Čisto da obavjestim one koji nisu upoznati. U slučaju da vas RTRS tuži za dug a taj se dug odnosi za račune koji su stariji od godinu dana, sud može prihvatiti tu tužbu i pozvati vas po tom osnovu. U tom slučaju vi se trebate pozvati na:
Citiraj:
Закон о облигационим односима (“Сл. лист СФРЈ“, бр. 29/78, 39/85, 45/89, 57/89 и “СГРС“, бр. 17/93, 3/96, 39/03 и 74/04) на Члан 378. Који говори о једногодишњем року застарјелости:
„1. Застаревају за једну годину:
1) потраживање накнаде за испоручену електричну и топлотну енергију, плин, воду, за димничарске услуге и за одржавање чистоће, кад је испорука, односно услуга извршена за потребе домаћинства;
2) потраживање радио-станице и радио-телевизијске станице за потребу радио-пријемника, и телевизијског пријемника;
3) потражиање поште, телеграфа и телефона за употребу телефона и поштанских преградака, као и друга њихова потражвиања која се наплаћују у тромесечним или краћим роковима;
4) потраживање претплате на повремене публикације, рачунајући од истека времена за које је публикација наручена.
2. Застаревање тече иако су испоруке или услуге продужене.“
Tad sud odbacuje tužbu i vi nemate obavezu da platite te račune. Sud neće sam po službenoj dužnosti uvažiti zastaru ako se vi sami na nju ne pozovete. Kad je u pitanju dug za zadnjih godinu dana, to vam mogu naplatiti putem suda sa zateznim kamatama i sudskim troškovima.
Meni je nedavno stigla opomena pred tužbu od RTRS-a za dug stariji od godinu dana, ja sam im samo odgovorio da ću se pozvati na ovo gore u slučaju tužbe. Na tome se završilo.