nika je napisao:
evo nekoliko informacija iz rtrs, koje diskutantni verovatno ne znaju:
1.rtrs je kuca sa ogromnim dugom, koji je prouzrokovalo lose vodjstvo u poslednjih nekoliko godina(cifra se procenjuje na oko 7 miliona).
2.plate zaposlenih su dramaticno niske, i kasne oko 6-8 meseci, sto moze da objasni kvalitet "novinara". kako naterati nekog normalnog i pismenog (cast izuzecima!) da radi za,recimo, 200 km, koje ce poceti da prima 8. meseci nakon sto je poceo da radi?
3. rtrs nema tv dom, ova kuca je podstanar u banskomdvoru, ciji je prostor APSOLUTNO neaekvatan za ovu namenu.
4. emitovanje bilo kog stranog programa se debelo placa, cak i starih, domacih filmova. kad bi se rtrs usudila da pusti,npr. film, ili crtani, ili muzicki spot za koji nema prava, platila bi cifru sa najmanje 3 nule.
5 emitovanje .bh1 dnevnika nametnuto je zaposlenima, kao i pracenje bh sporta. zaposleni nisu u prilici da biraju. o svemu odlucuje upravni odbor, tj. preko upravnog odbora, visoki predstavnik,a nadam se da je svima jasno sta on i kako zeli.
6. mislite li da zaposleni na rtrs ne znaju kako lose stoje stvari? mislite li da ih neko pita ssta oni zele?
7. program rtrs se proizvodi sa 3-4 kamere u banjaluci. ukupno. iz studija koji je manji od vase dnevne sobe.
8.budzet ogromne vecine emisija je 0 km, jer,ako novinar osmisli bilo sta sto kosta(scenografija, prilozi, prevodi sa satelita i sl.), rtrs mu ne moze obezbediti novac.
9.veliki broj predajnika rtrs uzela je pbs(bh 1), i zbog toga sad stanovnici veceg dela rs nemaju signal, ili imaju jako los prijem. naravno, zaposlene na rtrs niko nije pitao o tome, jer je g.din pedi tako odlucio.
i tako do beskraja...

Receno stoji, medjutim... meni se ovdje namece analogija sa (ogromnim brojem) propalih firmi: radnici su godinama cutali i gledali kako se pljacka, i sami su ponesto lapali ili na drugi nacin doprinosili propasti, i onda kada je doslo do samog dna, kada je postalo sasvim ocigledno da je sve propalo - kao pobunili se i strajkuju. Pa kada firma propadne kasno je za strajk!
RTRS je osnovala Narodna skupstina RS. Ako Mikerevic moze da dati 200.000 KM na Audija, onda moze malo da stisne guzicu pa da odvoji novac i za televiziju. Uostalom, svi mi znamo kakvi likovi sjede gore u vladi i na sta se pare trose, i za poslednjih najmanje 4 godine i pored ove krize itd ja mislim da se mogao rijesiti veci dio problema RTRS-a da su oni pravili veci pritisak.
Svi ti zaposleni imaju svoj sindikat i na taj nacin i oni sami snose jedan dio odgovornosti u razvoju i upravljanju firme.
Sasvim je nedopustivo da neka televizija nakon 10+ godina ne dobije svoj prostor, niti bilo ko normalan moze da tolerise da ih politicari guze na isti nacin godinama.
Dakle, ako se ljudima sa RTRS-a ne svidja to sto pola godine nemaju platu, sto im je plata smijesno mala, sto su im rukovodioci budale itd rjesenje je jednostavno - sindikat se organizuje, naprave se odgovarajuce pripremene radnje i odrze pregovori, ako to ne urodi plodom prekine se program.
Mozete svaki dan da odvojite dio programa npr. 1 sat i da tu napadate guzonje i lopove. Milion ljudi to gleda i njima nece biti svejedno, a sve jedan se ogrijesio o RTRS.
Sto se tice okupatora, tu je malo teze doci do rjesenja... ali ne mislim i nemoguce.
Glavni problem je tu u nebrizi i neodgovornosti.. svi idu linijom manjeg otpora. Meni licno da je Pedi uzeo predajnik ja bih znao sta da radim

)
Mislim da se dato moze rijesiti preko politickih struktura, a i vrijeme je da se iz tog upravnog odbora izbaci strana pogan (hah i zamijeni domacom

(.