banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 23:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 66 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Jan 2011, 17:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
џаба им дигитализација кад је програм срање

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2011, 17:52 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
filozof sa vrbasa je napisao:
Bravo i neka je potoršačka korpa u BiH 1500 KM i recimo da se neće mjenjati, kako misle natjerati narod na promjenu TV ili kupovinu resivera?

To je već filozofsko pitanje :D Šalu na stranu, potrebno je na neki način izaći u susret ljudima, da li kroz neke akcije (kao u Slo, doneseš TV s katodnom cijevi, kolika dijagonala - toliko € popusta), da li kroz subvencionisanje...

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2011, 17:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
АЛЕКСАНДАР je napisao:
џаба им дигитализација кад је програм срање

To je posebna priča i digitalizaciji se može radovati neko ko uopšte nije gledao domaći TV program.
<Enter_name> je napisao:
Bravo i neka je potoršačka korpa u BiH 1500 KM i recimo da se neće mjenjati, kako misle natjerati narod na promjenu TV ili kupovinu resivera?

To je već filozofsko pitanje :D Šalu na stranu, potrebno je na neki način izaći u susret ljudima, da li kroz neke akcije (kao u Slo, doneseš TV s katodnom cijevi, kolika dijagonala - toliko € popusta), da li kroz subvencionisanje...

Ne znam kako su to Slovenci odradili, ali Hrvati nisu baš odrješili kesu.

A tek kod nas ništa nisu uradili po tom pitanju, a kanter na njihovom zvaničnom sajtu odbrojava vrijeme.

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2011, 18:22 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
<Enter_name> je napisao:
32" LCD TV sa DVB-T tjunerom koji ima podršku za MPEG-4 se može naći za 700 KM, risivere nisam još sreo kod nas; u Sloveniji (koji koriste isti standard koji ćemo mi koristiti) koštaju od 45 € pa naviše...

Znači trebam ja da dam mjesečnu platu zato što su debili iz RAK-a rekli da se digitalizacija radi u MPEG-4 standardu?Umjesto da iskoristim već kupljen risiver koji je na MPEG-2 standardu koji koriste države u okruženju.Treba da risivere plate iz budžeta RAK-a kad već ni za koj qrac ne služi ta agencija...Ovo je poslednji ekser u mrtvčki kovčeg televizije u BiH....Živjela HTV i satelitske televizije!!!

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2011, 18:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hrvatska je dobila 8 muxova, BiH čini mi se 5 u svaki mux može stati 5 kanala, da je sreće, pameti i dobre volje to se sve može popuniti tematski kanalima, kao i kolažnim.

Može se napraviti tako da se svi skačimo sa kablovskih, satelitskih sistema i IPTV.

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2011, 19:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Neka meni moje satelitske antene, a svoju digitalizaciju mogu posr**i...

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2011, 19:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2010, 11:27
Hard and Heavy, vidi se da uopše nisi u toku dešavanja. Gašenje digitalnog signala u BiH predviđeno je za kraj ove godine, prelazimo na MPEG-4.

Ja mislim da neće ništa biti do kraja ove godine, to je ipak premalo vremena. :)

Hajde ti objasni koliko će koštati lcd/plazme na kraju ove godine? Koliko će koštati MPEG-4 resiveri?

Pa dobro, do kraja ove godine neće biti puno jeftinije nego sad. :D

Ja sam to najviše pitao zato što ima Total TV i LCD LG i nervira me ''razvlačenje'' slike na cijeli ekran, tako je slika deformisana i ljudi izgledaju debeli. Zato bih volio da sve bude digitalno i u odnosu 16:9 da ne razvlaći.

The sun the moon the stars all bear my seal.

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2011, 20:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jan 2007, 13:38
Ne znam kako su to Slovenci odradili, ali Hrvati nisu baš odrješili kesu.

U Hrvatskoj je subvencija bila 75kn po domaćinstvu (odnosno TV pristojbi) za sve regije osim u regiji D5 (Istra) gdje je subvencija iznosila 135kn pošto je taj dio Hrvatske prvi krenuo u "potpunu digitalizaciju" kad još nije bilo tako jeftinih prijemnika kao danas.

u Sloveniji subvencije nema, nije bilo ni u većini EU država, dakle građani sve sami plaćaju.

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2011, 20:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hrvatska je dobila 8 muxova, BiH čini mi se 5 u svaki mux može stati 5 kanala, da je sreće, pameti i dobre volje to se sve može popuniti tematski kanalima, kao i kolažnim.

Hrvatska koristi mpeg2 i u jedan MUX stane cca 4 do 5 kanala (no koristit će se ipak za sada samo 4)

BiH će koristiti mpeg4 i u jedan MUX bez problema stane 8 kanala.

Slovenija recimo isto koristi mpeg4 i također ima 8 kanala u svom MUX A.

