mic je napisao:
Evo i ti sad kazes da "ne valja kako treba".
Kao sto sam i pretpostavio, DVB-C problemi u Banja Luci, pa nema digitalne CATV u Prijedoru, jasno je. Ali nije jasno da vi te probleme u BL rjesavate vec pola godine, i cim ih rjesite eto nama signala..Pa za juni 2009. ste prosle godine najavili 150 digitalnih kanala, sad ih pomjerili do kraja godine, a ko sad zna koje.
Mozete li nam bar objasniti u kojoj je fazi sada prevazilazenje problema DVB-C u Banja Luci i dokle se stiglo, nazire li se rjesenje?
Trenutno proizvodjac opreme je montirao kod sebe u fabrici opremu jednako kao mi u Banja Luci i programirao na isti nacin, ukljucili su DVB-c aparat i problem je jednak, na njegovim inzenjerima je sada, da nam preporuce sta treba uraditi. Pretpostavljam da se softver multipleksera i tv aparata sony mora uskladiti na isti standard.
To nikako nije kraj godine, nego najvise 15 dana. Kada se taj problem otkloni tada ce se aktivirati Prijedor. Po rjesenju tih problema, mozemo krenuti sa dodavanjem novih kanala, jer u ovoj fazi nema smisla nista dodavati dok se problem ne rjesi.
Sto se tice DVB-C tv aparata, mi smo kupili takvu opremu, koja se moze primati ne samo na resiverima nego i na dvb-c tv aparatima. Ako pazljivo procitate SBB nema to mogucnosti (rade sa tim vec godinu dana i do prije mjesec je sigurno nisu imali, a verovatno ni danas). Katv HS Sarajevo koji pored nas jedini u BIH sada nudi digitaliju, nema i uopste nece imati mogucnosti koriscenja dvb-c tv aparata. U Hrvatskoj mi nije poznato, da ima operater sa tom mogucnosti.
Pored operatera u EU smo jedini na sirem regionu koji smo zapoceli taj projekat koji omogucuje prijem digitalije uz pomoc dvb-c tv aparata. Oko 200 operatera na podrucju bivse YU uopste ne razmislja da uvede digitalne kanale. Ne vidim na njihovim forumima bilokakve kritike zasto uopste nemaju digitale sa resiverima a kamoli sa dvb-c tv aparatima. A onaj koji to vec nudi to korisnicima neki ovde na forumu ne biraju ruznih rjeci, kritikujuci nesto sto je tek pocelo, a u Prijedoru jos nije pocelo. Kao operateri se nekad pitamo, sta uopste neki zelite od operatera.
Uzmite kolege npr. iz Netkoma, ne nude digitale ni sa resiverima ni sa dvb-c tv aparatima i niko nema kritika.
Nekada se zapitamo dali je uopste pametno ponuditi nesto novo.
Nema gotovo nikakve veze sa ovim ali ljepo se je okreniti malo na istoriju. Prvo smo ubili velikog vozda Karadjordjevica, pa smo onda doveli Obrenovice, onda smo oterali Obrenovice i doveli Karadjordjevice, pa onda opet oterali i opet doveli Obrenovice sve do modernog vremena gde se i tu nemamo sa cim pohvaliti, prvo kad smo kralju zabranili ulazak u zemlju da ne spominjemo zadnje godine.
Kritika je dobrodosla prihvatamo je, ali jedno je kritikovati a drugo je rusiti. Priznali mi to ili ne.
Elta Kabel je 2 puta veci od drugog najvecjeg operatera u drzavi, kablovskom smo poceli prije nego sto je pocela u Sarajevu, zenici, Tuzli i Mostaru. Uvjek smo tehnicki ih premasili. Vratite se samo godinu dana unazad, u Prijedoru
i Banja Luku, ko je bijo prvi u Republici Srpkoj koji je ponudijo flat pakete interneta i prvi put za normalne pare, htjeli nehtjeli i drugi su nam morali slediti. Prvi smo ponudili MMDS(bezicna kablovska) i smo jedini koji ozbiljno u drzavi. Prvo smo ponudili otvoren paket digitalnih kanala, sa cim se nista ne zaradjuje. Obicno kad krece digitala krece zbog dodatnih kanala i ddoatne preplate odnosno zarade. Trebate gledati uvjek projekat u cjelini, kritikovati konkretne stvari, hvaliti sto je dobro, kritokovati sto je slabo jer razlika izmedju kritike i rusenja je bas ta da se iznosi same slabe stvari sa namjerom, da se pokaze da to nije zanista i da to treba ugasiti.
Forum treba sluziti za razmjenu misljenja, za informaciju o dobrim i slabim stvarima, drugacije necemo imati ni kvalitetan forum.