banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 00:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 140 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Novogovor
PostPoslato: 19 Feb 2008, 20:10 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Jan 2008, 21:06
A kako da se po Banjaluci snadje neki stranac? vecina saobracajnih znakova je na cirilici.

A prije rata nije tako bilo.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2008, 20:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Hahaha sad me podsjeti... Kad mi je momak prvi put dolazio u Bl, nije znao ćirilicu. Usput je naučio. Prvo je vidio riječ restoran koja mu je zvučala pectopah, pa je tu skupio par slova za početak. Dok je stigao do Bl, falilo mu je samo par slova kao što su f, nj, lj itd. Ja sam umrla od smijeha :D On je baš ta generacija kad su prestali da uče ćirilicu u školi....
Eto vidiš kako je korisno znati oba pisma :D

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2008, 21:16 
Pripravnik
Pripravnik

imas momka iz Hrvatske?

Ja sam ucio cirilicu 4 godine, prve dvije godine jezik u skoli mi se zvao srpsko-hrvatski koji smo mi zvali ESHA. Treci i cetvrti razred osnovne jezik nam se se
zvao srpski, a kasnije sve do kraja skolovanja, hrvatski.

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2008, 01:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ti si po mojoj procjeni 81. ili 82. :D
Da, momak mi je iz Splita, al ni jedno ni drugo ne živimo u svojim republikama... :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2008, 11:24 
Pripravnik
Pripravnik

pogodila si 82. a eto ni ja ne zivim u svojoj republici, dakako mislim na BIH, vec u HR.

a dobro nisam daleko do BL samo 59 km :)

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2008, 13:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2004, 16:33
-umbrella- je napisao:
pogodila si 82. a eto ni ja ne zivim u svojoj republici, dakako mislim na BIH, vec u HR.

Pa gdje si onda, u Okučanima? Gradiška je 49km od Banjaluke, a meni ne pada nijedan veći grad u HR na pamet, a da je 10km odavde :)

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2008, 21:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jul 2007, 23:45
points je napisao:
-umbrella- je napisao:

Pa gdje si onda, u Okučanima? Gradiška je 49km od Banjaluke, a meni ne pada nijedan veći grad u HR na pamet, a da je 10km odavde :)

ko kaze da je u velegradu nekom?...meni se cini da je on juznije...Jajce(ako racunas kao Hrvatko mjesto) ili tu negdje em aj rajt ili je pak u nekom selu sjeverno od nase republike?

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2008, 22:02 
Pripravnik
Pripravnik

points je napisao:
-umbrella- je napisao:

Nisam u selu. 59,83 km tacno od moje kuce do centra BL ispred Boske, prema Google Earth-u, naravno zracnom ili vazdusnom linijom. Putem imam nekih 20 km vise :) svejedno nije to neka udaljenost.

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2008, 07:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Onda si u Novoj Gradišci? :P

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2008, 01:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Feb 2008, 02:17
-umbrella- je napisao:
guess who je napisao:
-umbrella- je napisao:
Zaporka je password, na hrvatskom. Molim lijepo a kako je na srpskom? Nemojte koristiti englesku rijec, cuvajte svoj jezik.

Lozinka. Mada se najvise koristi sifra.

-umbrella- je napisao:
I zasto nije EURO valuta kao u cijeloj Europi nego vi EVRO. :lol:

Europe > Euro
Evropa > Evro

Koristi se i lozinka, u biti i vise od zaporke. Bas gledam neke papire od pristupnih "username" i "password" u zagradi pise lozinka. Zaporka je rijetka, ali se rabi. Mislim da su to sve posudjenice iz ceskog jezika. A sto se tice sifre, nekako mi to vise odgovara za "kod" ili "pin". I naravno sifra nije ni srpska ni hrvatska rijec.

A sto se tice Europe, i Eura. Ne znam zasto u srpskom favoriziraju V, kao Evropa. Onda svako U citajte kao V.

Da bi se na to odgovorilo potrebno je uvideti osnovne zakonitosti jezika, tj. određenije, samog izgovora. U većini svetskih jezika raspored slova u reči je sonant-vokal-sonant...i tako dalje. Mislim da je ovo jedan od razloga jer je uvek teže izgovoriti dva vokala jedan do drugoga, te je došlo alternacije.

Citiraj:
ako je FBI, onda nek` je FBI, a ne ef-bi-a

ne brkaj pojmove, ovo je skraćenica.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2008, 08:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Citiraj:
ako je FBI, onda nek` je FBI, a ne ef-bi-a

U "Glasu Srpske" je jedared osvanulo "Еф Би Ај" :D

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2008, 09:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Ma na RTRS-u non stop ide ef-bi-aj, da se upisas.