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2011, 23:39 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
Hard and Heavy je napisao:
Ja sam to najviše pitao zato što ima Total TV i LCD LG i nervira me ''razvlačenje'' slike na cijeli ekran, tako je slika deformisana i ljudi izgledaju debeli. Zato bih volio da sve bude digitalno i u odnosu 16:9 da ne razvlaći.

Moze biti digitalno i u 4:3 formatu. Niko ne garantuje da ce odmah po digitalizaciji sve tv kuce poceti emitovati u 16:9. Uostalom ni nemaju tu obavezu. Vlasnici tv stanica sami donose tu odluku. U Srbiji i Hrvatskoj odavno idu digitalno, pa se na prste mogu izbrojati zemaljski kanali koji idu u 16:9 formatu. ( u Srbiji: RTS digital, RTS HD, i Prva tv, u Hrvatskoj cini mi se dva RTL-a i Doma.)

A sto se generalno digitalizacije tice, podrzavam sto je BiH usvojila mpeg4 kao sistem kompresije. U njega ladno moze da stane 8 programa pa bi tako BiH sa najvise dva multiplexa ( jedan nacionalni i jedan regionalni ) rijesila sve probleme. Sjeverni susjedi su to zakomplikovali previse, ne bih to radio na nacin na koji su oni odradili. Od kapaciteta multiplexa pa do tendera za nacionalne i regionalne koncesije. A i mpeg 2 je u Evropi vec sada zastarjela tehnologija prelazi se ili se vec preslo na mpeg4 pa cak i na DVB-T2, tj na sistem koji ce koristiti Srbija. Iz blizeg okruzenja Slovenci su recimo na mpeg4, a bice i Crnogorci. Sto se tice subvencija podrzavam sistem iz Srbije. Onaj ko redovno placa pretplatu ulazi u sistem bonifikacije, onaj ko ne placa – nece uci. A da je RAK vec sada napravio niz sistemskih gresaka, od informisanja javnosti pa nadalje sve po redu ( nisu ispostovali svoje rokove uspostavljene Strategijom a kamoli ostalo ) to je potpuno tacno. Dovoljno govori informacija da su zabranom testiranja digitalnog emitovanja RTRS-a zaustavili prve pionirske korake digitalizacije u BiH i na taj usli u istoriju kao prvi regulator na svijetu koji koci tehnicki napredak.

A sto se tice samog gasenja analogije u BiH, ne brinite, to se definitvno nece dogoditi do kraja ove godine.

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2011, 00:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne može se strogo govoriti o 4:3 formatu ili 16:9, recimo HRT svoju produkciju plasira u 4:3, a stranu u 16:9, što opet mene nervira.

Zašto se RAK provaljuje na svojoj zvaničnoj stranici sa onim kanterom što odborajava vrijeme do gašenja analogije?

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2011, 03:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

drug je napisao:
Moze biti digitalno i u 4:3 formatu. Niko ne garantuje da ce odmah po digitalizaciji sve tv kuce poceti emitovati u 16:9. Uostalom ni nemaju tu obavezu. Vlasnici tv stanica sami donose tu odluku. U Srbiji i Hrvatskoj odavno idu digitalno, pa se na prste mogu izbrojati zemaljski kanali koji idu u 16:9 formatu. ( u Srbiji: RTS digital, RTS HD, i Prva tv, u Hrvatskoj cini mi se dva RTL-a i Doma.)

Kao što sam napisao nervira me format 4:3 i razvlačenje slike, a izgleda kad BiH pređe na digitalu, neće biti ni format 16:9, pogotovo neće biti HD rezolucija, a o Full HD da i ne govorimo... :D Doduše, slabo koja televizija u svijetu emituje u Full HD, to je uglavnom 720p. Zapravo to nije ni bitno za BiH jer je neko napisao da je sadržaj programa loš, što je potpuno tačno, bitniji su kanali iz okruženja i strani kanali.

Imam dva pitanja: da li se strani kanali na IPTV i kablovskoj emituju u 16:9 formatu i kada će se većina kanala (i domaćih i stranih) preeko raznih operatera (Total TV, kablovska, IPTV...) preorijentisati na 16:9, a kada na HD? Vjerovatno kada više od pola stanovništva bude imalo ''široki'', LCD tv...
drug je napisao:
A sto se tice samog gasenja analogije u BiH, ne brinite, to se definitvno nece dogoditi do kraja ove godine.

I ja mislim da nema šanse za tako nešto... :D

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2011, 09:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ne može se strogo govoriti o 4:3 formatu ili 16:9, recimo HRT svoju produkciju plasira u 4:3, a stranu u 16:9, što opet mene nervira.

HRT do sada nikada nije išao u 16:9 formatu, jedini HR kanali preko zemaljske koji idu u tom formatu su RTL, RTL2 i Doma TV (i HRT HD i Nova HD kao eksperimentalni kanali).

Ono što HRT radi jest 4:3 letterbox, dakle samo nalijepi gore i dole crne trake kod materijala koji su originalno u 16:9 formatu.

