto se pola Srbije ložilo na TDI, pa zbog kontrakviza, ili na B92 pa zbog Pop mašine. BiG je nekada imao sjajne emisije, od Balkan expressa do Fruktona top liste i Urbane extravaganze koja msm još ide. Istina, radio je danas drugačiji i nove generacije traže manje priče a više muzike, ali onda tu priču treba prilagoditi konzumu i vremenu. Zanimljiva vijest sa neta na simpatičan način prezentovana, kvalitetnih i kreativnih radio voditelja, fono uključenja dopisnika i slušalaca, najave zanimljivih događaja u lokalnoj zajednici, česte nagradne igre i brza i kratka vijest i dalje daju rezultat, bez obzira o kakvom se muzičkom formatu radi. I to je po meni fm radio. Naravno, danas je, moderni radio nezamisliv bez portala koji ga prati, bez kvalitetnog streana, bez opcije da se dio programa može poslušati na zahtjev, bez video opcije na portalu za važne vijesti i hrpe tematskih radio stanica, koje bi trebale zadovoljiti muzičke sladokusce. I sve to zvuči naizgled lako, ali kada ovo ostvariš, prekucao si igricu. A mi slušaoci to onda doživljavamo svako na svoj način. I slušamo taj ili onaj radio. ;)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 802 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 37, 38, 39, 40, 41  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]