Uf kakva se ovdje prasina digla...pa da i ja iskuckam koju...na samom pocetku, navescu kao mozda i bitno i nebitno da sam 3 godine, sve do decembra prosle godine radio u print medijima, tako da cu upotrijebiti neka iskustva stecena u tom poslu. Prvo, ovdje su se korisnici posvadjali oko cini mi se dvije potpuno razlicite teme i to ko je gledaniji i ko je kvalitetniji. A onda su se pobrkali javni servisi i komercijalne kuce kao slag na tortu. Nema sumnje da je kad je kvalitet u pitanju Hrvatska televizija mnogo kvalitetnija od svih javnih servisa u regionu. U Hrvatskoj ponajprije postoji kultura placanja tv pretplate sto na ne samo prostorima BiH nego i u Srbiji jos nije slucaj. Uz to HTV je najstarija tv kuca kada su u pitanju javni servisi u regionu te su se mnogo prije uspjeli prestrojiti uopste u javni servis te da iza HTV-a stoji i mnogo ozbiljniji menadzment koji je i marketinskim prihodima i prodajom treceg kanala kvalitetno poentirao, mada recimo privatno mi nije bas bilo drago zbog toga jer mi je HTV 3 neuporedivo bilo bolji od RTL-a. S druge strane pak RTS je tek dolaskom Tijanica uspio iz partijske televizije Slobodana Milosevica poceo preustroj u javni servis i to se vidi. Te godine kasnjenja otvorile su prostor mnogim komercijalnim tv stanicama da se ubrzano razvijaju, pa tako danas na srbijanskoj sceni imamo i jak PINK i B92 i FOX koje posjeduju finasnijske mogucnosti da kupuju kvalitetne tv sadrzaje ili pak da iste sami i proizvode - kako ko, stoga se desilo da je javni servis u Hrvatskoj mnogo jaci od komercijalnih tv kuca koje su zgazile komercijalne konkurente, mislim finasijski naravno dok to nije slucaj u Srbiji koja je medijskom trzistu ponudila veci broj komercijalnih tv stanica. Ne smije se zanemariti ni cinjenica da je RTS bio sravnjen sa zemljom i bukvalno na nuli nakon NATO intervencije, kao i to da tamo nadlezna RRA nije odobrila prodaju treceg kanala RTL-u, sto je isto krajnje lose ispalo jer je 3K bio fenomenalna urbana televizija, tako da se tu znacajna finasijska svota izgubila...ali ni to nisu dovoljni izgovori sto se u Srbiji kaska sa razvijanjem javnog servisa. O BIH da ne i govorimo, dva entitska emitera su jos i tehnicki i finasijski daleko ispred javnog servisa BHT i realno ni jednom od njih dva ne odgovara jak krovni tv sistem, jer tu ima i dosta politike kao i uvijek. Tako da su tako otprilike stvari postavljene..s druge strane potpuno je razlicito pitanje ko je gledaniji...Kada se uzme RS, vec duzi niz godina RTRS drzi primat i na prvom je mjestu po svim indexima gledanosti, i to je realna slika, jer je ciljna grupa u RS takva da je RTRS pokrio vecinu onoga sto ju zanima, dok su po pravilu tek na drugom mjestu komercijalne tv kuce pa je tako PINK BH, na zalost ponajvise poentirao na jeftinoj tv produkciji ruzicasto upakovanoj u bljestavilo sjaja i bogatstva, dok je kod intelektualne manjine bolji prolaz obezbijedila ATV, mada i kod njih ima dosta lutanja kome se dodvoriti: opstenarodnim masama ili pak uzoj konstantnoj gledalackoj masi. Tu je mnogo manje lutao BN pa se bolje i snasao. Ostali prvenstveno K3, VIKOM ili OSM su ipak daleko ispod, a BEL i SIMIC su se odavno izgubili. Sto zbog politike, sto zbog nesnalazenja pa i nezainteresovanosti, FTV i BHT pa cak OBN imaju jos uvijek malu gledanost u RS. Sto se tice medija iz inostranstva, u zapadnom dijelu je bolji prolaz obezbijedio HTV uz NOVU TV i RTL dok je na istoku bolji prolaz obezbijedio RTS uz B92 i FOX sto se moze tumaciti i tehnickom pokrivenoscu prostora ili pojednostavljeno geografijom. Sve veca upotreba satelitske opreme u sve vecem broju domacinstava a i trud kablovskih operatera u ciji rad ne bih ulazio, omogucavaju da se stvori veci izbor, pa su se tako i gledaoci koji su tradicionalno bili uz nekoga rasuli sto je dobro jer ce se tako dobiti realnija slika. Prvenstveno je to dobro zbog nasih kanala ovdje jer ce morati pratiti kolege iz regiona koje ruku na srce mnogo bolje rade od nasih elektronskih medija pa ce se tako dobiti i na kvalitetu. Mada je vrativsi se na detalj kako izgleda ciljna grupa u RS, jos podugo ce biti gledalaca kojima ce daljinski biti zakucan na VIKOM. A sad, ko ce sportske dogadjaje pratiti gdje, da li ce ligu sampiona gledati na B92 ili HTV-u to je stvar izbora, znam samo da se ponajmanje gleda na BHT-u te da ce javni servis morati poraditi mnogo na tome da ih sustigne u kvalitetu. A Boze moj, politika je na ovim prostorima uradila mnogo na tome da je rusko govno sladje od americke pite pa tako i u srpsko-hrvatskom slucaju, sto naravno nije nikavo opravdanje...ili da ubacim licnu digresiju, nadam se da mi se nece zamjeriti, Ligu sampiona cesce gledam na B92, a Formulu 1 na HTV 2, dok B92 po mom sudu bolje radi Ligu, HTV Formulu bolje radi od FOX TV Srbija. I na kraju tema: Slovenci. Slabo pratim njihove tv kuce, pogedao sam ove godine samo Planicu ali mi je jezicka barijera presudna da bih ih cesce gledao. A to sam kriv samom sebi, jer bi bilo bolje da znam i slovenacki jezik, jer kazu da covjek vrijedi onoliko koliko jezika govori.
|