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2011, 15:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Stvarno su mudri Latini, svaka im čast. :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2011, 22:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Niste mi odgovorili na pitanje, a baš me interesuje. Kada će se na svim operaterima (Total TV, kablovska, IPTV...) emitovati programi u HD rezoluciji ili barem u 16:9 formatu (i domaći i strani)? Dosadilo mi je razvlačenje slike i mutna slika jer imam 32'' LG LCD. :-D Poz

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2011, 22:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Odgovor na to pitanje ti nitko ne može dati.

SD kanali će još zasigurno jako jako dugo postojati i neće se samo tako preko noći desiti čudo da svi odjednom pređu na HD. HD je još uvijek preskupa igračka. Za očekivati je da ćemo kroz nekih 5-6 godina vjerojatno i mi na brdovitom Balkanu dobiti malo veći broj domaćih HD kanala (prije svega mislim na nacionalne kanale sa ovih prostora koji će pokrenuti svoje HD verzije), ali to ne znači da će SD verzije biti ukinute. Još uvijek je preskupo njihovo emitiranje a da ne ulazimo u probleme oko kompatibilnosti sa tv prijemnicima. Što opet dolazimo do pitanja kome će te HD verzije i po kojoj cijeni biti dostupne.

16:9 format je sasvim drugi par rukava, to će lakše ići iako opet ne prelagano. Očekujem da do kraja godine svi nacionalni kanali u Hrvatskoj predju na 16:9 emitiranje, u Srbiji i BiH će se o tome vjerojatno razmišljati ozbiljnije tek gašenjem analogije i mogli bi se tu malo načekat, osobito u BiH. Kabelski kanali bi trebali bez nekih većih problema kroz 2-3 godine također svi (ili većina) prijeći na 16:9 pošto je ipak riječ o stranim kanalima a i sadržaj koji se trenutno emitira već i jest u 16:9.

No sve su ovo nagađanja i pretpostavke, točan odgovor na pitanje koji si postavio ne postoji. :)

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011, 02:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hvala ti, dobro si to objasnio. :) I ja sam pretpostavljao isto...
zigizmund je napisao:
Još uvijek je preskupo njihovo emitiranje a da ne ulazimo u probleme oko kompatibilnosti sa tv prijemnicima. Što opet dolazimo do pitanja kome će te HD verzije i po kojoj cijeni biti dostupne.

Da, to je problem, malo ljudi ima LCD ili plazma televizore , pa će to kočiti prelazak i na 16:9, a kamoli na HD. Ovi stari televizori (novije proizvodnje) su dosta nekvalitetni pa će se valjda brzo pokvariti, a nadam se da će ih Kinezi prestati proizvoditi! :D

Ali pazi sad ovo, ako se emituje digitalna televizija u 16:9 formatu, to znači da se gubi na rezoluciji i količini informacija, odnosno slika se mora ''isjeći'' odozgo i odozdo tako da je rezolucija 720x405, što je manje od standardne, 720x576, a to je neka vrsta paradoksa, to nije napredovanje, nego nazadovanje.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011, 11:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Sep 2009, 15:22
čekajte, zar arenini kanali ne idu u 16:9?

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011, 19:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Sve Arene idu u 16:9 i u HD-u.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011, 21:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
babic je napisao:
čekajte, zar arenini kanali ne idu u 16:9?

Da ide i Arenasport u 16:9 ali ju nisam pomenuo zato sto nije televizija koja emituje zemaljski signal iako je rijec o tv kuci iz Srbije.

Kada će se na svim operaterima (Total TV, kablovska, IPTV...) emitovati programi u HD rezoluciji ili barem u 16:9 formatu (i domaći i strani)? Dosadilo mi je razvlačenje slike i mutna slika jer imam 32'' LG LCD. :-D Poz

Pa ima vec programa koji se emituju i u 16:9. I u HD rezoluciji. Ne mnogo ali ima. Evo upravo prelistao Eltinu analognu ponudu i u 16:9 idu Sport klub, Explorer, Fashion, Eurosport 1, njemacka i hrvatska verzija RTL-a i RAI uno. Svi ostali su 4:3.

Sto se tice Total-a imas ga pa i sam znas. Kada je Total u pitanju, meni je recimo nejasno zasto u Total tv-u nema mjesta za RTS Digital, koji je prva tv program na ovim prostorima koji je u potpunosti presao na 16:9 jos prije dvije godine. A rijec je o sjajnom tematskom kanalu posvecenom kulturi i umjetnosti i koji uzgred budi receno ide u SBB-u. Cudno. A o RTS HD da ne govorimo. Ako se nasao interes za uvodjenje Eurosporta HD ili NatGeo HD, pa iako je rijec o eksperimentalnom emitovanju, trebalo je naci mjesta i za RTS HD.

A sto se tice i tvog pitanja pa i sam si dao odgovor kad si ga i postavljao. :wink:

Vjerovatno kada više od pola stanovništva bude imalo ''široki'', LCD tv...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 66 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]