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2008, 09:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
A ima jos jedna zanimljiva stvar koja je vise posljedica neznanja, a to je slucaj kada se u filmovima spominje NSA (national security agency), nekoliko puta je prevod bio NASA, pogotovo ranije. :D

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2008, 10:46 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
goci master je napisao:
A ima jos jedna zanimljiva stvar koja je vise posljedica neznanja, a to je slucaj kada se u filmovima spominje NSA (national security agency), nekoliko puta je prevod bio NASA, pogotovo ranije. :D

hehehe primjetio sam to dosta puta
al` najbolje do sad mi je bilo martial arts koji je preveden kao Marsalove umjetnosti

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2008, 10:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2005, 00:00
Magistar je napisao:
U "Glasu Srpske" je jedared osvanulo "Еф Би Ај" :D

goci master je napisao:
Ma na RTRS-u non stop ide ef-bi-aj, da se upisas.

To sad kao Glas Srpske i RTRS su seljaci i budale??? :lol:

Pa bacite pogled na recimo jedan B92, isto tako cete vidjeti i Ef Bi Aj za FBI, i Bi Bi Si za BBC itd. Isto vazi za mnoge druge medije.

Zasto?

Pa ljudi jednostavno postuju pravopis srpskog jezika. A vjerujem da ste i vi bar jednom u skoli culi za pravilo da se pise kako se izgovara.
E sad, ako ste vi u medjuvremenu poceli da govorite neki novi jezik sa nekim novim pravilima ili jednostavno vam se ne svidja ovakav pravopis, mislim da se Glas i RTRS nece mnogo tangirati oko toga.
A ukoliko ste mozda zaboravili sta ste ucili u skoli, e onda lijepo pravopis u sake pa malo ponovite.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2008, 10:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Ima još nekoliko čestih primjera pogrešnog prevođenja: tako izraz "drawing room" često prevode kao "crtaća soba" umjesto "dnevni boravak"; "cider" prevode kao "cedrovina" umjesto "sok od jabuke", a najveći klasici su nazivi 2 filma: "Fair Game" (triler sa Joan Crawford i jednim od braće Baldwin u glavnim ulogama) je "Lovina" ili "Plijen", a ne "Fer igra", a "Die Hard" nije "Umri muški" nego - "Neuništiv". Mada se u posljednjem slučaju može dopustiti da je riječ o slobodnijem prevodu naslova...

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2008, 11:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2005, 00:00
Magistar je napisao:
Ima još nekoliko čestih primjera pogrešnog prevođenja: tako izraz "drawing room" često prevode kao "crtaća soba" umjesto "dnevni boravak"; "cider" prevode kao "cedrovina" umjesto "sok od jabuke", a najveći klasici su nazivi 2 filma: "Fair Game" (triler sa Joan Crawford i jednim od braće Baldwin u glavnim ulogama) je "Lovina" ili "Plijen", a ne "Fer igra", a "Die Hard" nije "Umri muški" nego - "Neuništiv". Mada se u posljednjem slučaju može dopustiti da je riječ o slobodnijem prevodu naslova...

Pogresno prevodjenje je skroz druga prica. To je rezultat manjka kvalifikovanih prevodilaca. Ima dosta nebuloza, ali grijesis ovo za naslove filmova - naslovi se mogu mijenjati u zavisnosti od trzista na kojem se plasira film, ali kvalitet te promjene opet zavisi od vjestine prevodioca.
Sto se toga tice meni je ubjedljivo najjace bilo svojevremeno po video klubovima - "Silence Of The Lambs" je prevodjen kao "Tisina Lambovih" ahahahhaha. Zvanicni prevod je "Kad jaganjci utihnu" sto kako vidis nije bukvalan ali jeste vrlo korektan prevod.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2008, 11:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Zapravo je u svim slučajevima riječ o slobdnom prevodu. Na hrvatskim televizijama često pretjeruju u toj slobodi, posebno u zadnje vrijeme. Poneki naslovi su ipak glupi kad se bukvalno prevedu i zato se pribjegava slobodnom prevodu.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2008, 19:46 
Pripravnik
Pripravnik

Film je kad znas engleski i pogledas ga kao da si ga gledao na srpskom ili hrvatskom jeziku.

Nazive filmova cesto ili krivo prevedu ili to bude slobodni prijevod sa skroz drugacijim nazivom.

Sto se tice "bi bi si ", to je srpski pravopis, ali to bi trebalo da se odnosi samo na cirilicu. Na latinici bi se trebalo pisati u originalu samo ako je original na latinici,a ako je neko rusko, kinesko, grcko ime, onda se pise po izgovoru.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2008, 20:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Feb 2008, 02:17
Ti govoriš kao da latinica nije srpski jezik. Samo malo, latinica možda jeste preuzeta, ali, bože moj, svako pismo je preuzeto od nekog. Pa nije latinica pala s neba i onda je to sveto pismo. :-?

Srpski jezik priznaje oba pisma kao ravnopravna. A drugo, kao što sam rekao, FBI je skraćenica, i to na engleskom jeziku...pa ne pišemo ni mi es-en-es-de (uzeo sam prvo što mi je palo na pamet :lol: )....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 140 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]